Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 37090 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve van 1782

Dorpsstraat 4 (Herstappe)
Imposante gesloten hoeve van 1782, in 1832 aangepast. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt.


ID: 37092 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve van 1864

Dorpsstraat 6 (Herstappe)
Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf met mestvaalt, bereikbaar via een poortgebouw aan straatzijde.


ID: 37096 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kerkstraat 3 (Herstappe)
Gesloten hoeve uit het midden van de 19de eeuw, waarvan alleen het woonhuis, de inrijpoort en een gedeelte der stallen bewaard bleven.


ID: 135396 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Cotthembeek met omringende kouters

Hillegem (Herzele), Balegem (Oosterzele), Sint-Lievens-Houtem (Sint-Lievens-Houtem), Elene, Oombergen (Zottegem)
Het gebied omvat de vallei van de Cotthembeek, stroomopwaarts van de dorpskern van Sint-Lievens-Houtem, het gehucht Cotthem en de open koutergebieden ten noorden en ten zuiden van deze vallei. Het is een onverstoord gebied met een sterk contrast tussen de gesloten beekvallei en de open kouters, die in Oombergen nog aansluiten op de historische dorpskern.


ID: 135231 | Landschappelijk geheel

Sint-Antelinks en Duivenbos

Sint-Antelinks, Sint-Lievens-Esse (Herzele), Aspelare (Ninove)
De valleien van de Ransbeek en Beverbeek worden gekenmerkt door historische graslandpercelen en talrijke taluds. Op de steile valleiflanken komen bossen met kwelzones voor zoals het Duivenbos dat volledig werd heraangeplant in de 19de eeuw. In de bronzone van de Ransbeek zijn nog veel oud bos-soorten aanwezig. Het gebied heeft haar historisch gesloten karakter met bomenrijen en houtkanten langs de perceelsranden bewaard. De hogere, vlakkere zones liggen onder akkerland. Hier komen heel wat historische hoeven voor zoals het Hof te Ransbeek en hoeve Tortelboom.


ID: 9017 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Erpen

Arestraat 162 (Herzele)
Voormalige abdijhoeve afhankelijk van Sint-Pietersabdij Gent; zetel van de vierschaar van de heerlijkheid Erpen. Bakstenen gebouwen van diverse volumes, gegroepeerd rondom een grosso modo vierkante, gekasseide binnenplaats met vaalt. Boerenhuis van het dubbelhuistype, gedateerd 1750.


ID: 9061 | Bouwkundig element

Grote gesloten hoeve

Bekenholstraat 1 (Herzele)
Grote gesloten hoeve gelegen op een helling met fraai uitzicht op een golvend beboomd landschap. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats. Boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën, uit het eerste kwart van de 19de eeuw, mogelijks met oudere kern.


ID: 9038 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Bergestraat 11 (Herzele)
De gesloten hoeve vormt een belangrijk volume in het straatbeeld.


ID: 8964 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Borsbekestraat 210 (Herzele)
Kleine hoeve met losstaande hoevegebouwen met boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van vijf traveeën onder mansardedak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, verhoogd met een halve bouwlaag onder zadeldak in de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 76579 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Borsbekestraat 39 (Herzele)
Molenaarshuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Heden gebruikt als stal van een gesloten hoeve met gekasseide binnenplaats en woonhuis uit eerste helft 20ste eeuw aan de straatkant.