Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1198 resultaten


ID: 134080 | Landschappelijk geheel

Torfbroek en Ter Bronnen

Ahornbomenlaan, Eekhoornlaan, Egellaan, Fazantendal, Glimwormlaan, Kasteellaan, Lentelaan, Meerlaan, Neerstraat, Patrijzenlaan, Ter Bronnenlaan, Van Bellinghenlaan, Visserijlaan (Kampenhout)
Het natuurreservaat Torfbroek, Ter Bronnen (Zoet Water) en de verkaveling 'Les Eaux Vives' vormen historisch gezien één geheel van circa 130 hectare. Over het hele gebied komen relicten voor van de poging in de jaren 1930 om het Torfbroek tot een elitaire 'cité-jardin' om te vormen.


ID: 134117 | Landschappelijk element

Park van Villa Everaert

Haachtsesteenweg (Kampenhout)
Landschappelijk park met vijver, circa 1,5 hectare, aangelegd rond de Eerste Wereldoorlog bij een villa uit 1837, in 1866 vergroot; gedeeltelijk verminkt ten gevolge van een wegverbreding in 1995, sindsdien verlaten en sterk verwilderd; villa gesloopt in 2008.


ID: 39882 | Bouwkundig element

Hoeve en Onze-Lieve-Vrouwekapel

Humelgemseweg 5 (Kampenhout)
Historische hoeve, in oorsprong opklimmend tot de 13de eeuw. Van de oude inplanting getuigt een poel bij oude wilgen. Behouden oudere elementen, zoals een zandstenen deurtje met lateiconsooltjes in voor- en achtergevel, sporen van zandstenen cordons in de beraapte voorgevels en een steil zadeldak en schouderstuk. In de zijpuntgevel met breukstenen sokkel bevindt zich een ingemetseld, in lokale natuursteen uitgewerkt nisvormig, barok kapelletje met sporen van beschildering, aangebracht in 1645.


ID: 39880 | Bouwkundig element

Langgestrekt hoevetje

Lellebaan (Kampenhout)
Langgestrekt hoevetje (nok loodrecht op straat) met zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw. Witgekalkte zandsteenbouw verhoogd met baksteenmetselwerk tijdens de 19de eeuw.


ID: 135072 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Houtem en omgeving

Ramsdonk (Kapelle-op-den-Bos), Londerzeel (Londerzeel)
Het kasteel van Houtem ligt ten westen van Kapelle-op-den-Bos in de relictzone van de Klein-Brabantse Molenbeken. Een oudere kern gaat aan de kasteelsite vooraf: het hof van Houtem, een leen van de heren van Grimbergen (1180). De omgeving van het kasteel onderging weinig wijzigingen gedurende de laatste honderd jaar en vormt met haar dreven een prachtig landschappelijk ensemble. Akkers en weiden bezitten nog veel perceelsrandbegroeiingen.


ID: 134053 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel van Houtem

Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
Waterkasteel met U-vormige plattegrond, teruggaand op volmiddeleeuwse kasteelmotte uit de 12de eeuw, in de 17de eeuw herbouwd en rond 1880 historiserend gerestaureerd naar een ontwerp van architect-decorateur Charle-Albert; verfraaid circa 1932 met toevoeging poortgebouw; omgeven door grotendeels bebost domein van 14 hectare voorzien van een net van rechte dreven en een 'lepelvijver'.


ID: 39798 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Kerkstraat 24 (Kapelle-op-den-Bos)
De huidige pastorie werd ten tijde van abt Outers 1613-1647 opgetrokken, en tijdens de tweede helft van de 17de eeuw en tijdens de 19de eeuw met bijgebouwen vergroot.


ID: 134052 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Koningsteen met park

Oxdonkstraat 168 (Kapelle-op-den-Bos)
Omgracht 'hof van plaisantie', dat vermoedelijk afstamt van een hoogmiddeleeuws jachtpaviljoen. Verbouwing van het landhuis met dienstgebouw in 1901, en iets later uitgebreid tot gesloten complex. In 1936 krijgt het landhuis het huidige uitzicht. Tuinierswoning buiten de ringgracht, ten westen van het domein. Schuilkelder in de zuidoostelijke hoek van het park, wellicht van kort voor de Tweede Wereldoorlog. Omgeven door park in landschappelijke stijl van 87,5 are, aangelegd rond 1900.


ID: 13362 | Bouwkundig element

Kasteel Boterberg

Kapelsestraat 196 (Kapellen)
Neotraditioneel kasteel van 1898, omgeven door groot en mooi beboomd park met vijvers en dreven.


ID: 135016 | Landschappelijk geheel

Priorij van Corsendonk en de Tikkebroeken

Kasterlee (Kasterlee), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout)
De gebouwen van de voormalige priorij van Corsendonk gaan terug tot de eerste helft van de 16de en de 17de eeuw. De priorij zelf gaat terug tot 1398. Het molenhuis, de gracht rond het domein, de vijver en het drevenpatroon zijn nog goed bewaard. Het centrale gedeelte van het gebied en een deel van de valleien van de Wamp en de Rodenloop kregen hun huidige vorm door de landbouwactiviteiten in de 19de eeuw. De variatie in abiotische condities binnen het gebied is groot en dat uit zich in vegetatie en landschap. De Tikkebroeken, in de vallei van de Rodenloop, wordt gekenmerkt door een typische beekdalvegetatie.