Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.


ID: 302035 | Landschappelijk element

Grensboom Kasterlinde

Dilbeek (Dilbeek)
Tegenover het café "In de Linde", op een kruispunt van vier wegen en bij de gemeentelijk begraafplaats, staat een oude lindeboom: de "Kasterlinde". Onder de naam Kaster Linde is er een vermelding op de kaart die door Phillippe Vandermaelen werd gemaakt rond 1850. Niets houdt ons tegen om te denken dat het nog steeds om dezelfde boom gaat. In ieder geval gaat het hier over een grensboom geplant bij de plaats waar drie gemeenten elkaar raken. Vier wegen komen er op uit en hij staat op een verhevenheid in het landschap op een plaats waar de boom ooit een de functie van baken in het landschap vervulde.


ID: 305381 | Landschappelijk element

Holle zomereik als grensboom

Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek)
Waar de Boterbergveldlos een scherpe hoek maakt, staat een solitaire zomereik. De holle boom markeert hier de administratieve grens tussen de gemeenten Dilbeek en Asse. Te midden van uitgestrekte akkerpercelen vormt deze boom een opvallend landschapselement dat van ver zichtbaar is.


ID: 206925 | Bouwkundig element

Sint-Alenakapel

Alenaborre, Kapelstraat 113 (Dilbeek)
19de-eeuwse kapel ter verering van Sint-Alena, gelegen op het einde van een lindedreef.


ID: 39062 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met beuk

Assestraat 48 (Dilbeek)
Eénlaags gebouw (nok loodrecht op de straat) uit de 19de eeuw, oorspronkelijk langgestrekte hoeve in vakwerkbouw, later gedeeltelijk versteend, beschaduwd door een beuk.


ID: 308391 | Landschappelijk element

Treurbeuk in het Sint-Alenapark

Gemeenteplein (Dilbeek)
Tegenover het gemeentehuis van Dilbeek staat een imposante treurbeuk met een omtrek van meer dan 4 m. Deze is een relict van de 19de-eeuwse parkaanleg rondom het kasteel.


ID: 214736 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Maria Assumpta

H. Moeremanslaan 8, 8A-B (Dilbeek)
19de-eeuws eclectisch landhuis met middeleeuwse steengroeve rondom, gelegen in een groot beboomd park, oorspronkelijk bijna 8 hectare, aangelegd rond 1880. Sinds 1953 rusthuis voor bejaarden in een gehalveerd park, met nieuwe gebouwen uit de jaren 1960, waaronder een moderne kapel en Lourdesgrot. Het park is toegankelijk via de H. Moeremanslaan waar nog één geblokte bepleisterde bakstenen pijler overblijft. Een tweede toegang bevindt zich aan het Bloemendal tussen twee geblokte ronde hardstenen zuilen. Het park bevat enkele bomen uit de 19de eeuw en een mooie rozenparterre.


ID: 38985 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Herdebeekstraat 176 (Dilbeek)
Georiënteerde 13de-eeuwse romaanse kerk met pseudo-basicilicale aanleg, in de 16de eeuw verbouwd en in de 17de eeuw aangepast in gotische stijl.


ID: 38962 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neerhof met omgeving

Neerhofstraat 2 (Dilbeek)
Gesloten hoeve met gebouwen uit de 17de en de 18de eeuw en later, gelegen dicht bij de grens met Anderlecht aan de bron van de Broekbeek. Het landschap in de omgeving van de hoeve is historisch constant en bestaat in de directe omgeving uit weiland met boomgaarden en ten zuiden van de Neerhofstraat een akker. De hoeve wordt omgeven door een meidoornhaag en aan de toegang van de hoeve is een kort dreefje met lindebomen. Langs de wegen en perceelsscheidingen staan (knot)wilgen.


ID: 134726 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Winssinger

Ninoofsesteenweg 500, Steenpoel 16-20 (Dilbeek)
Landhuis met bijgebouwen uit het vierde kwart van de 18de eeuw, vermoedelijk heropgebouwd na een brand in 1789, aangepast en verbouwd omstreeks 1883; landhuis omgeven door 'jardin à l'anglaise' van 70 are, aangelegd circa 1800, vóór 1830 reeds uitgebreid tot 8,5 hectare, heraangelegd in 1880-1900, opgesplitst in verschillende eigendommen in 1910; talrijke oude bomen, sommige nog uit de 18de eeuw (tamme kastanjes).