Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 74245 | Bouwkundig element

Anselmus hoeve en kapel

Triepstraat 1 (Lierde)
Bakstenen hoevegebouwen met kunstleien bedaking, met boerenhuis van zes traveeën mogelijk nog opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Deels omsloten voorerf op straathoek gemarkeerd door schuin ingeplante wegkapel met neogotische inslag, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 43912 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Watermolenstraat 1 (Lierde)
Gesloten bakstenen hoeve, in aanleg deels teruggaand op hoeve uit het vierde kwart van de 18de eeuw, grotendeels herbouwd en uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw tot huidige configuratie.


ID: 43913 | Bouwkundig element

Hoeve met watermolen Lindeveldmolen

Watermolenstraat 32 (Lierde)
Hoeve met geïncorporeerde voormalige korenwatermolen. Voormalige watermolen, Klein rechthoekig gebouw onder zadeldak, wellicht nog deels opklimmend tot minstens de 16de of de 17de eeuw. Huidige aan de watermolen gehechte hoevegebouwen merendeels uit de tweede helft van de 19de eeuw en met gesloten aanleg rondom onregelmatig vijfhoekig binnenerf.


ID: 74226 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Watermolenstraat 38 (Lierde)
Voormalige hoeve met U-vomige aanleg met gesloten rechthoekige binnenplaats met toegangsdeur in muur aan de straat. Bakstenen gebouwen met pannen bedaking, merendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw. Links aanpalende Heilig Hartkapel, naar verluidt opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog als dank voor behouden terugkeer.


ID: 33424 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Appensvoordestraat 37, 41 (Lievegem)
Hoeve, gesplitst in twee woningen, met losse bestanddelen uit het vierde kwart van de 18de eeuw, gelegen in een omhaagde boomgaard met thans ingestorte dwarsschuur en stallen, nummer 37 toegankelijk via een ijzeren hek.


ID: 33427 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Laar

Appensvoordestraat 92-94 (Lievegem)
Dubbel onderkelderd kasteel van 1800-1810 in neoclassicistische stijl van twee bouwlagen hoog onder schilddak met dakkapellen, gelegen in een mooi park in landschappelijke stijl voorzien van walgrachten, toegangsdreef met beuken en een grote vijver met drie eilandjes. In het park: ijskelder, vroegere stallen en hovenierswoning en voormalige gedeeltelijk ommuurde moestuin; boven de walgracht, vervallen neogotisch paviljoentje uit eind 19de eeuw.


ID: 33226 | Bouwkundig element

Hoeve Waarschoot

Arisdonk 18 (Lievegem)
Achterin gelegen boerenwoning, oorspronkelijk meergezinswoning, op met gras begroeid erf, vermoedelijk opgetrokken vóór 1580 in vakwerk en in die periode versteend met integratie van stijl- en regelwerk. Ten oosten, achter het woonhuis, grote bakstenen schuur en stallen, van circa 1860-80 ter vervanging van de houten schuur.


ID: 33229 | Bouwkundig element

Drie boerenarbeiderswoningen

Arisdonk 58-62 (Lievegem)
Drie boerenarbeidershuisjes (nok loodrecht op de straat), de twee rechter huisjes met oude kern opklimmend tot de 18de eeuw, het rechtse huisje bijgebouwd aan de straatzijde in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 211267 | Bouwkundig element

Hoeve

Bauwerwaan 60 (Lievegem)
Ver achterin gelegen hoeve, volgens kadastergegevens opgetrokken in 1864. Boerenwoning met aangebouwd dienstgebouw onder zadeldaken. Aan de noordzijde aangebouwde schuur en stalvleugel.


ID: 33435 | Bouwkundig element

Herberg

Beiaard 1 (Lievegem)
Vermoedelijk voorheen herberg. Huis van zes traveeën onder zadeldak (pannen), reeds in kaart gebracht in 1789, huidig gebouw vermoedelijk daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw.