Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 206516 | Bouwkundig element

Residentie Albomen

Tessenstraat 13-15 (Leuven)
Deel uitmakend van eén der eerste grote sociale wooncomplexen van Leuven, opgetrokken naar ontwerp van P. Stevens in 1954 in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij van de Goedkope Woonvertrekken te Leuven.


ID: 201101 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Franciscus

Tiensesteenweg (Leuven)
Enig Belgisch voorbeeld van een kerkgebouw gerealiseerd door architect A.J. Kropholler, uitgevoerd in de hem typerende, moderne en tezelfdertijd traditionalistische baksteenarchitectuur, gebouwd in 1934.


ID: 308168 | Bouwkundig element

Kilometerpaal K29

Tiensesteenweg (Leuven)
Kilometerpaal 29 langsheen de steenweg Brussel-Luik, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 305709 | Bouwkundig element

Burgerhuis Les Iris

Tiensesteenweg 164 (Leuven)
Burgerhuis Les Iris werd gebouwd in 1915 in opdracht van André Attibart, naar ontwerp van architect Georges Decock, die zeer actief was in het Leuvense gedurende de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog. In tegenstelling tot de eclectische wederopbouwstijl die zijn oeuvre kenmerkt, opteerde Decock voor Les Iris voor de cottagestijl. De bouwaanvraag spreekt van een ‘maison de campagne’. Het burgerhuis kan als een zeer vroeg voorbeeld van de toepassing van de cottagestijl gezien worden voor de Tiensesteenweg alsook voor de ruimere omgeving.


ID: 305710 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl

Tiensesteenweg 174-176 (Leuven)
In 1921 vroeg H. Van Hoebroeck de toestemming om twee burgerhuizen na vernieling door oorlogsschade op te bouwen langs de Tiensesteenweg. De signatuur van de architect in het bouwdossier is onleesbaar. De gekoppelde en gespiegelde burgerhuizen worden gekenmerkt door een eclectische bak- en zandsteenstijl met een hoge graad van detaillering in natuursteen en smeedijzer die gaaf bewaard bleef.


ID: 305711 | Bouwkundig element

Katholieke meisjesschool Sint-Augustinus en klooster van de zusters annonciaden

Tiensesteenweg 190 (Leuven)
De katholieke meisjesschool Sint-Augustinus werd op vraag van pastoor Rosier opgetrokken in 1913 naar een ontwerp van 1912 van architect Jean Dewit. Het eveneens geplande klooster werd pas in 1924 gebouwd door de zusters annonciaden. Het ontwerp dat Jean Dewit in 1912 maakte voor het klooster werd niet uitgevoerd. Er werd een nieuw ontwerp getekend door architect Frans Vandendael.


ID: 305707 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekhuis met café

Tiensesteenweg 2 (Leuven)
Neoclassicistisch hoekhuis met café, na oorlogsschade heropgebouwd in 1940 in opdracht van brouwerij Van Tilt gezusters. De architect (handtekening in het dossier onleesbaar) koos bij de wederopbouw voor een kopie van het neoclassicistische ontwerp dat architect Adolphe Spreutels in 1895 tekende voor het oorspronkelijke pand, in opdracht van Alphonse De Keijzer. De links aanpalende woning werd in 1958 bij het hoekpand geïntegreerd.


ID: 305712 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Tiensesteenweg 200 (Leuven)
Burgerhuis met neotraditionele reminiscenties aan de straatzijde van een sterk geëvolueerd historisch hoevecomplex, Goetsenhoven-Pardon. Voor het pand bleven geen bouwaanvragen bewaard. Hoewel het huidige geveluitzicht volledig 20ste-eeuws oogt, is op basis van historische kaarten en kadasteronderzoek niet uit te sluiten dat de woning in kern teruggaat op de 18de-eeuwse herberg en hoeve die op deze locatie gesitueerd was. De gevel werd uitgewerkt door een onbekende architect, vermoedelijk in de eerste decennia van de 20ste eeuw. De bouw van de travee met garagepoort rechts van het woonhuis werd in 1933 geregistreerd in het kadaster.


ID: 305708 | Bouwkundig element

Neotraditioneel burgerhuis

Tiensesteenweg 22 (Leuven)
Neotraditioneel burgerhuis gebouwd in 1921 naar een bouwaanvraag die in 1920 ingediend werd door Jules Jacqmotte naar ontwerp van architect Jean Dewit. Jacqmotte koos bij de heropbouw van zijn in de Eerste Wereldoorlog beschadigde neoclassicistische woning voor een totaal andere, neotraditionele bouwstijl, die de wederopbouw in Leuven kenmerkt.


ID: 305713 | Bouwkundig element

Modernistisch hoekhuis met café

Tiensesteenweg 230 (Leuven)
Café Concorde, een modernistische hoekpand op de kruising van de Tiensesteenweg en de Vlietstraat, werd in 1936 ontworpen door architect Edouard-Louis Mispelter in opdracht van brouwerij Mena uit Rotselaar. Kenmerkend voor de modernistische architectuur en de pakketbootstijl is de sterke nadruk op de horizontale geleding van het gebouw, de (oorspronkelijke) polychromie met kenmerkende geglazuurde tegels, het gebruik van ronde vormen, onder meer ter hoogte van de afgeronde hoektravee, aanvankelijk met vlaggenmast, en de patrijspoorten.