Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 305714 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neotraditionele stijl

Tiensesteenweg 268 (Leuven)
Burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in 1933 in opdracht van Petrus Tossijn, rentenier uit Heverlee, naar het ontwerp van architect Jean Dewit. Dewit is in Leuven gekend als een architect van neotraditionele burgerhuizen in het centrum van de stad, voornamelijk daterend uit het interbellum.


ID: 305715 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Tiensesteenweg 270 (Leuven)
Het modernistische burgerhuis werd in 1932 opgetrokken in opdracht van J. Crombez naar een ontwerp van de architect Frans Vandendael. Vandendael was als gemeentelijk architect van Heverlee vooral gekend als ontwerper van verschillende woonwijken met tuinwijkkarakter, alsook van enkele meer regionalistisch geïnspireerde villa’s. Dit modernistische burgerhuis vormt, tot zover gekend, een zeldzaam ontwerp binnen het oeuvre van deze architect. Kenmerkend voor het modernistische ontwerp is de dynamische, horizontaal gelede gevelcompositie met verspringende gevelvlakken voorzien van grote vensterpartijen en het typerende materiaalgebruik met platte baksteen. De niet-conventionele planindeling van deze woning draagt bij tot het vooruitstrevende karakter van het woningontwerp.


ID: 305716 | Bouwkundig element

Villa Therese

Tiensesteenweg 272 (Leuven)
“Villa Thérèse” werd opgetrokken in opdracht van Edgard Van Meenen, apotheker uit Heist-op-den-Berg, naar een ontwerp van architect Marcel Claes van 1929. De halfvrijstaande villa vormt tot dusver gekend een uitzondering in het oeuvre van de architect en kent een vrij traditioneel ontwerp, dat wat betreft volumewerking en keuze van bedaking duidelijke stijlinvloeden verraadt van de cottagestijl.


ID: 305717 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Tiensesteenweg 274 (Leuven)
Het half vrijstaande, cottage-getinte burgerhuis werd opgetrokken in opdracht van C. Verreck, naar een ontwerp van architect Marcel Claes uit 1929. Van Marcel Claes zijn enkele rijwoningen gekend in het Leuvense, alle gekenmerkt door een art-decovormgeving met invloeden van het modernisme. Het burgerhuis wordt gekenmerkt door een sterke invloed van de cottagestijl, wat onder meer blijkt uit de complexe plattegrond, de kenmerkende complexe en uitkragende bedaking, het parement in rode baksteen met bepleisterde geveltop op de rustieke, hardstenen plint, alsook de in vorm en grootte variërende venster- en deuropeningen met bijhorend schrijnwerk.


ID: 307553 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Maisin met park

Tiensesteenweg 275 (Leuven)
Het neoclassicistische Kasteel Maisin, vroeger gekend als villa Tops-Van Cutsem, dateert in kern van 1921-1922 en werd in 1950 uitgebreid door architect Lucien Spéder. Landschapsarchitect Léon Rosseels stond in voor de parkaanleg en integreerde de vroegere grensscheiding en het door zandontginningen gevormde grillige heuvellandschap in zijn aanleg.


ID: 307166 | Bouwkundig element

Villa Albert

Tiensesteenweg 276 (Leuven)
Villa Albert is een half vrijstaand burgerhuis met art-deco-invloeden dat in 1931 kadastraal werd geregistreerd en werd opgetrokken in opdracht van Dillaerts-Denis Jean-François, ondernemer uit Leuven.


ID: 301691 | Bouwkundig element

Villa Roma

Tiensesteenweg 329 (Leuven)
Villa met achterliggend garagepaviljoen in modernistische stijl, ingeplant te midden van een ruime omhaagde tuin, gebouwd in 1934 naar een ontwerp van de architect Victor Broos.


ID: 305513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel en park de Bunswyck

Tiensesteenweg 343 (Leuven)
19de-eeuws neoclassicistisch landhuis met 18de-eeuwse kern, aansluitende bijgebouwen en een omringend park.


ID: 41573 | Bouwkundig element

Afspanning In den Mol

Tiensesteenweg 347 (Leuven)
Voormalige afspanning in traditionele bak- en zandsteenstijl uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 42505 | Bouwkundig element

Arduinen armpomp De Gulden Fonteyne

Tiensestraat (Leuven)
Armpomp, in 1729 volledig in blauwe hardsteen opgetrokken, met vierkant basement waarboven een geblokte schacht bekroond door een dubbel hoofdgestel.