Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 201398 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kind Jezus

Ketelwinning 2 (Diest)
Neogotische parochiekerk van 1922-1929 naar ontwerp van architect A. Verheyden, De plattegrond ontvouwt een driebeukige kerk met ingebouwde westpartij, een schip van vijf traveeën en een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting aan weerszijde geflankeerd door een sacristie.


ID: 78190 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter en kerkhof

Esenplein 1 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof met omringend geelbakstenen muurtje onder ezelsrug en tussen pijlers. Op het kerkhof, negen bakstenen kapellen - vermoedelijk daterend uit de jaren 1920.


ID: 78009 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Grote Markt 5 (Diksmuide)
Hoekpand heropgebouwd in de jaren 1920. Kort na de eeuwwisseling (woning Beernaert, circa 1908) werd de bepleisterde gevel van dit hoekpand,  "Café de la Paix", vervangen door een uitgesproken neogotische trapgevel met onder meer bakstenen maaswerk in de boogvelden van de spitsboogvormige vensternissen en een driezijdige erker met driepasmotieven.


ID: 78010 | Bouwkundig element

Stadhuis, belfort en politiecommissariaat van Diksmuide

Grote Markt 6 (Diksmuide)
Stadhuis, belfort en voormalig politiecommissariaat van Diksmuide. Het vooroorlogse stadhuis van Louis Delacenserie raakt tijdens de Eerste Wereldoorlog totaal vernield. Bij de heropbouw van het stadhuis in 1923-1925 wordt geopteerd voor een volledig nieuw ontwerp van de architect Valentin Vaerwyck in een eclectische vormentaal met referenties aan de gotiek en de renaissance, met mobilair ontworpen door Luc Viérin.


ID: 78165 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Wandregesilus

Hendrik Consciencestraat 1 (Diksmuide)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Wandregesilus, heropgebouwd in de jaren 1920. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, deels afgezoomd door een smeedijzeren hekwerk met bakstenen pijlers (Hendrik Consciencestraat - Ommegangstraat) en deels omhaagd. Bewaarde arduinen grafmonumenten vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 78606 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Blankaart

Iepersteenweg 54-56 (Diksmuide)
Eclectisch kasteel van de jaren 1920 Gelegen in een ruim omliggend circa 10 hectare groot kasteelpark met ijskelder en smeedijzeren boogbrug. De toegang tot het domein wordt gevormd door een gekasseide hoefijzervormige dreef tot voor het kasteel, aan de linkerzijde afgezoomd met rode beuken. Het huidige park is opgenomen in het natuurreservaat "De Blankaart", dat naast het park ook de zogenaamde Blankaartvijver (circa 67 hectare) en een aantal hooilanden.


ID: 78254 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Kaaskerkestraat 103 (Diksmuide)
Circa 1897 wordt de voornamelijk 18de-eeuwse kerk naar ontwerp van architect J. Soete-Naert uitgebreid met een breder schip en sacristie. De vooroorlogse kerk was een eenvoudige eenbeukige neogotische kerk met transeptarmen en een achtzijdige vieringtoren. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de kerk tussen 1921 en 1928 uitgesproken historiserend heropgebouwd met de toevoeging van een westtoren naar ontwerp van de architecten C. Schaessens (Veurne) en René Buyck. Georiënteerd bedehuis met vooruitgeschoven westtoren onder naaldspits. Eenbeukige neogotische kerk van drie traveeën, aansluitend transept en koor met rechte sluiting. Rij opgaande lindes op de perceelsgrens in het noorden.


ID: 78265 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood met lindes

Kapellestraat (Diksmuide)
Kapel,heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van C. Van Elslande, ter vervanging van een 18de-eeuwse dankkapel. Eenvoudige bakstenen wegkapel onder mansardedak op rechthoekige plattegrond geflankeerd door twee lindes.


ID: 78266 | Bouwkundig element

Herdenkingskapel de Goussencourt

Kapellestraat (Diksmuide)
Landinwaarts gelegen herdenkingskapel, naar ontwerp van Emile Deltenre uit Ville-sur-Haine. In 1923 opgericht op initiatief van Graaf Stanislas Théodoor de Goussencourt en zijn echtgenote ter nagedachtenis van hun zoon graaf Paul de Goussencourt, die in mei 1917 op 25-jarige leeftijd als sergeant-vliegenier zijn leven liet tijdens een luchtgevecht en hier neerstortte.


ID: 78282 | Bouwkundig element

Heilig-Hartbeeld

Keiemdorpstraat (Diksmuide)
Heilig Hartbeeld van 1930 opgesteld ter vervanging van een naoorlogse neogotische kapel op het kerkhof. Beeld op roodbakstenen sokkel met het opschrift "KEYEM AAN HET H.HART 1930". Aan de achterzijde, laag bakstenen muurtje met de data "1914" - "1918" en smeedijzeren hek met driepasmotief tussen twee bakstenen pijlers. Voorliggend prieeltje met recenter metalen hekwerk.