Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 84970 | Bouwkundig element

Herenhuis

Korte Massemsesteenweg 24-26 (Wetteren)
Herenhuis in neoclassicistische stijl met typerende gevelopbouw en dubbelhuisopstand, gebouwd in 1908 in opdracht van Joseph-Marie en Casimir-Vittal Lammens-De Bruycker, molenaars te Massemen; in 1956 opgesplitst in twee woningen.


ID: 84974 | Bouwkundig element

Brouwerijsite Meganck

Korte Massemsesteenweg 36-38 (Wetteren)
Burgerhuis van 1881 gebouwd in opdracht van fabrikant J. Vercauteren. Later ingericht als brouwerswoning. In binnenblok gelegen brouwerijgebouw, opgericht in 1873, met achterliggende grote tuin. Achteraan gelegen hoptoren met vierkante plattegrond. Twee links aan de straat aanpalende huizen van circa 1927 in opdracht van brouwer J. Meganck gebouwd als woonhuis en herberg naar ontwerp van bouwmeester O. De Vuyst.


ID: 85154 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Geuzenkasteel

Lambroekstraat 88A (Wetteren)
Het huidige achterin gelegen kasteel met neoclassicistisch voorkomen werd in 1909 opgetrokken naar ontwerp van architect Stephan Mortier uit Gent. Gelegen binnen een park en toegankelijk via een brede toegang en lange oprit met dreefallures. Centraal L-vormig hoofdvolume van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak met gebogen dakkapellen. Aan weerszijden van het voorplein: gespiegelde lage zijvleugels van één bouwlaag onder leien schilddaken evenals het hoofdgebouw van gewitte baksteen met gele omlijstingen en pilasters.


ID: 85070 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lange Kouterstraat 22A, Stationsstraat 41 (Wetteren)
In het straatbeeld opvallend groot neoclassicistisch burgerhuis, gebouwd tussen 1863 en 1866 naar ontwerp van architect Emm. A.J. Cels. In 1906 achteraan vergroot en voorzien van een vrijstaande serre. Paardenstal in neotraditionele stijl ter hoogte van de Lange Kouterstraat eveneens opgetrokken in 1906.


ID: 84988 | Bouwkundig element

Herenhuis

Libbrechtstraat 15 (Wetteren)
Herenhuis van zes traveeën met tweeënhalve bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk daterend van 1871, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint afgelijnd door hoofdgestel met decoratie in empirestijl en geprofileerde kroonlijst op modillons. Grote hoger oplopende ommuurde tuin met een aantal oude bomen waaronder wilde kastanje en bruine beuk.


ID: 84989 | Bouwkundig element

Herenhuis

Libbrechtstraat 19-21 (Wetteren)
Herenhuis, naar verluidt gebouwd in 1874 in opdracht van Victor Heirwegh-Van Goethem, zoutzieder en handelaar in specerijen. Herenhuis van zeven traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak met pannen.


ID: 84999 | Bouwkundig element

Dekenij en tuin

Markt 18 (Wetteren)
De huidige achterin gelegen dekenij, met classicistisch voorkomen is ingeplant op een historische site waar volgens de literatuur reeds in de 17de eeuw een pastorie was. Het bestaande gebouw klimt in kern zeker op tot de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie werd gedurende de 19de eeuw op verschillende tijdstippen verhoogd, vergroot en verbouwd. Door de aanleg van een tuin, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw, verkreeg men een fraai ingekleed zicht op de Scheldevallei.


ID: 84993 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 2, 2A (Wetteren)
Onderkelderd burgerhuis van tweeënhalve bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak in neoclassicistische stijl, volgens kadaster en cartografisch materiaal in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Linkerzijgevel herbouwd circa 1871 gelijktijdig met de bouw van het gemeentehuis ernaast.


ID: 84994 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen

Markt 3-4 (Wetteren)
Ensemble van twee burgerhuizen, aanvankelijk gebouwd als twee afzonderlijke woningen, volgens kadaster en iconografisch materiaal in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 85002 | Bouwkundig element

Woon- en winkelhuis

Markt 30 (Wetteren)
Huidige woning opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl met verschillende handelszaken op de gelijkvloerse verdieping. Beeldbepalend hoekpand van acht traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd kunstleien zadeldak.