Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 45064 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Meersen

Blankenbergse Dijk 87 (Blankenberge)
Als site alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en 19de-eeuwse kaarten. Hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het erf geschikt. Ten westen van het erf, beeldbepalend boerenhuis deels van twee bouwlagen, aansluitend bij het langgestrekte type tengevolge van de aansluitende stalling en maalderij.


ID: 45066 | Bouwkundig element

Hoevetje

Brugse Steenweg 33 (Blankenberge)
Klein hoevetje haaks ingeplant op de steenweg, voormalig "steenovenhuis" van de familie Willem. Laag boerenarbeidershuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak, geschilderd met gepekte plint.


ID: 135297 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Abeek van Bocholt tot Molenbeersel met Stramprooierbroek

Bocholt (Bocholt), Bree (Bree), Kinrooi, Molenbeersel (Kinrooi)
De vallei van de Abeek en het Stamprooierbroek waren tot de tweede helft van de 19de eeuw grotendeels moeras en in gemeen gebruik. Door de aanleg van het afwateringskanaal de Lossing, in combinatie met talrijke afwateringsgrachtjes, probeerde men het gebied te ontwateren voor land- en bosbouwdoeleinden. Ook werd er turf gewonnen in het gebied en waren er viskweekvijvers aanwezig. Later werden nog verschillende ingrepen gedaan in functie van het productief gebruik van de gronden. Momenteel bevinden zich centraal in het gebied hoofdzakelijk laagveenmoerassen, meestal omzoomd door wilgenstruwelen. Verder komen er vochtige en meestal verruigde weidepercelen voor en elzenbroekbossen en eikenbossen. Ook zijn er her en der heiderelicten. Aan de rand van het broek liggen veel weilanden. Ook komen er op de drogere gronden akkers voor.


ID: 135304 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Abeek stroomopwaarts van Bocholt

Bocholt, Reppel (Bocholt), Bree (Bree), Ellikom (Oudsbergen), Grote Brogel (Peer)
De Abeek sneed een smalle vallei uit in het Kempens Plateau. De vallei geeft het stramien aan waarlangs de vestigingen plaatsvonden en vormt hier een smal lint tussen Reppel en het gehucht Over de Beek. Landschappelijk is zij ook de verbinding tussen het kleinschaliger landschap op het plateau en het natter en open grasland- en akkerbouwgebied in de Vlakte van Bocholt. Tot begin 20ste eeuw werd in de Abeekvallei turf gestoken, waarvan sommige turfputten zijn overgebleven en ontwikkeld tot moerassige plaatsen. Er kwamen ook bevloeide, zogenaamde waterbeemden voor. Op de beek lagen tal van watermolens. Reppel is één van de oudste dorpen van de streek. De in 1930-35 afgesneden kanaalarm vormt een ecologisch en landschappelijk waardevol geheel met zijn statige bomenrijen en houtkanten langs de jaagpaden.


ID: 70764 | Bouwkundig element

Watermolen Binkenmolen

Binkermolenstraat 1 (Bocholt)
Watermolen van het middenslagtype op de Abeek. Deze molen was de banmolen van de heer van het aanpalende Gerdingen en Nieuwstad bij Bree. Eerste vermelding in 1437.


ID: 70694 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij

Dorpsstraat 53 (Bocholt)
Gebouwencomplex waarvan het oudste gedeelte het woonhuis schijnt, met een haaks, op de voorgevel aansluitend dienstgebouw. Hoewel het dienstgebouw mogelijk een oude kern heeft, dateert het huidige uitzicht eveneens uit de 19de eeuw.


ID: 70697 | Bouwkundig element

Oude Melkerij De Ster

Hamonterweg 37 (Bocholt)
Gerestaureerd, alleenstaand breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak uit eind 19de eeuw.


ID: 70753 | Bouwkundig element

Afspanning en hoeve Keizershof

Kaulillerdorp 24 (Bocholt)
Afspanning met herberg en hoeve, in kern opklimmend tot begin 16de eeuw, doch met huidig uitzicht uit de 17de en begin 18de eeuw. Verbouwd en gerestaureerd in 1958.


ID: 70731 | Bouwkundig element

Molensite Luysmolen

Luysenweg 2 (Bocholt)
Watermolen van het onderslagtype op de Abeek. Eerste vermelding in 1515. Afgebeeld op de Ferrariskaart van 1771-77, Moulin de Leus, en in de Atlas van de Buurtwegen van 1845, Moulin Voorste Luis, ongeveer in de huidige vorm.


ID: 70757 | Bouwkundig element

Sevensmolen en molenaarswoning

Molenstraat 34 (Bocholt)
De Sevensmolen, gebouwd in 1891, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier en de enige grondzeiler in Limburg. Bijhorende molenaarswoning, opgevat als een vrijstaande dorpswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, met een decoratief uitgewerkte voorgevel.