Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 32813 | Bouwkundig element

Winkelpui

Duivenstraat 67 (Wervik)
Houten neoclassicistische winkelpui voorzien van vleugeldeur met glasgravure fietsen voorstellend.


ID: 32824 | Bouwkundig element

Klooster  grauwe zusters franciscanessen

Grauwe Zusterstraat 2, 2B, Speiestraat 23, 23A (Wervik)
Klooster, waarvan de stichting opklimt tot de late 14de eeuw. Bakstenen gebouwencomplex omvattende aan de Grauwe Zusterstraat links klooster en kapel met achterliggende, ommuurde kloostertuin, en rechts klaslokalen en latere uitbreidingen aan de Speiestraat. De huidige gebouwen dateren uit de 19de en 20ste eeuw, namelijk de neoclassicistische kapel werd heropbouwd in 1834, en het klooster omvat een neogotisch hoofdgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw en vleugels uit de vroege 20ste eeuw, onder andere heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Langs beide straten is ook een rest van de voormalige kloostermuur bewaard.


ID: 32833 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch Mariakapelletje

Kasteelstraat (Wervik)
Bakstenen neoclassicistisch Mariakapelletje op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, bitume), uit de 19de eeuw. Puntgevel: deels beglaasde rondboogdeur tussen pilasters onder hoofdgestel bekroond met driehoekig fronton.


ID: 32849 | Bouwkundig element

Neoclassicistische koortskapel

Kasteelstraat (Wervik)
Neoclassicistische koortskapel uit de 19de eeuw, gesloopt circa 1982 en heropgebouwd naar oorspronkelijk uitzicht met hergebruikt materiaal. Omlopende bakstenen stoep en recent aangeplant doornhaagje. Bakstenen gebouwtje -voorheen bepleisterd- op vierzijdige plattegrond onder ingesnoerde spits bekroond met gietijzeren kruis.


ID: 32867 | Bouwkundig element

Herenhuis

Magdalenastraat 1 (Wervik)
Herenhuis op de hoek bij de Koestraat, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lijstgevel met neoclassicistische cementering gesigneerd links "Vic. Loof-Plafonneur EQT.-Mouscron"; schijnvoegen, omlopende puilijst, hoofdgestel met panelen, geriemde venster- en deuromlijstingen met geprofileerde sluitsteen op de begane grond. Aanleunende lage afhankelijkheden onder meer koetspoort.


ID: 32992 | Bouwkundig element

Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Sint Denijsplaats 6-9, 10 (Wervik)
Neoclassicistische eenheidsbebouwing van twee bouwlagen, met herbergen, winkel- en burgerhuizen ten westen van de kerk; opschrift van pilasterbasement (nummer 10): "Deze blok huizen werd in 1918 door oorlogsgeweld vernield en in 1925 heropgebouwd door Aimé Latte, bouwmeester te Kortrijk".


ID: 32994 | Bouwkundig element

Brouwerij Belle vue

Sint Denijsplaats 11 (Wervik)
Voormalige brouwerij zogenaamd "Belle vue", in 1976 aangepast tot het onthaalcentrum "De Gaper" naar ontwerp van architect W. Barthier (Ieper). Opgericht in de loop van de 19de eeuw tengevolge de samensmelting van twee oudere brouwerijen zogenaamd "Den Fransche Schild" en "Het Gouden Hoofd"; wederopgebouwd na de Eerste Wereldoorlog en naar verluidt gebruikt tot in het begin van de jaren 1960.


ID: 32995 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerswoning met tuin

Sint Denijsplaats 12, 12A (Wervik)
Voormalige brouwerswoning naar verluidt circa 1925 wederopgebouwd naar ontwerp van A. Latte (Kortrijk). Zichtbepalend - zie ligging in straatbocht-, neoclassicistisch herenhuis met lage linker vleugel en rechts aansluitende tuinmuur met ingewerkt paviljoen. Grote achterliggende beboomde tuin, uitgevend in de Kleine Wervikstraat, alwaar jaarsteen 1905.


ID: 32910 | Bouwkundig element

Herberg Sultan

Sint Maartensplein 13 (Wervik)
Dubbelhuis mogelijk met oude 18de-eeuwse kern, zie scherpe dakhelling, echter met lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw, hersteld na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 32911 | Bouwkundig element

Stadhuis en Vredegerecht van Wervik

Sint Maartensplein 16 (Wervik)
Neoclassicistisch gebouw uit de eerste helft van de 19de eeuw; beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog waarna hersteld naar vooroorlogs uitzicht mits toevoeging van siermotieven ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl: festoenen en slingers.