Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 307974 | Landschappelijk element

Talud met opgaande eiken en meidoorns

Overrepen (Tongeren)
Aan de zuidrand van Kolmontbos staat onderaan de helling een rij van een tiental imposante opgaande eiken op een talud. Aan de voet van het talud staat een relict van een meidoornhaag die sterk is doorgeschoten. De bomen- en struikenrij en de talud werden aangelegd om een eigendomsgrens te markeren.


ID: 307977 | Landschappelijk element

Holle weg

Overrepen (Tongeren)
Een holle weg doorkruist het Kolmontbos van zuidwest naar noordoost. Het betreft een vrij recht wegtracé dat dwars op de helling loopt en zich diep heeft ingesneden. Langs weerszijden van de holle weg werden Amerikaanse eiken aangeplant. Langs één zijde van de weg staat ook een rij van een vijftal knothaagbeuken. Vermoedelijk was dit een van de oude wegen die geïntegreerd werd bij de parkaanleg en inrichting van het Kolmontbos bij het kasteel op het einde van de 19de eeuw.


ID: 307978 | Landschappelijk element

Opgaande beuk met inkervingen

Overrepen (Tongeren)
Ten noordoosten van de ruïne van Kolmont staat op de wal van de droge gracht een monumentale opgaande beuk. In de stam van de boom zijn talrijke inkervingen aangebracht. Opmerkelijk is de inscriptie AVV-VVC in kruisvorm, afkorting voor 'Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Christus', een bekende leuze uit de Vlaamse Beweging.


ID: 308019 | Landschappelijk element

Meidoornhaag

Overrepen (Tongeren)
In het zuidoosten van Kolmontbos staat aan de bosrand een relict van een meidoornhaag. Vermoedelijk werd deze haag aangeplant om een eigendomsgrens te markeren. De bosrand is geleidelijk aan uitgegroeid naar de vallei zodat de doorgeschoten haag vandaag de historische bosgrens aangeeft.


ID: 308033 | Landschappelijk element

Vier opgaande beuken met inkervingen

Overrepen (Tongeren)
Langs een holle weg in Kolmontbos staat in het westen langs het tracé een groepje van vier monumentale beuken. De dikste stam meet 381 cm en in de stam van de bomen zijn allerlei inkervingen aangebracht waaronder verschillende data en de inscriptie AVV-VVC.


ID: 308034 | Landschappelijk element

Fijnspar bij splitsing wegen

Overrepen (Tongeren)
In Kolmontbos markeert een solitaire fijnspar die op een heuveltje werd geplant, de splitsing van de holle weg met een wegtracé dat naar de burchtruïne leidt. De aanplant van de fijnspar kadert vermoedelijk in de landschappelijke parkaanleg rondom het Kasteel van Kolmont in de 19de eeuw waarbij Kolmontbos en de ruïne werden geïntegreerd. De fijnspar werd als solitaire boom bij de splitsing van twee wegen geplant om dit punt te markeren. 


ID: 308035 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Overrepen (Tongeren)
Vlakbij de toegang tot de burcht van Kolmont staat een monumentale opgaande bruine beuk. Deze boom werd vermoedelijk aangeplant bij de landschappelijke parkaanleg rondom het Kasteel van Kolmont in de 19de eeuw waarbij de ruïne werd geïntegreerd.


ID: 308477 | Landschappelijk element

Kolmontbos

Overrepen (Tongeren)
Kolmontbos bevindt zich ten noordwesten van de stad Tongeren in de deelgemeente Overrepen. Het is een vrij klein, geïsoleerd bos (17,6 ha) omgeven door hoogstamboomgaarden aansluitend bij de dorpskern van Kolmont. In het bos ligt de burchtruïne van Kolmont. In de 19de eeuw zorgde de aanplant van solitaire bomen en bomengroepen er voor dat het parkkarakter van het bos werd versterkt. In het bos liggen naast enkele rechte dreven van betrekkelijk jonge leeftijd ook een aantal oude, relatief diepe holle wegen. In de bosrand komen op meerdere locaties verschillende bomen- en struikenrijen voor die vermoedelijk zijn aangelegd om een eigendomsgrens te visualiseren. Het historisch bosbeheer resulteerde in bosbestanden met zeer oude bomen van voor 1900.


ID: 37154 | Bouwkundig element

Villa Esperanza

Bilzersteenweg 155 (Tongeren)
Landhuis uit begin 20ste eeuw, gelegen in een omhaagde tuin.


ID: 37424 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel, 1872

Blaarstraat (Tongeren)
Rechthoekige kapel van één travee en halfronde koorsluiting, gebouwd in 1872, gelegen op een splitsing van de weg en omgeven door linden.