1850 resultaten
ID: 200809 | Bouwkundig element
Isabellakaai (Gent)
In de loop van de 16de eeuw kreeg Gent nieuwe stadsmuren. De oude middeleeuwse versterkingen maakten plaats voor het modernere bastionstelsel. Ook nog niet ommuurde delen van de stad werden toen in het nieuw beschermingssysteem opgenomen. Aan het eindpunt van de Schelde richtte men twee uitkijktorentjes in zandsteen op, waaronder de "Peperbus".
ID: 215472 | Bouwkundig element
Mendonkdorp (Gent)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken uit versterkte betonstenen als onderdeel van de Hollandstellung.
ID: 26950 | Bouwkundig element
Molenstraat, Wondelgemstationplein 35-36 (Gent)
Stationsgebouw van 1906 met hoofdgebouw bestaande uit een brede vleugel van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak en rechts ervan hoger opgetrokken woonhuis van twee bouwlagen onder gelijkaardig dak. Links van het hoofdgebouw kleiner alleenstaand dienstgebouwtje in dezelfde stijl. Ten noorden en zuiden zijn gesmede en betonnen afsluitingen bewaard. Ten zuiden van het hoofdgebouw bevindt zich een bunker en verder ten zuiden een bakstenen goederenloods.
ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.
ID: 25890 | Bouwkundig element
Sint-Veerleplein 11 (Gent)
In 1180 gebouwd door Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen, op de plaats van een kleiner kasteel uit de 9de-10de eeuw, en naar het voorbeeld van de versterkte kastelen door de kruisvaarders in Syrië opgericht. Het complex, slechts ten dele met water omringd, bestaat uit een poortgebouw, een ringmuur met walgang, een krocht, een donjon met bijgebouwen en het huis van de graaf.
ID: 215471 | Bouwkundig element
Spanjeveerstraat (Gent)
Bunker opgetrokken uit versterkte betonstenen behorende tot de Duitse Hollandstellung. De bunker heeft een opvallend grote verblijfsruimte.
ID: 306728 | Bouwkundig element
Victor Braeckmanlaan 110 (Gent)
Deze burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1949 ontworpen door architect Edgar Celie. De burgerwoning telt drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. en elke bouwlaag kreeg een andere travee-indeling.
ID: 215473 | Bouwkundig element
Windgat (Gent)
Manschappenbunker opgetrokken uit versterkte betonstenen behorende tot de Duitse Hollandstellung.
ID: 8340 | Bouwkundig element
Boerenhol (Geraardsbergen)
Toren verwoest in 1485 door de soldaten van Jan de Ligne; nadien heropgebouwd. In 1686 hersteld op bevel van abt Foucqier van de Sint-Adriaansabdij. In de middeleeuwen gebruikt als vergaderplaats voor de boogschutters van Sint-Sebastiaan.
ID: 21699 | Bouwkundig element
Brugstraat 9 (Gingelom)
De plattegrond beschrijft een vierkante westelijke toren, aan de zuidelijke zijde door een portaal geflankeerd, en een driebeukig schip van vijf traveeën, voorzien van een koor met driezijdige sluiting.