Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2019 resultaten


ID: 21618 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

Rozenkranslaan 47 (Genk)
Bakstenen kerk, in 1939 gebouwd naar ontwerp van architect M. De Paepe.


ID: 305002 | Bouwkundig element

Sint-Jan Baptist de la Salle

Sint-Jan-Baptistplein 3 (Genk)
Parochiekerk in modernistische stijl naar ontwerp van de Hasseltse architect Louis Van De Vondel uit 1961.


ID: 305003 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk, parochiezaal en pastorie

Weg Naar As , Zagerijstraat 51-53 (Genk)
Modernistische Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk gebouwd op het einde van de jaren 1960 naar een ontwerp van André Croonenberghs uit 1958. De als voorgangerkerk gebruikte voormalige parochiezaal en de pastorie werden door André Croonenberghs respectievelijk in 1958 en 1964 ontworpen.


ID: 135207 | Landschappelijk geheel

Scheldemeersen tussen Zevergem en Schelderode

Zwijnaarde (Gent), Melsen, Merelbeke, Schelderode (Merelbeke-Melle), Eke, Zevergem (Nazareth-De Pinte)
De Scheldemeersen van Zevergem-Schelderode vormen één van de weinige restanten van een aaneengesloten meersenlandschap in de Scheldevallei. Het gebied wordt gekenmerkt door de afwisseling van meersen, afgesneden meanders, populierenaanplantingen en door greppels opgedeelde graslandpercelen. Het kasteeldomein van Schelderode ligt op de steilrand.


ID: 18818 | Bouwkundig element

Augustijnenklooster

Academiestraat 1 (Gent)
Vermoedelijk in 1295 vestiging van de eerste augustijnen in een huis genaamd "ter Capellen", gelegen in de wijk de Briel op de hoek van de Lange Steenstraat en de Geldmunt, volgens de traditie geschonken door Gerelmus Borluut en gelegen nabij een kapel, gewijd aan Sint-Stephanus, welke aanvankelijk dienst deed als kloosterkerk.


ID: 26206 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Afsneedorp (Gent)
Zeer schilderachtig gelegen plattelandskerkje aan de linker Leie-oever met gedeeltelijk ommuurd kerkhof en omringende beplanting. Eerste vermelding van een kerk in 939 doch vermoedelijk nog vroeger opklimmend. Het huidige kerkje is echter het resultaat van talrijke verbouwingen. Romaanse kern uit eind 12de eeuw in de vorm van een Latijns kruis met kruisingstoren.


ID: 306634 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpskom Afsnee

Afsneedorp (Gent)
Afsneedorp met haar U-vormig verloop en twee aftakkingen naar de Leie, het oude veer langs het kerkhof en het huidige veer bij de herberg de Nénuphar, vormt het centrum van het kleine, zeer typische landelijke en schilderachtig gelegen dorp. De pastorie met tuin en het landhuis Daerupt vormen een groene kern rondom de parochiekerk.


ID: 26205 | Bouwkundig element

Sint-Lucasinstituut

Alexianenplein 1-2, Ingelandgat 36 (Gent)
Voormalig klooster van de zusters cisterciënzers van Oost-Eecloo, voormalige jezuïetenresidentie vanaf 1833, huidig Sint-Lucasinstituut. Van het oude klooster van Oost-Eecloo bleven nog enkele 17de-eeuwse restanten behouden. Tussen 1840-1844 werd een neobarokke kerk opgetrokken naar ontwerp van pater Herman Meganck, met voorgevel in de Posteernestraat. In functie van het Sint-Lucasinstituut kwamen in het laatste kwart van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw nieuwe gebouwen tot stand volgens een neogotisch totaalconcept.


ID: 26720 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Oude Bareel

Antwerpsesteenweg (Gent)
De parochiekerk werd opgetrokken in 1930 en is een moderne gele baksteenbouw in versoberde traditionele stijl met art deco-invloeden naar ontwerp van Valentin Vaerwijck. Ze wordt omgeven door groenaanleg eveneens ontworpen door Valentin Vaerwyck.


ID: 26259 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Baarledorpstraat 3 (Gent)
De oudste vermelding van de kerk in Baarle klimt op tot 1025, maar na de opheffing van Baarle als zelfstandige gemeente werd een nieuwe kerk gebouwd op de funderingen van een éénbeukig romaans kerkje. De kerk kreeg in 1855 het huidige neogotische uitzicht naar ontwerp van F. Cardon met onder andere de nieuwe westgevel. Vergroend kerkhof ten zuiden van de parochiekerk met een collectie aan 20ste-eeuwse grafstenen.