Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 305877 | Landschappelijk element

Kasteelpark Kolmont

Burchtstraat 35, 85 (Tongeren)
Bewaard park in landschappelijke stijl, in eerste fase aangelegd in het derde kwart van de 19de eeuw, maar nadien nog meermaals aangepast. Teruggaand op een minstens 18de-eeuws kasteel of herenhoeve met visvijvercomplex ten westen van de Burchtstraat en aansluitend bij de tot de 12de eeuw opklimmende burcht van Kolmont ten oosten.


ID: 37163 | Bouwkundig element

Enkelhuis

Dijk 14 (Tongeren)
Alleenstaand huis, gelegen in een omhaagde tuin met boomgaard.


ID: 305692 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde

Elderenstraat (Tongeren)
Een monumentale lindeboom markeerde het kruispunt van de Lindebornstraat met de Elderenstraat. Recent werd op deze locatie een jonge opgaande linde aangeplant.


ID: 302777 | Landschappelijk geheel

Galgenberg

Gousbeemdstraat, Ketsingenstraat, Maastrichtersteenweg (Tongeren)
De Galgenberg, gelegen aan de grens van de stadsvrijheid, vormde de executieplaats van de vrijheid Tongeren.


ID: 133116 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij kruispunt van wegen

Hamalstraat, Weg naar Diets Heur, Weg naar Othee (Tongeren)
Bij het kruispunt waar de Hamalstraat, de Weg waar Diets Heur en de Weg naar Othee samenkomen, staat een oude meidoorn. Het is een op enen (stam) gezette heester met een behoorlijk uit de kluiten gewassen stamomtrek van 108 cm. Op het ogenblik van de inventarisatie bleek de kruin te zijn gereduceerd.


ID: 133117 | Landschappelijk element

Veekering bij Kasteel van Hamal

Hamalstraat (Tongeren)
Het weiland gelegen aan de zuidkant van de kasteeldreef wordt aan de west- en zuidzijde afgeboord met een veekering. Het is een traditionele scheerhaag van meidoorn met nog sporen van leg- of vlechtwerk bedoeld om het gat in de haag te dichten. De haag is nog een mooi voorbeeld en heeft nog een totale lengte van ongeveer 250 meter.


ID: 133118 | Landschappelijk element

Welkomstbomen van Gewone es bij het kasteel van Hamal

Hamalstraat (Tongeren)
Aan beide zijden van het begin van de toegangsdreef staan twee welkomstbomen. Het zijn opgaande essen. Het gebruik van deze soort wijkt af van de traditionele toepassing waarbij meestal lindebomen werden gebruikt als welkomstboom.


ID: 133119 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Hamal

Hamalstraat (Tongeren)
De kasteeldreef bestaat uit opgaande bomenrijen van zomereik. De bomen zijn geplant met ruime plantafstanden aan beide zijden van de toegangsweg. De dreef is niet recht maar in een gebogen lijn aangelegd.


ID: 307972 | Landschappelijk element

Leipeer

Heideweg 2 (Tongeren)
Tegen de westelijke zijgevel van het woonhuis bij een hoeve werd een perelaar geplant waarvan de takken horizontaal in negen etages geleid werden. Ook tegen de zuidgevel staan nog twee leiperen met restanten van gesteltakken die horizontaal tussen de deur en de ramen werden geleid.


ID: 132460 | Landschappelijk element

Lindehakhoutstoof Widooie Boompje

Herenweg (Tongeren)
De oude lindehakhoutstoof, in de volksmond 'Bedeu Beumke' genoemd is een oude grensboom langs de Herenbaan. De stoof staat op de grens tussen de drie deelgemeenten Piringen, Widooie en Koninksem. Bovendien fungeerde de linde ook als hoekboom om een aantal administratieve percelen in het landschap duiden te onderscheiden. De linde zou door de bliksem zijn getroffen waardoor er uit het oude wortelstel meerdere stammen zjn beginnen opschieten.