Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 134237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Delvaux met park

Vissenakenstraat 222 (Tienen)
Neoclassicistische villa van 1837, gebouwd door de Tiense notaris Théodore Delvaux. In 1910 werd de villa uitgebreid met een loggia en nieuwe hoofdingang. Koetshuis in 1873 gebouwd door notaris Eugène Swinnen, eveneens in 1910 verbouwd. Omgeven door landschappelijk park, oorspronkelijk 70 are, in de jaren 1920 uitgebreid met 1 hectare.


ID: 135350 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Betho en Beukenberg met Romeinse weg

Koninksem, Piringen, Tongeren, Widooie (Tongeren)
Het kasteel van Betho ligt even buiten het stadscentrum van Tongeren in het gehucht Mulken, gevat in een vrij gaaf bewaard landschap tussen de steenwegen naar Hasselt en Sint-Truiden. Het is een imposant, gedeeltelijk omgracht complex aan de bovenloop van de Fonteinbeek. Het omvat een kasteel met een hoeve en ook de omgeving kent een symmetrische aanleg met graslanden, dreven, hagen en paden. De nabijgelegen Beukenberg is een Romeins aquaduct die de natuurlijke bronnen van de Mombeek te Widooie moest verbinden met de stad Tongeren. De aarden wal die daarvoor aangelegd werd is bewaard gebleven en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bossen en struwelen.


ID: 307971 | Landschappelijk element

Plataan als hoekboom

Neerrepen (Tongeren)
Op de grens van het Kolmontbos met het aanpalend weiland staat vlakbij de beek een driestammige plataan. De omtrek gemeten op 50cm hoogte bedraagt 503cm en de afzonderlijke stammen meten 250, 219 en 125cm. De plataan markeert de hoek van twee kadastrale percelen zoals reeds zichtbaar op het primitief kadasterplan opgesteld in de periode 1840-1843.


ID: 307973 | Landschappelijk element

Rij knothaagbeuken op talud

Neerrepen (Tongeren)
In Kolmontbos staat in het oosten aan de bosrand een rij van 15 haagbeuken op een talud. Het gaat om voormalige knotbomen die zijn uitgegroeid na het staken van het knotbeheer. De kaphaag markeert de historische grens van een kadastraal perceel en geeft de historische bosgrens aan die is vervaagd. 


ID: 307194 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik

Overrepen (Tongeren)
De ruïne van de burcht van Kolmont is toegankelijk van op de Burchtstraat via een rechte toegangsweg die leidt naar een onderbreking in de burchtwal. Rechts hiervan staat op een kleine heuvel een imposante zomereik.


ID: 307195 | Landschappelijk element

Plataan in zichtas Kasteel Kolmont

Overrepen (Tongeren)
Ten zuiden van Kolmontbos staat op de oever van de Fonteinbeek een indrukwekkende plataan. De opgaande boom maakt deel uit van de parkaanleg bij het kasteel van Kolmont en werd aangeplant in de zichtas van het kasteel.


ID: 307196 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met es en haagbeuk

Overrepen (Tongeren)
Het bos van Kolmont grenst in het noordwesten aan een weideboomgaard met een poel. Ter hoogte van de poel wordt de bosgrens gemarkeerd door een rij voormalige knotbomen. De rij bestaat uit drie lage geknotte essen, een vijftal knothaagbeuken en drie sterk uitgegroeide haagbeuken die vrij hoog werden geknot. Deze bomen staan op een boswal, vermoedelijk een relict van een oude wal die de grens van het bos markeerde.


ID: 307344 | Landschappelijk element

Lijnaanplantingen als bosgrens

Overrepen (Tongeren)
Kolmontbos wordt in het zuidwesten begrensd door verschillende soorten lijnaanplantingen. Het betreft een rij knothaagbeuken met verspreid een aantal meidoornstammen die wijzen op een tweede grensmarkering. In het zuidoosten staat een rij van vijf opgaande zomereiken. Al deze elementen markeren de historische bosgrens.


ID: 307366 | Landschappelijk element

Holle weg Kolmontbos

Overrepen (Tongeren)
In Kolmontbos slingert een holle weg van het zuidoosten naar het noordwesten. De weg is diep ingesneden in de helling van de Oude Berg. Langs de holle weg staan verspreid een aantal knothaagbeuken en monumentale beuken met inkervingen. Bij een solitaire fijnspar splitst de holle weg in een noordelijk en zuidelijk tracé.


ID: 307412 | Landschappelijk element

Mammoetboom Kolmont

Overrepen (Tongeren)
De burchtruïne van Kolmont ligt op een deels kunstmatig aangelegde heuvel. Op de voormalige binnenplaats staat een recent afgestorven mammoetboom overgroeid met klimop. Deze boom werd vermoedelijk aangeplant bij de landschappelijke parkaanleg rondom het Kasteel van Kolmont in de 19de eeuw waarbij de ruïne werd geïntegreerd. De mammoetboom werd als solitaire markante boom centraal op de binnenplaats van de burcht geplant.