Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 200974 | Bouwkundig element

Adinkerke Military Cemetery

Kromfortstraat (De Panne)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van N.A. Rew. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en specifieke grafstenen voor Britse, Duitse, Tsjechische, Russische en een Egyptische dode.


ID: 16279 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Moerhof

Molendam 2 (De Panne)
Hoeve Moerhof, mogelijk Groot Moerhof, die een uithoeve was van de Duinenabdij van Koksijde in de onmiddellijke nabijheid van De Moeren. Ommuurde hoeve met toegang aan noordzijde en losse U-vormige opstelling van verankerde witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken, rondom een centraal, onverhard erf met conisch hondenhok als middelpunt.


ID: 38513 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorp (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.


ID: 38492 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Niklaas van Tolentijn

Kerkplein 1 (De Pinte)
Dubbelhuis met voortuintje met nieuwe lage muur van 1932, oorspronkelijk in beboomde tuin met fraai ijzeren hek, gebouwd circa 1867 ter vervanging van de vroeg 19de-eeuwse pastorie.


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 86431 | Bouwkundig element

Dorpswoning

René De Clercqstraat 11-13 (Deerlijk)
Voormalige vestigingsplaats van het schepenhuis met bijhorende herberg van de in 1524 afgesplitste heerlijkheid Noord-Assche. Vanaf 1832 maakt het volume deel uit van de school van Pieter Jan Renier. In 1876 wordt de woning uitgebreid met het deel dat heden voor de rooilijn staat. Vanaf 1899 achtereenvolgens café, kruidenierswinkel en timmermanszaak-'ellegoedwinkel' en nu opgesplitst in twee woningen. Bepleisterde, verankerde baksteenbouw onder afgewolfd pannen zadeldak, met aansluitende bakstenen muur geritmeerd door lisenen en blinde rondbogen.


ID: 38129 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en Sint-Eutropius met kerkhof

Ardense Jagersstraat-Gottem 5B (Deinze)
Mogelijk is de vierkante onderbouw van de kruisingstoren van romaanse oorsprong. Behouden vroeggotisch koor en transept van het eenbeukig kruiskerkje vermoedelijk uit eind 13de eeuw. Achthoekige klokkenkamer van Lediaanse steen toegevoegd eind 14de tot 15de eeuw. In 1951-53, huidig eenbeukig schip van vijf traveeën gebouwd naar ontwerp van architect G.J. Callens en ingeplant op een kleine heuvel ten westen van de oude Leie met nog omringend kerkhof, met lage bakstenen ommuring en verschillende graftekens.


ID: 35075 | Bouwkundig element

Herenhuis met tuin

Cyriel Buyssestraat 44, Kerrebroek 2 (Deinze)
Alleenstaand herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Grote mooie tuin achter het woonhuis met doorstromende Poekebeek voorzien van twee brugjes. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met dubbelhuisopstand.


ID: 35069 | Bouwkundig element

Kasteel van Nevele

Cyriel Buyssestraat 6A-F (Deinze)
Kasteel van Nevele, op de toren na gesloopt in 1488. Vermoedelijk werd het begin 19de eeuw heropgebouwd in empirestijl. In 1855 in gebruik als klooster van de zusters van St.Vincentius a Paulo. Gevel van zeven traveeën en twee bouwlagen. De muur die de oostzijde van het complex afsluit is opgetrokken in veldsteen; vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Achter de muur, resterend gedeelte van het voormalige kasteel met vierkant traptorentje uit dezelfde periode.


ID: 35218 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel met tuin van Juffrouw De Schuijter

Hansbekedorp 10, 10A (Deinze)
Herenhuis uit eind 19de eeuw met een tuin uit dezelfde periode. Het goed werd in 1958-59 aangekocht door de gemeente en is als gemeentehuis en parkje in gebruik.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.