Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1040 resultaten


ID: 60709 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Heule

Heulsekasteelstraat 1, 5 (Kortrijk)
Het kasteel van Heule werd tussen 1883-1895 opgetrokken in eclectische stijl door de belangrijke Heulse familie Goethals. Een laat 19de-eeuws park met vijver, gazons en een groep moerascipressen omgeeft het kasteel. Ten noordwesten van het landhuis bevindt zich het voormalige koetshuis op U-vormige plattegrond.


ID: 60911 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.


ID: 60493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Allart

Moeskroensesteenweg 95 (Kortrijk)
Het kasteel Allart dateert uit het begin van de 19de eeuw en is gebouwd als buitenhuis in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Omstreeks 1910 gebeurden aanpassingen aan het landhuis en werd het domein uitgebreid waarna Georges Allart het huidige park in landschappelijke stijl aanlegde. Het 19de-eeuwse landhuis op U-vormige plattegrond is een baksteenbouw bekleed met (simili-)natuursteen. Het vroeg 20ste-eeuwse park in landschappelijke stijl omvat onder meer vijvers, een cascadesysteem en een prieel en brug in boomstamimitatie.


ID: 60079 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed Patersmote

Patersmotestraat 40 (Kortrijk)
Landhuis gebouwd in 1655, als buitenverblijf van de paters jezuïeten op het "Hof ten Houtte". Bij de afschaffing van de orde wordt het landgoed aangekocht door de familie Vercruysse. In 1930 werd baron J. (de) Bethune eigenaar van het pand. Hij laat het gebouw herstellen en vergroten naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Via een toegangsdreef te bereiken omwalde site met tuin en ovaalvormig plantsoen met in peervorm geschoren taxussen, alsook waterpartij en prieeltje.


ID: 60093 | Bouwkundig element

School Onze-Lieve Vrouw ter Engelen met tuin

Plein 14 (Kortrijk)
Omstreeks 1711 wordt tussen het Plein en de Leie een versterking gebouwd, met name een aarden vesting omgeven door water, het zogenaamde "Fort". Het Fort verdwijnt in 1782. De school dankt haar officieuze naam aan deze versterking.


ID: 61036 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Rollegem

Schepenhuisstraat 53, 61 (Kortrijk)
Het kasteel van Rollegem werd gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw door de Franse industrieel Clarysse als maison de campagne. Het landhuis wordt omgeven door een park, langs de straatzijde afgesloten door een hek. Imposant landhuis met neoclassicistische en neobarokke inslag. Verfraaiingsfase in neogotische stijl in het laatste kwart van de 19de eeuw, zie hoektorentjes, wintertuin en conciërgerie. Ten noordwesten, nutsgebouwtje oorspronkelijk verbonden met huis door muurtje waarvoor grot.


ID: 60207 | Bouwkundig element

Dokters- en conciërgewoning

Sint-Jansplein 12-13 (Kortrijk)
Villa in Duitse art-decostijl, gelegen te midden van tuin die heden begrensd wordt door de Pieter de Coninckstraat, Stasegemsestraat en Graaf Gewijde van Namenstraat. In 1931 bouwvergunning voor twee woningen in opdracht van dokter E. Lauwers door architect Hermann Faulborn (Keulen).


ID: 60358 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gebroeders van Raemdonckpark

Volksvertegenwoordiger De Jaegerelaan (Kortrijk)
Aangelegd met de wijk De Drie Hofsteden verwijzend naar de drie hoeves die er stonden. Tussen 1959 en 1967 bouw van 250-tal woningen en twee flatgebouwen. Park aangelegd naar ontwerp van M. Neirynck. Centrale blaasvormige vijver met eiland bereikbaar via brug en ingangspoort. Eiland aangelegd als heidepark met azalea's, rododendrons, magnolia's en sparren. In het park drie moerascipressen. Voorts ook een groot aantal elzen.


ID: 215912 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin van Russell Page

Wolvendreef 28 (Kortrijk)
Villa in grote tuin gelegen, volgens het kadaster in 1951 gebouwd door familie Depoortere. De villa in landelijke stijl is ontworpen door de Kortrijkse architect Jacques Viérin. De tuin is in 1952-1953 aangelegd naar een ontwerp dat afgeleid is van een schetsontwerp met de handtekening van de Britse tuinontwerper en landschapsarchitect Russell Page. In de loop van de jaren 1960 zijn aanpassingen doorgevoerd naar een ontwerp van de Belgische landschapsarchitect Jacques Wirtz (°1924).


ID: 60429 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Walle

Wolvendreef 73-75 (Kortrijk)
Kasteel van Walle, een volgens de traditie in 1760 gebouwd jachtpaviljoen in opdracht van de Rijselse patriciër H. Petipas. Tijdens het interbellum in bezit van J. De Coene, die het landhuis en de bijgebouwen verbouwt en uitbreidt. Onderkelderd landhuis met Lodewijk XVI-stijlkenmerken. Ten noorden koetshuis en verder noordelijk houten paviljoen uitgevoerd door De Coene, interieur verfraaid door Saverys. Domein met ten noordoosten kleine dreef met smeedijzeren vleugelpoort geflankeerd door twee paviljoentjes voor duiven. Binnenplaats met twee Franse tuinen en vervolgens grote tuin met pergola en klein waterbassin met beeld van meisje. Ten westen van landhuis over verlengde beek, brug met 19de-eeuwse schildhoudende leeuwen.