Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84065 resultaten


ID: 5329 | Bouwkundig element

Hotel Mayer-van den Bergh

Lange Gasthuisstraat 21 (Antwerpen)
Herenhuis op de hoek van Lange Gasthuisstraat en Arenbergstraat, dat in kern opklimt tot de 16de en 17de eeuw, met reconstructiewerken uitgevoerd in 1716. In 1861 werd het hotel aangekocht door Emil Mayer en zijn echtgenote Henriëtte van den Bergh. Deze liet het hotel in 1902 renoveren door Joseph Hertogs.


ID: 5339 | Bouwkundig element

Voormalig badhuis Bains Anversois

Lange Gasthuisstraat 24 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis dat vermoedelijk opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw, en dat door de laatste privé-eigenaar notaris Albert Van der Schoot werd verkocht aan de Société Anonyme des Bains Anversois. Deze maatschappij liet een privé-badhuis optrekken naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1898, geopend in 1901.


ID: 5331 | Bouwkundig element

Hotel Della Faille de Leverghem

Lange Gasthuisstraat 25, 29-31 (Antwerpen)
Classicistisch herenhuis, gebouwd in 1789 door Joseph Charles Henri Jean-Népomucène della Faille de Leverghem, ter plaatse van het voormalige klooster van de Derde Orde. Sinds 1911 stedelijke normaalschool, uitgebreid met een schoolgebouw in beaux-artsstijl door stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen.


ID: 5340 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Gasthuisstraat 26 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis van het bel-etagetype, uit het eerste derde van de 19de eeuw. In 1907 liet Alfred Hosdez een langgerekte achterbouw optrekken over de volledige oppervlakte van het perceel, naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever. Deze uitbreiding omvatte op de bel-etage een drieledige feestzaal met bovenlichten in beaux-artsstijl.


ID: 5341 | Bouwkundig element

Cercle La Philotaxe

Lange Gasthuisstraat 28 (Antwerpen)
Verenigingsgebouw in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de in 1819 opgerichte Cercle "La Philotaxe", naar een ontwerp door de architect Henri Blomme uit 1907. Het Antwerpse bouwbedrijf Gebroeders Kockerols voerde de werken uit.


ID: 5342 | Bouwkundig element

Katholieke Kring

Lange Gasthuisstraat 30 (Antwerpen)
Verenigingsgebouw in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van de Société Civile du Cercle Catholique d’Anvers, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1901. De nieuwe lokalen van katholieke burgerlijke sociëteit opgericht door Frédéric Belpaire tijdens de latere 19de eeuw, omvatte een leeszaal, café-restaurant en feestzaal.


ID: 5343 | Bouwkundig element

Hotel Castaho, later Osy

Lange Gasthuisstraat 32 (Antwerpen)
Herenhuis in classicerende barokstijl, gebouwd in 1713 door Josua Castaho, echtgenoot van Susanna Howard. Het hotel werd in 1861 door de architect Heliodore Leclef verhoogd met de tweede verdieping en de mezzanine. Opdrachtgever van deze werken was de bankier en politicus baron Jean Joseph Rénier Osy de Wijchen.


ID: 5332 | Bouwkundig element

Maagdenhuis

Lange Gasthuisstraat 33 (Antwerpen)
School en tehuis voor vondelingen en arme weesmeisjes, gesticht door Jan Van der Meeren in 1552. Complex gebouw met kapel en binnenplaats in gotische, renaissance, en traditionele stijl, uit de tweede helft van de 16de en de eerste helft van de 17de eeuw. Restauratie door de architect Jean-Jacques Winders in 1897 en volgende.


ID: 5333 | Bouwkundig element

Refugium van de abdij van Tongerlo

Lange Gasthuisstraat 35-37 (Antwerpen)
Samenstel van twee traditionele woningen, die in kern minstens opklimmen tot de 17de eeuw, met aanpassingen uit de 18de eeuw. Het linker pand huisvestte van 1535 tot 1699 het refugium van de abdij van Tongerlo. Beide werden samengevoegd, gerestaureerd en verbouwd tot kantoorgebouw in opdracht van de Compagnie d’Anvers, naar een ontwerp door de architect Max Winders uit 1941.


ID: 5334 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Lange Gasthuisstraat 39 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis volgens de bouwaanvraag uit 1804 opgetrokken in opdracht van de familie Kramp. Het gebouw wordt toegeschreven aan de architect Jan Blom. Tijdens het interbellum inwendig verbouwd en uitgebreid door de architect Max Winders, in opdracht van de Compagnie d’Anvers.