Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 78413 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Groignestraat 6 (Diksmuide)
Voormalige gemeenteschool, in de jaren 1920 heropgebouwd naar onwerp van architect Antoine Dugardyn (Brugge). Langgestrekt volume langs de Groignestraat, met centraal onderwijzerswoning links geflankeerd door lage klasvleugel en rechts door korte klasvleugel.


ID: 78170 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters apostolinnen en bijhorende meisjesschool

Hendrik Consciencestraat 36, 36A (Diksmuide)
Klooster van de zusters apostolinnen en bijhorende meisjesschool. Het voormalig kloostercomplex omvat een kapel van de jaren 1920 haaks op de straat georiënteerd met links daarvan een kloostervleugel die vermoedelijk in de jaren 1940-1950 grondig werd verbouwd.


ID: 78169 | Bouwkundig element

Jongensschool

Hendrik Consciencestraat 7 (Diksmuide)
Voormalige jongensschool, zie opschrift "GEMEENTE-JONGENSSCHOOL" met aan de straatzijde recentere uitbreidingen. Bewaarde klassenvleugel van de jaren 1920 naar ontwerp van architecten G. De Backere en N. Lacroix (Gistel), haaks ten opzichte van de straat ingeplant. Sobere baksteenbouw met puntgevel als aandaken op schouderstukken met muurvlechtingen.


ID: 78118 | Bouwkundig element

Stadsschool

Ijzerlaan 1, Schoolplein 5-6 (Diksmuide)
De vooroorlogse schoolgebouwen waren opgetrokken in een neoclassicistische baksteenarchitectuur met een uitgesproken rondboogornamentiek. Na de Eerste Wereldoorlog werd de stadsschool heropgebouwd in een verzorgde traditionele baksteenarchitectuur, dit in 1920-1926 naar ontwerp van architecten Lucien Coppé en E. Timmery.


ID: 78261 | Bouwkundig element

Kloostergebouw en klassenvleugel

Kaaskerkestraat 100 (Diksmuide)
Voormalig kloostergebouw met rechts aansluitend eenvoudige klassenvleugel uit de jaren 1920 naar ontwerp van architecten René Buyck (Brugge) en Charles Schaessens. Dubbelhuis met rechthoekige muuropeningen in korfboognissen en zijgevels als tuitgevels op schouderstukken met aandaken.


ID: 78275 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters van Liefde uit Heule

Keiemdorpstraat 49 (Diksmuide)
Klooster van 1921; sobere baksteenbouw van twee bouwlagen met rechthoekige muuropeningen gevat in korfboognissen. Boven de voordeur, nis met beeldje van de Heilige Jozef. Achterin, klassenvleugel eveneens uit de jaren 1920. Bakstenen lijstgevel geleed door lisenen, grote rechthoekige muuropeningen onder I-profiel en muizentand onder de gootlijst.


ID: 78375 | Bouwkundig element

Jongensschool

Lekedorpstraat (Diksmuide)
Voormalige jongensschool van de jaren 1920. Klassengebouw loodrecht ingeplant op de straat. Korte gevels als tuitgevels op schouderstukken met aandaken en muurvlechtingen, aan de straatzijde vernieuwd parement.


ID: 78426 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Nieuwkapellestraat 21 (Diksmuide)
Voormalige (gemeente?)school, heropgebouwd in de jaren 1920. Aan de straat onderwijzerswoning of klooster, in stijl refererend aan de neo-Brugse stijl zie de stenen kruiskozijnen (op de begane grond drieledig), verdiept in afgeschuinde korfboognissen met dito ontlastingsboogjes.


ID: 78485 | Bouwkundig element

Klooster- en klassengebouw

Nieuwpoortstraat 2 (Diksmuide)
Voormalig klooster- en klassengebouw, thans onder meer in gebruik als ontmoetingscentrum en vrije basisschool. In 1868 bouwden de Zusters van Liefde (Roeselare) ten westen van de kerk (hoek Ten Bercle) een klooster en school op gronden van de heer baron Caloen. In de jaren 1920 heropgebouwd, werd dit klooster in 1986 gesloten en in 1988 gedeeltelijk afgebroken voor de bouw van lage appartementsgebouwen (zie Nieuwpoortstraat).


ID: 78106 | Bouwkundig element

Sint-Ignatiusinstituut

Oostendestraat 9 (Diksmuide)
Circa 1910 opgericht door de broeders van liefde op de plaats van een huidenvetterij. Klooster en achtergelegen klassengebouwen heropgebouwd in 1920. Aan de straat, klein toegangspoortje. Vrijstaand klooster: groot volume op L-vormige plattegrond, onder pannen schilddak. Hierbij sluit het L-vormige volume van de klassengebouwen aan. Verzorgde verankerde gele baksteenbouw.