Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 38103 | Bouwkundig element

Café In het Molenhuis met molenaarswoning en maalderij van de oude Rekkelingemolen

Leernsesteenweg 9 (Deinze)
Voormalig café zogenaamd "In het Molenhuis" met molenaarshuis en maalderij van de oude zogenaamd "Rekkelingemolen", een houten staakmolen met molenkot voor 150 zakken, gedateerd 1717 en afgebroken in 1941.


ID: 35597 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Meirstraat 3 (Deinze)
Hoeve in boomgaard. Aan straat afgesloten door meidoornhaag en eenvoudig ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, links met houten kapelletje met Heilige Familie.


ID: 35599 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vosselare en neerhof

Meirstraat 7, 13 (Deinze)
Kasteeldomein opklimmend tot midden 14de eeuw. Het landhuis werd verschillende malen heropgebouwd, door architect Louis Minard verbouwd in 1856 en 1873, maar in 1923-1924 volledig heropgebouwd onder Van Herrewege-De Wilde. Sober landhuis van drie bouwlagen onder mansardedak omgeven door . Op een eilandje in de vijver bevindt zich een bakstenen torengebouwtje in gotische stijl. Ten westen van het kasteeldomein neerhof met boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk naar ontwerp van Louis Minard.


ID: 35276 | Bouwkundig element

Hoeve De Meren

Nevelestraat 38 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen in omhaagde boomgaard; ten noorden woonhuis daterend van 1760-97 en ten westen grote dwarsschuur van 1740 en stallen. Erf afgesloten door gracht en haag aan straatkant; ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers.


ID: 38066 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Job

Nieuwstraat (Deinze)
Nieuwe kerk naar ontwerp van architect A. De Lancker met pseudobasilicale aanleg met aan drie zijden omringend, deels omhaagd kerkhof met ijzeren hekken aan vierkante gemetste pijlers, gebouwd in 1834-36 ter vervanging van de oude vervallen en te klein geworden romaanse kerk op de Kapelleberg bij de Leie, gesloopt in 1836.


ID: 38070 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters Maricolen

Nieuwstraat 58-60 (Deinze)
Voorheen zogenaamd "Goed sPauws", later ook verkeerdelijk zogenaamd "Goed te Spans"(zie De Potter), thans onder meer gesticht der zusters Maricolen met lagere- en kleuterschool. Aanvankelijk omgracht goed met meervoudig grachtensysteem, vermoedelijk horend bij de heerlijkheid van Koeiland, afhankelijk van het Markizaat van Deinze.


ID: 38124 | Bouwkundig element

Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk

Ooidonkdreef 26 (Deinze)
Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke bruine beukendreef. Huidig ommuurd domein vermoedelijk aangelegd begin 19de eeuw.


ID: 38120 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptistparochie met tuin

Ooidonkdreef 3 (Deinze)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak achter voortuin met ijzeren hekken tussen vierkante gewitte pijlers, gebouwd in 1853 op de plaats van de vroegere pastorie.


ID: 38121 | Bouwkundig element

Goed te Reables

Ooidonkdreef 5 (Deinze)
Volledig omhaagde hoeve met losse bestanddelen, met afzonderlijke lindedreef. Deels beboomd en met gras begroeid erf met imposante toegang met gewitte bakstenen pijlers met bolbekroning en ijzeren hek. Woonhuis van acht traveeën, vermoedelijk opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw. Hoger bakstenen gebouw gebouwd in 1856 door baron du Bois als jeneverstokerij van het kasteel. Schuur en stallen op gepikte plint, onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Bakstenen wagenhuis en bakhuis, uit de 19de eeuw.


ID: 35475 | Bouwkundig element

Hoeve Kapellegoed

Oostergemstraat 5 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen tussen de Lostraat en de Oostergemstraat met toegang in beide straten. In de Lostraat gietijzeren, witgeschilderd hek tussen dito pijlers. Voorgevel gericht naar de Oostergemstraat.