Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1040 resultaten


ID: 89800 | Bouwkundig element

Hoeve Iserbyt

Koning Boudewijnstraat 81 (Kuurne)
Twee beboomde dreven leiden naar de hoeve. De hoeve bestaat uit vier volumes gegroepeerd rondom een erf. De Atlas der Buurtwegen van 1844 toont een zelfde opstelling van vier losse volumes. Heden, hoeve met semigesloten opstelling. Bakstenen bestanddelen met gewitte straatgevels, gegroepeerd rondom gekasseid erf. Ten zuiden huisweide met drinkpoel met treurwilg, aan de straat afgezet door betonnen hek. Stalvleugel met geïncorporeerd poortgebouw, boerenhuis van twee bouwlagen en dwarsschuur, aangepast tot paardenstal.


ID: 58144 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Kalkendorp 6 (Laarne)
Ten westen van de parochiekerk, heden aan het verbrede voorliggende plein palend dubbelhuis met ruime achterliggende ommuurde tuin, gebouwd in 1845 naar plannen van architect Johan Beeckman ter vervanging van de oude, tot de 17de eeuw opklimmende pastorie die toen gesloopt werd.


ID: 58156 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met dienstgebouw

Kerkakker 3, Koffiestraat 2 (Laarne)
Brouwerswoning, vrijstaand herenhuis in neoclassicistische stijl uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Kenmerkende symmetrische dubbelhuisopstand op rechthoekige plattegrond. Bijgebouw van het brouwershuis, achter in de tuin gelegen laag en langgerekt landelijk bedrijfsgebouw in gewitte baksteenbouw onder zadeldak uit de 19de eeuw.


ID: 58160 | Bouwkundig element

Buitenverblijf Villa Piens

Koffiestraat 18 (Laarne)
Villa opgetrokken in 1941 in opdracht van de Gentse handelaar Gustaaf Piens-Van de Velde naar ter plaatse bewaarde ontwerpplannen van 1940. Ruime achterliggende tuin aangelegd naar de plannen van 1942 van tuinarchitect Albert Dervaes uit Wetteren.


ID: 47974 | Bouwkundig element

Herenhuis met Mariakapel

Molenstraat 8 (Laarne)
Neoclassicistisch herenhuis, opgericht in 1842 met goed herkenbare behouden oorspronkelijke structuur, indeling en globaal voorkomen. Rechthoekig dubbelhuis van vijf traveeën breed in typisch 19de-eeuwse landschapstuin. Mariakapel naar oorsprong, stijl en inplanting één geheel vormend met het herenhuis. .


ID: 58200 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Ter Weiden met kasteelpark

Vaartstraat 10, 10A (Laarne)
Alleenstaand herenhuis van 1870 in neoclassicistische stijl met het karakter en de typologie van een statige grote villa in een uitgestrekte tuin met de allures van een kasteelpark. Het koetshuis met paardenstallen werd gelijktijdig naast het kasteel opgericht.


ID: 871 | Bouwkundig element

Watermolen Heidemolen

Heidemolenstraat 15 (Lanaken)
Graanmolen van het bovenslagradtype op de Asbeek/Molenbeek. In 1947 werd volledig overgegaan op elektriciteit, in het begin van de jaren 60 ging de molen uit bedrijf.


ID: 872 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenabdij

Hocht 2-4 (Lanaken)
De Sint-Agatha-abdij van Hocht wordt het eerst vermeld circa 1186 als Predium de Huckte. Van het abdijcomplex resteren thans de ruïnes van het kerkkoor, het abdissenkwartier, het huidige kasteel, het poortgebouw, de aalmoezenierswoning, de hoeve en de watermolen.


ID: 924 | Bouwkundig element

Kasteel Kewith

Kewithstraat 57 (Lanaken)
Kasteel en hoeve waren eigendom van de cellebroeders van Maastricht.


ID: 970 | Bouwkundig element

Kasteel Kapelhof

Steenweg 25 (Lanaken)
Het kasteel werd in 1850 gebouwd door Joseph Caisson. In 1919 liet de volgende eigenaar het park met zes vijvers aanleggen.