Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1256 resultaten


ID: 301174 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Middeleeuwse stadsomwalling

Begijnenvest, Nonnenvest (Herentals)
De Begijnenvest en de Nonnenvest vormen samen de laatste restanten van de middeleeuwse, volledig beplante, aarden stadsomwalling. Het is één van de weinig resterende voorbeelden van een dergelijk verdedigingsstelsel. Deels overgeleverd als dreef met opgaande eiken, deels als beplante wal.


ID: 106378 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhof van Herentals

Begijnhof 1-26, 27-29, Burchtstraat 16-30 (Herentals)
Deels ommuurd, begraasd en aangeplant, driehoekig pleinbegijnhof met vrij centraal gelegen kerk van 1599-1614, begijnenwoningen, Fundatiehuis en ouderlingenwoningen met gekasseide wegenis. Groene binnenruimte met taxushagen en -bollen uit 1878 en oude boomgaard. Relict van de vesten met eikendreef.


ID: 133385 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande linden bij Kasteel van Noorderwijk

de Ghellincklaan (Herentals)
De de Ghellincklaan, in 1870 aangeplant door baron Augustin Charles Nicolas T'Serclaes, is een ongeveer 800 meter lange dubbele lindendreef met 382 bomen die het kasteel van Noordwerwijk verbindt met het dorp.


ID: 135039 | Landschappelijk geheel

Merodese Bossen

Herenthout (Herenthout), Bevel, Nijlen (Nijlen)
De ‘Merodese Bossen’ is gelegen in de gemeenten Herenthout en Bevel, net ten noorden van de vallei van de Grote Nete in de Zuiderkempen. De ankerplaats wordt gedomineerd door dichte bebossing ontstaan in de 19de eeuw en staat zo in schril contrast met het omgevende zo goed als open landschap. Indrukwekkend zijn de oude dreven en rijen van boomgroepen die het landschap doorkruisen. Samen met het kasteel ‘Steyenhof’ en omgevend domein, vormt dit boscomplex een esthetisch aantrekkelijk geheel. Ten noorden van het kasteel herinneren heiderelicten en restanten van vroegere vennen aan het heidelandschap dat het gebied voorheen bedekte.


ID: 47171 | Bouwkundig element

Kempische schuur

Blokt (Herenthout)
Vervallen Kempische schuur in leem- en vakwerkbouw onder schilddak, toegankelijk via een korte kastanjedreef.


ID: 47185 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Heikant 107 (Herenthout)
Achterin gelegen langgestrekte hoeve, toegankelijk via een kleine dreef, uit de tweede helft van de 19de eeuw. .


ID: 47213 | Bouwkundig element

Herberg 't Schipke

Niemandshoek 12 (Herenthout)
Herberg, eertijds ook veerhuis, opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw; achterin gelegen aan de Nete die de grens met Itegem vormt.


ID: 47221 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Uilenbergkapel met leilindes

Uilenberg (Herenthout)
Eenvoudig, bepleisterd en witgeschilderd zaalkerkje op gepikte plint, met schip van vier traveeën en driezijdige koor, onder leien zadeldak met zeszijdige dakruiter. De kapel wordt omgeven door gekandelaarde leilindes.


ID: 84284 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Schulen

Gasterbosstraat 1 (Herk-de-Stad)
Het kasteel in neo-Vlaamse-renaissancestijl werd in 1890 ontworpen door Auguste Van Assche en gaat terug tot een 17de-eeuwse hoeve. De kasteelaanhorigheden werden in dezelfde stijl ontworpen door Henri en Valentin Vaerwyck in 1902. Het park in landschappelijke stijl werd aan het einde van de 19de eeuw aangelegd in functie van de jacht.


ID: 303358 | Landschappelijk element

Parkje van het kasteel van Halbeek

Halbekerstraat 2 (Herk-de-Stad)
Parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met riant karakter, uit het midden van de 19de eeuw, horend bij een voormalig buitenhuis met hoeve, gelegen op de historische site van het Halbeekhof, feodaal goed met een neerhof-opperhofstructuur en een oudere tuinaanleg.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.