Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 132423 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier bij draaiboom

Burgweg (Vleteren)
Een eenzame zwarte populier bij een draaiboom langs een losweg, vermoedelijk een restant uit een bomenrij. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te kloneren, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 132424 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier bij perceelsgrens

Burgweg (Vleteren)
Een eenzame zwarte populier bij een perceelsgrens, vermoedelijk een restant uit een bomenrij. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 132425 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier

Burgweg (Vleteren)
Een eenzame zwarte populier bij een verdwenen perceelsgrens, vermoedelijk een restant uit een bomenrij. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 31534 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en boerenarbeiderswoning

Burgweg 14 (Vleteren)
Oorspronkelijk drie boerenarbeidershuisjes, thans hoevetje met losse, lage bestanddelen en één boerenarbeidershuisje, gelegen in straatbocht rondom een begraasd erf, aan straatzijde afgezet door middel van doornhaag. Ten noordwesten van het erf, boerenhuis van drie traveeën onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op straat, stro + Vlaamse pannen) met één dakkapel, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk stijl- en regelwerk, thans versteend.


ID: 31539 | Bouwkundig element

Hoeve Zuidhuis

Burgweg 24 (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen opgesteld rond een geasfalteerd erf. Ten zuiden, drenkplaats. Ten oosten, geasfalteerde erfoprit met kapelletje aan straatzijde. Ten noorden van het erf, boerenhuis van vier traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen) op houten modillons; een dakvenster. Uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, echter teruggaand op een oudere kern.


ID: 31585 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Catsputdreef 1 (Vleteren)
In de "Patershoek" gelegen hoevetje met losse bestanddelen, opgesteld rondom een onverhard erf; bakstenen stoepen; laag ommuurde vaalt; verharde erfoprit. Ten westen, moestuin. Ten zuiden, weide deels afgezoomd met doornhaag en knotpopulieren.


ID: 31587 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Donkerstraat 10 (Vleteren)
Nabij de "Patershoek", op de hoek bij de Catsputsdreef gelegen hoevetje met losse bestanddelen. Achterliggende omhaagde boomgaard. Ten noorden boerenhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de Donkerstraat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 31586 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Donkerstraat 9 (Vleteren)
Aan de "Patershoek" gelegen, hoevetje van het langgestrekte type; omringend begraasd erf rondom afgezet met haagbeuk, toegankelijk via ijzeren hek. Ten noorden van het erf, boerenhuis van vier traveeën met rechts aanleunende dwarsschuur met wagenhuisgedeelte onder overstekend zadeldak, uit eerste kwart 19de eeuw. Overige hoevegebouwen zijn een melkhuisje, een stalletje, bakhuis en hondenhok.


ID: 31541 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elzendamme 11 (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen, voorheen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met siertuin te midden, ten zuiden afgesloten met haag, toegankelijk via hek tussen twee hekpijlers. Ten westen, drenkplaats. Ten noordoosten van het erf, boerenhuis van zes traveeën onder overstekend zadeldak met houten sierlijst, en ten zuidoosten, dwarsschuur onder zadeldak. Beide volumes zijn gedateerd 1876 in het baksteenmetselwerk.


ID: 31544 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Halve Reningestraat 2 (Vleteren)
Haaks op de straat ingeplant hoevetje van het langgestrekte type met voorliggende moestuintje en begraasd erf. Doornhaag achter het boerenhuis.