Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 85122 | Bouwkundig element

Kasteel Vilain XIIII

Wegvoeringstraat 63 (Wetteren)
Het kasteel Vilain XIIII werd gebouwd door burggraaf Charles Hippolyte Vilain XIIII, burgemeester van Wetteren van 1822 tot 1873. In 1822 gaf de burggraaf aan de gemeentearchitect, Adriaan Maenhout, de opdracht om een kasteel met een prestigieuze tuin te ontwerpen. Kasteel en park situeerden zich gedeeltelijk op het talud dat bij de oever steil afdaalt tot de Schelde.


ID: 71669 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Bissegemstraat 142 (Wevelgem)
19de-eeuws burgerhuis met aangepast parement van 1939. Het gecementeerde gevelparement is een late interpretatie van de neoclassicistische vormentaal, zie sluitstenen en gestileerde guirlandes. Centrale driezijdige erker.


ID: 71652 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Bissegemstraat 64 (Wevelgem)
Neoclassicistische herenwoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, thans restaurant. Bakstenen breedhuis met een met schijnvoegen bepleisterd en recent donker geschilderd parement verfraaid door de typische Lodewijk XVI-ornamenten onder meer medaillons, bloemenslinger en sluitstenen.


ID: 71653 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Bissegemstraat 72 (Wevelgem)
Neoclassicistisch herenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis met gecementeerde lijstgevel. Horizontale gevelbelijning door de schijnvoegen, doorgetrokken onderdorpels, druiplijstjes en arduinen plint.


ID: 212637 | Bouwkundig element

Hoeve van Sever

Jan Baptist De Keyzerstraat 159 (Wezembeek-Oppem)
Hoeve met de schuur ten noorden en een neoclassicistisch woonhuis met achterliggende stallen ten zuiden, geschikt rond gekasseid erf, met uitzicht uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 77549 | Bouwkundig element

Brouwerij Lalemant

Bohemen 92-94 (Wichelen)
Huidig gebouwencomplex met gesloten aanleg rondom een langwerpige rechthoekige binnenplaats met aan de straat gelegen brouwershuis. Het geheel gaat merendeels terug op een gebouwenbestand met overeenkomstige aanleg dat wellicht in kern 18de-eeuws is.


ID: 77631 | Bouwkundig element

Kapel Troost der Bedrukten met flankerende linden

Brugstraat (Wichelen)
Sobere neoclassicistische kleine devotiekapel met een rechthoekige plattegrond, vlakke koorsluiting en bekronend zadeldak met zwarte pannen en gebruikelijk ijzeren topkruis. Het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium dateert de kapel tussen 1791 en 1810.


ID: 76145 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Dorp 11 (Wichelen)
De halfvrijstaande burgerwoning van 1868 omvat een blokvormig hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak en lagere dienstvleugel van anderhalve bouwlaag. De voortuin is omsloten door ijzeren hekwerk tussen slanke ijzeren hekpijlertjes op lage gemetste basis. De achtertuin beslaat een diep perceel omsloten door een bakstenen tuinmuur en vormt historisch een entiteit met de woning.


ID: 76146 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Jans-Onthoofdingparochie met tuin

Dorp 19 (Wichelen)
Pastorie in neoclassicistische stijl naar ontwerp uit 1856 van architect D. Raes, met omringende tuin. De pastorietuin werd vermoedelijk in het derde kwart van de 19de eeuw aangelegd in gebruikelijke landschappelijke aanleg en wordt omsloten door een bakstenen omheiningsmuur. De toegang van de tuin bevindt zich in de as van de pastorie en wordt afgesloten door een smeedijzeren hek tussen twee hoge vierkante hekpijlers van bakstenen met dekplaat.


ID: 77656 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Scheldehoekkapel met herdenkingsboom

Margote (Wichelen)
Neoclassicistische kapel, volgens kerkrekeningen gebouwd in 1844-45 ter vervanging van een oudere kapel op dezelfde plaats. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder laaghellend zadeldak gedekt met leien en voorzien van een vierkant houten klokkentorentje onder tentdak en kruisje. Jonge linde ter vervanging van oudere vrijheidsboom.