Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 58766 | Bouwkundig element

Hazegrashoeve

Hazegrasstraat 75, 122 (Knokke-Heist)
"Hazegrashoeve" zie opschrift "Hazegras" (zwarte letters op witte achtergrond). Oorspronkelijk deel uitmakend van de Hofstede Lippens. In 1890 bouwt August-Maurice Lippens er een boter- en kaasfabriek, die wordt opgeheven in 1903. Vanaf dan "Hofstede Rijckaert" genaamd. Complex bestaande uit losse bakstenen bestanddelen gelegen aan weerszijden van de Hazegrasstraat, opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw. Woonhuis gelegen ten zuiden van de straat, oude kaasfabriek en voormalige opslagplaats ten westen, schuur ten noordoosten. Ten noorden van de straat, schuur in afbraak.


ID: 58476 | Bouwkundig element

Kalkhoeve

Hazegrasstraat 141 (Knokke-Heist)
Achteringelegen hoeve ten zuiden van de straat en de Zwinnevaart, en ten noorden van de Geul van Reigaer(t)svliet. Als site grosso modo met huidige opstelling aangeduid op de Vander Maelenkaart (circa 1845). Ten zuiden van het erf, laag witgekalkt boerenhuis onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde stalling.


ID: 58477 | Bouwkundig element

Hoeve Vier Ambachten

Hazegrasstraat 149 (Knokke-Heist)
Historische hoeve volgens naambord "Vier Ambachten", volgens de stafkaart echter "Leenhof van Reigaartsvliet". Oorspronkelijk foncier van de heerlijkheid Groot Reigaer(t)svliet. Achterin gelegen hoeve ten zuiden van de straat en de Zwinnevaart. Omgevende weides met imposant groenscherm van Canadapopulieren. Losse lage bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan de oudste bestanddelen witgekalkt zijn (boerenhuis en bakhuis).


ID: 58767 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hazegrasstraat 85 (Knokke-Heist)
Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen, vroeger deel uitmakend van de 19de-eeuwse Hofstede Lippens, na de opheffing ervan in 1903 "Hofstede Van Assel" genaamd. Geheel bestaande uit een woonhuis, ten noorden van de straat, verschillende paardenstallen ten westen van het woonhuis.


ID: 58587 | Bouwkundig element

Hoeve met schuur

Heistlaan 341 (Knokke-Heist)
Hoeve met schuur, mogelijk in kern 18de-eeuws, met bewaarde beplanking aan de erfzijde. Vernieuwd boerenhuis.


ID: 58588 | Bouwkundig element

Hoevesite

Heistlaan 382 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen, gaaf bewaarde witgeschilderde volumes onder pannen zadeldaken. Boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de aansluitende paardenstal, huisgedeelte met opkamer. Keldergewelf met centrale middenpijler.


ID: 58478 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Herenweg 5 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen historische hoeve met restant van omwalling en boomgaard. Hoeve met losse bestanddelen op een deels begroend erf. Boerenhuis van het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde stal, mogelijk met 18de-eeuwse kern. Ten westen van het boerenhuis, bergschuur blijkens kaartmateriaal opgericht tussen 1760 en 1803.


ID: 58481 | Bouwkundig element

Hoeve

Hoekestraat 9 (Knokke-Heist)
Hoeve in de dorpskom, aan het zicht onttrokken door scheve bakstenen (groot formaat) afsluitingsmuur onder ezelsrug. Vrijstaande bakstenen lage volumes onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen), schuin op de straat geplaatst. Boerenhuis met merkwaardige muurankers "FA/ PR/ 18.4" in de linker zijgevel. Mogelijk bewaarde interieurelementen.


ID: 58589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met twee populieren als welkomstbomen

Jonckheerestraat 131 (Knokke-Heist)
Achteringelegen hoeve met aan de erftoegang Canadapopulieren met klein Mariakapelletje. Verbouwd, in kern 18de-eeuws boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde wagenschuur met drie doorgangen.


ID: 58769 | Bouwkundig element

Vaucelleshoeve

Kalfhoek 3 (Knokke-Heist)
Kalfhoek nr. 3. Z.g. "Vaucelleshoeve", gelegen achter de Graaf Jansdijk in de Monnikenpolders, teruggaand tot de 12de eeuw. In 1255 verwerven de Cisterciënzers van Vaucelles (nabij het Franse Cambrai) de gronden van Walter van Gistel; zij bezitten ook de Grote Keuvel (cf. Kalfstraat nr. ?). De monniken baten de hofsteden niet zelf uit. In 1328 gaat de Vaucelleshoeve over naar de abdij Ter Duinen