1406 resultaten
ID: 28377 | Bouwkundig element
Watermolenstraat 3 (Kluisbergen)
Bakstenen hoevegebouwen in U-vorm opgesteld rondom gesloten rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt. Ten westen, op een terp staand boerenhuis van zes traveeën onder pannen schilddak op omlopende getrapte daklijst, in kern teruggaand tot de 18de eeuw.
ID: 28378 | Bouwkundig element
Watermolenstraat 4 (Kluisbergen)
Aan de straat palende semi-gesloten hoeve in gewitte baksteenbouw, opklimmend tot de 18de eeuw. Deels gekasseid rechthoekig erf, vroeger met open mestvaalt op zuidwestelijke helft, voor de stallen.
ID: 28461 | Bouwkundig element
Zulzekestraat 12 (Kluisbergen)
Grote semi-gesloten hoeve, gelegen achter de kerk en naast de Beiaardbeek met kerkwegel ten noorden; rechte gekasseide toegangsdreef afgeboord door wilgen. Gewitte bakstenen hoevegebouwen rondom ruim rechthoekige gekasseid erf.
ID: 58768 | Bouwkundig element
Hazegrasstraat 120 (Knokke-Heist)
De Grote Stelle is een polderhoeve met losse bakstenen bestanddelen, opgesteld aan weerzijden van de Hazegrasstraat, een straat getrokken op de vroegere Sint-Paulusdijk. Ten zuiden van de straat het woonhuis met bakhuis/zomerkeuken/washuis, stallen en hondenhok, ten noorden van de straat, grote schuur en twee stallen.
ID: 58588 | Bouwkundig element
Heistlaan 382 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen, gaaf bewaarde witgeschilderde volumes onder pannen zadeldaken. Boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de aansluitende paardenstal, huisgedeelte met opkamer. Keldergewelf met centrale middenpijler.
ID: 58492 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oude Sabsweg 5 (Knokke-Heist)
De hoeve aan de Oude Sabsweg is een polderhoeve gericht op landbouw en veeteelt, getypeerd door een grote, voor de omgeving enorm beeldbepalende bergschuur. Bij de hoeve ligt nog een relict van een boomgaard.
ID: 58560 | Bouwkundig element
Westkapellestraat 261 (Knokke-Heist)
De hoeve gaat terug tot in de middeleeuwen. De toenmalige hoeve behoort in 1447 nog aan Lieven van Kortrijk, en gaat later over aan het klooster van de Jacobinessen te Brugge (eerste vermelding van dit feit in 1607). Huidige gebouwen, losstaande witgekalkte bestanddelen, met boerenhuis van het langgestrekte type met geïncorporeerde stallen gaan vermoedelijk terug tot 18de eeuw, achterliggende zomerkeuken zou het oudste zijn. Boerenhuis met opkamertravee, kelder met tongewelf, muurvlechtingen in rechterzijpuntgevel, andere traveeën verhoogd in 1902.
ID: 208881 | Bouwkundig element
Dweersstraat 1 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve, als site minimaal opklimmend tot 1740. Bestaande uit een vrijstaand boerenhuis en een stal en schuur in gesloten L-vormige opstelling rondom een deels begraasd, deels gekasseid erf met een grote mestput. Toegankelijk via een onverharde oprit, ter hoogte van de hoeve afgesloten door een smeedijzeren hek tussen betonnen pijlers.
ID: 208884 | Bouwkundig element
Kapellestraat 2 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve, als site opklimmend tot de 18de eeuw met toevoegingen uit de 19de en 20ste eeuw. Toegankelijk via een lange onverharde weg.
ID: 208673 | Bouwkundig element
Moerestraat 168 (Koekelare)
Imposante verankerde, geelbakstenen volumes onder zadeldaken. Op het erf deels bewaarde kasseistroken en stoepen van bakstenen op hun kant. Restant van mestvaalt.