1206 resultaten
ID: 88910 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zeeweg 34-36 (Jabbeke)
Kasteeldomein "De Zandberg", een uitgestrekt, maar in 1930 grotendeels verkaveld domein, bestaand uit een neoclassicistisch kasteel gebouwd ca. 1874 in een omringend park. Het domein is langs de Zeeweg afgeschermd door een hele lange bakstenen muur, wat een beeldbepalend element vormt in het straatbeeld. Een ijskelder langs de Gistelsteenweg en een tot villa omgebouwde hovenierswoning in de Zeeweg op nummer 48, behoren tot het oorspronkelijke domein.
ID: 200493 | Bouwkundig element
Kapellensteenweg 82 (Kalmthout)
Villa Erica, een bescheiden buitenverblijf in eclectische stijl van circa 1875, werd gebouwd door een Europeaan, die als consul in een subtropisch land verbleef.
ID: 134119 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Aarschotsebaan 126 (Kampenhout)
De villa langs de Aarschotsebaan, op een oude ansichtkaart "Villa Saint-François-Xavier" genoemd, werd in 1909 gebouwd door Marie Bouquéau, weduwe van Antoine De Bruyn en schoonzuster van de eigenaar van het aanpalende kasteel Ten Opstal. Omgeven door landschappelijk park van 1 hectare 83 are met een vijvertje.
ID: 134080 | Landschappelijk geheel
Ahornbomenlaan, Eekhoornlaan, Egellaan, Fazantendal, Glimwormlaan, Kasteellaan, Lentelaan, Meerlaan, Neerstraat, Patrijzenlaan, Ter Bronnenlaan, Van Bellinghenlaan, Visserijlaan (Kampenhout)
Het natuurreservaat Torfbroek, Ter Bronnen (Zoet Water) en de verkaveling 'Les Eaux Vives' vormen historisch gezien één geheel van circa 130 hectare. Over het hele gebied komen relicten voor van de poging in de jaren 1930 om het Torfbroek tot een elitaire 'cité-jardin' om te vormen.
ID: 134117 | Landschappelijk element
Haachtsesteenweg (Kampenhout)
Landschappelijk park met vijver, circa 1,5 hectare, aangelegd rond de Eerste Wereldoorlog bij een villa uit 1837, in 1866 vergroot; gedeeltelijk verminkt ten gevolge van een wegverbreding in 1995, sindsdien verlaten en sterk verwilderd; villa gesloopt in 2008.
ID: 39882 | Bouwkundig element
Humelgemseweg 5 (Kampenhout)
Historische hoeve, in oorsprong opklimmend tot de 13de eeuw. Van de oude inplanting getuigt een poel bij oude wilgen. Behouden oudere elementen, zoals een zandstenen deurtje met lateiconsooltjes in voor- en achtergevel, sporen van zandstenen cordons in de beraapte voorgevels en een steil zadeldak en schouderstuk. In de zijpuntgevel met breukstenen sokkel bevindt zich een ingemetseld, in lokale natuursteen uitgewerkt nisvormig, barok kapelletje met sporen van beschildering, aangebracht in 1645.
ID: 39880 | Bouwkundig element
Lellebaan (Kampenhout)
Langgestrekt hoevetje (nok loodrecht op straat) met zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw. Witgekalkte zandsteenbouw verhoogd met baksteenmetselwerk tijdens de 19de eeuw.
ID: 135072 | Landschappelijk geheel
Ramsdonk (Kapelle-op-den-Bos), Londerzeel (Londerzeel)
Het kasteel van Houtem ligt ten westen van Kapelle-op-den-Bos in de relictzone van de Klein-Brabantse Molenbeken. Een oudere kern gaat aan de kasteelsite vooraf: het hof van Houtem, een leen van de heren van Grimbergen (1180). De omgeving van het kasteel onderging weinig wijzigingen gedurende de laatste honderd jaar en vormt met haar dreven een prachtig landschappelijk ensemble. Akkers en weiden bezitten nog veel perceelsrandbegroeiingen.
ID: 134053 | Landschappelijk element
Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
Waterkasteel met U-vormige plattegrond, teruggaand op volmiddeleeuwse kasteelmotte uit de 12de eeuw, in de 17de eeuw herbouwd en rond 1880 historiserend gerestaureerd naar een ontwerp van architect-decorateur Charle-Albert; verfraaid circa 1932 met toevoeging poortgebouw; omgeven door grotendeels bebost domein van 14 hectare voorzien van een net van rechte dreven en een 'lepelvijver'.
ID: 39798 | Bouwkundig element
Kerkstraat 24 (Kapelle-op-den-Bos)
De huidige pastorie werd ten tijde van abt Outers 1613-1647 opgetrokken, en tijdens de tweede helft van de 17de eeuw en tijdens de 19de eeuw met bijgebouwen vergroot.