Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1876 resultaten


ID: 12985 | Bouwkundig element

Kasteel Mussenborg

Mechelsesteenweg 396 (Edegem)
Rechthoekig herenhuis, grotendeels uit het tweede kwart van de 17de eeuw, gelegen aan de noordzijde van de omgrachting.


ID: 47629 | Bouwkundig element

Groot Goed

Bus 1 (Eeklo)
Thans Provinciaal domein De Huysmanhoeve met bezoekerscentrum. Poortgebouw en woonhuis zijn beschermd als monument, het erf met de dreef, omwalling, dienstgebouwen, en boomgaard zijn beschermd als dorpsgezicht bij MB van 06.05.1993. Geschiedenis opklimmend tot de 13de eeuw.


ID: 200004 | Archeologisch geheel

Kasteelberg

Dorpsstraat, Koebrugstraat, Oudenaardsesteenweg (Erpe-Mere)
Gelegen ten noordwesten van het dorpsplein. Van het vroegere omwalde middeleeuwse kasteel, vermeld in de 11de eeuw, rest enkel een motteheuvel, en de platanendreef die er heen leidt. Erpe-Kasteelberg is een grote castrale motte met oudste vermelding in 1057, met een hoogte van 15 meter één van de best bewaarde in Vlaanderen. Het neerhof situeert zich waarschijnlijk ten oosten van de motte.


ID: 13010 | Bouwkundig element

Twee boerderijen

Dreveneind 15, 29 (Essen)
Op nummer 15, boerderij gelegen aan het einde van een aarden weg. Bij begin van aarden weg, op nummer 29, hoeve met losstaande bestanddelen.


ID: 13017 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Klokhoeve

Hemelrijk 91 (Essen)
U-vormige modelboerderij met gekasseide binnenplaats, met woonhuis, stallingen, schuren en bijgebouwen met graanmolen en houtzagerij.


ID: 135220 | Landschappelijk element

Doornzele Dries

Evergem (Evergem), Gent (Gent)
De Doornzeledries vormt het centrum van Doornzele, ontstaan als gehucht rond de dries bij de cisterciënzerabdij van Doornzele (1234-1796). In het drieslandschap zijn het historisch plant- en weiderecht van de omwonenden nog duidelijk herkenbaar.


ID: 33820 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Goeiingen 16 (Evergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen bereikbaar via een populierendreefje. Vanouds rechthoekige omgrachte hoeve, heden slechts klein gedeelte van de omgrachting achter het huis bewaard.


ID: 103801 | Bouwkundig element

Goed ten Broeke en omgeving

Heffink (Evergem)
Het Goed ten Broeke in de wijk Heffink was in de middeleeuwen één der belangrijke uitbatingen van Evergem. In het centrum ervan lag het omwalde opperhof. Een circa 800 meter lange beukendreef leidt nog steeds naar de vrij gaaf bewaarde site met in de as ervan het Goed ten Broeke en ervoor, links en rechts van de dreef, de bijhorende hoeven.


ID: 304203 | Landschappelijk element

Toegangsdreef met opgaande beuken Goed ten Broeke

Heffink (Evergem)
Een toegangsdreef van opgaande beuken, met een lengte van 784 meter, is aangelegd naar het Goed ten Broeke. De dreef is mede door zijn lengte en de ligging in het landschap beeldbepalend.


ID: 304179 | Landschappelijk element

Platanendreef langs walgracht Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
De met grachten omringde kasteelsite wordt aan de westzijde afgeboord met een platanendreef. Het is een lommerrijke dreef die uitzicht heeft op het landschap, de grachten, het kasteel en de kasteelvijvers. Onder de bomen is er ook een hakhoutetage aanwezig bestaande uit haagbeuk, gewone esdoorn, tamme kastanje, zomerlinde, zomereik, Amerikaanse eik en scherpe hulst.