Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1059 resultaten


ID: 33258 | Bouwkundig element

Goed ten Akker

Hogevoorde 11 (Lievegem)
Ver achterin gelegen nog middeleeuwse site bij de Lieve. Woonhuis van zes traveeën onder zadeldak met sporen van vlechtingen in rechter zijgevel; zeer oude kern herhaaldelijk aangepast en uitgebreid. Ten zuiden, zeer grote bakstenen schuur, nu stallen, minstens uit de 18de eeuw.


ID: 33261 | Bouwkundig element

Het Grote Goed te Voorde

Hogevoorde 21 (Lievegem)
Oud pachthof, oorspronkelijk afhankelijk van de armendis van de Sint-Jacobskerk te Gent, volgens archiefdocumenten teruggaand tot 1370. Bouw van kleine en grote toegangspoort in 1623 en nieuw woonhuis in 1781. Nog deels omgracht rechthoekig erf met woonhuis, grote schuur en toegangshek met begroeide gewitte pijlers. Vroegere woonhuis, later stallen ten westen bij de wal.


ID: 33268 | Bouwkundig element

Priorij Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hove

Kapellestraat 53-55 (Lievegem)
Laatste overblijfsel van het voormalige klooster, gesticht in 1444 door de Gentse patriciër en baljuw van Eeklo, Simoen Utenhove en zijn echtgenote Margriete sBusers, vrouw van Bassevelde, op hun goed in de Waarschootse bossen. Nu nog deels omgracht domein met aan de straat een pijlerkapelletje, gebouwd in 1944. Achterin ingeplant voormalige priorshuis, opgetrokken uit baksteen en in kern teruggaand tot 15de eeuw, 16de tot 17de eeuw en 18de eeuw.


ID: 33584 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wit Kasteel

Neerstraat 29-33 (Lievegem)
Fraai gesitueerd landhuis uit de 18de eeuw in cirkelvormige omwalling. Parkaanleg deels in Franse stijl met rechthoekige vijver. Ten oosten, dienstgebouw, voormalige remise, van vijf traveeën met rondboogdeuren en ten westen, gerestaureerd 18de-eeuws neerhof met latere aanpassingen op L-vormig grondplan met gewit 19de-eeuws duiventorentje met trapgevels.


ID: 33614 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Rapenburg

Rapenburg 9 (Lievegem)
Het Hof van Rapenburg is een nog deels omgrachte grote pachthoeve, omringd door akkers en weilanden. De hoeve is bereikbaar via een populierendreef. De gebouwen van de hoeve met losse bestanddelen dateren voornamelijk uit het eerste kwart van de 18de eeuw.


ID: 33294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Schepper

Schoolstraat 3-5, 27 (Lievegem)
Het huidige domein omvat vandaag een imposante toegangspoort, het landhuis De Schepper en hovenierswoning op de plaats van de vroegere koetshuizen, een uitgestrekte beboomde tuin met merkwaardige treurbeuk, grotendeels behouden omgrachting rond het landhuis en de zogenaamde motte met arbeiderswoning en schuur.


ID: 33753 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Stoktevijver 45 (Lievegem)
Eertijds kasteelhoeve, deel uitmakend van het omwalde complex van gebouwen. Thans afzonderlijke hoeve met gedempte walgrachten en voorzien van recentere bedrijfsgebouwen.


ID: 33313 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Breebroek

Stuiver 36 (Lievegem)
Eén der oudste landbouwuitbatingen van de streek, van grafelijke oorsprong, teruggaand tot de grote 13de-eeuwse ontginningen. Typische site met walgracht en mottestructuur. Heden nog ver achterin gelegen hoevegebouwen, op nog deels omgracht erf toegankelijk via een lange dreef en ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers. Woonhuis in kern minstens opklimmend tot de 15de eeuw. Verder nog een schuur en stallen uit 1877 en een deels vernieuwde schuur met noordelijk deel vermoedelijk opklimmend tot begin 15de eeuw.


ID: 33664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Walle

Ter Wal 4 (Lievegem)
Domein Ter Walle gaat terug op een site met walgracht en omvat een 18de-/19de-eeuws landhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, In kern opklimmend tot de 16de eeuw of begin 17de eeuw. Tegen de zuidwestelijke walgracht, vroegere jeneverstokerij opgericht in 1831, na verkoop in 1837 gewijzigd tot paardenstal voor luxepaarden. In het bijbehorende park staan enkele door hun omvang merkwaardige bomen.


ID: 140143 | Archeologisch geheel

De Oude Hofberg

Poederlee (Lille)
Deze motte met een diameter van 20m, zogenaamd De Oude Hofberg, wordt in verband gebracht met de heren van Poederlee in de volle middeleeuwen. Alle belangrijke kenmerken, buiten de bouwconstructies, zijn nog zichtbaar. De motte is gesitueerd aan de binnenzijde van een meanderbocht van de rivier Aa die de site in het noorden doorkruist.