Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 77674 | Bouwkundig element

Kasteel Janssens

Margote 44 (Wichelen)
Oorspronkelijk landhuis met L-vormige plattegrond, volgens de kadastrale legger bij het Primitief plan in 1834 in het bezit van J.J. Beeckman, notaris en burgemeester van Wichelen. Alleenstaand herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen boven een souterrain onder schilddak.


ID: 77681 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin

Margote 82 (Wichelen)
Pastorie gebouwd naar bewaarde plannen van 30 januari 1871, gesigneerd architect Edmond Serrure senior. Pastorie met de voor de 19de eeuw gebruikelijke rechthoekige plattegrond met symmetrische dubbelhuisaanleg en opstand. Onderkelderd hoofdvolume van twee bouwlagen en vijf traveeën afgedekt met een kunstleien zadeldak.


ID: 77637 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Oud Dorp 11 (Wichelen)
Oorspronkelijk een neoclassicistische woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot het begin van de 19de eeuw, aangepast en achteraan uitgebreid in 1876 en 1908.


ID: 89602 | Bouwkundig element

Brouwerswoning van brouwerij Van Hulle

Barrage 16 (Wielsbeke)
Neoclassicistische burgerwoning, voormalige brouwerswoning van de brouwerij Van Hulle, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 89515 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hernieuwenburg

Kasteeldreef, Rijksweg 234, 312-314 (Wielsbeke)
Kasteelsite met een geschiedenis die minstens opklimt tot de 14de eeuw. Het huidige neoclassicistische kasteel dateert vermoedelijk van eind 18de eeuw, weliswaar met latere aanpassingen. Van de oorspronkelijke omwalling blijft vandaag nog de U-vormige gracht over. Het kasteeldomein is toegankelijk via de Kasteeldreef, die de verbinding vormt met de oude dorpskern van Wielsbeke. Aan het begin van de dreef staan enkele kettingpalen. Tussen de dreef en het kasteel ligt nog een Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Het kasteelpark, dat zich begin 20ste eeuw uitstrekte tot de Rijksweg en zo het neerhof en de conciërgewoning in het domein integreerde, is door verkaveling en publieke functies gefragmenteerd.


ID: 89630 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Moerdijkstraat (Wielsbeke)
Volgens literatuur gebouwd circa 1790 en herbouwd na een aanrijding circa 1950. Aan straatzijde van de stal aangebouwde roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok haaks op Moerdijkstraat, mechanische pannen).


ID: 89569 | Bouwkundig element

Neoclassicistische burgerhuis van 1905

Oostrozebeeksestraat 24 (Wielsbeke)
Neoclassicistische burgerwoning uit 1905, oorspronkelijk in opdracht van vlaskoopman Louis D'hondt – Maertens gebouwd als zuidelijke uitbreiding van een grotere 19de-eeuwse woning (1880) langs de Oostrozebeeksestraat. In 1916 wordt dit deel door dezelfde eigenaar van het hoofdgebouw afgesplitst en gedeeltelijk herbouwd. L.J. Verloo laat de woning in 1937 naar het noorden toe (straatzijde) en naar achter uitbreiden.


ID: 89503 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Rijksweg 163 (Wielsbeke)
Neoclassicistische burgerwoning, mogelijk van oudere datum maar bij kadaster pas geregistreerd in 1930 als eigendom van vlashandelaar Arthur Lambrecht - Valcke. In 1952 wordt volgens kadaster aan de zuidwestzijde van het woonhuis een nieuw complex van bedrijfsgebouwen opgetrokken.


ID: 89504 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Rijksweg 167 (Wielsbeke)
Neoclassicistische burgerwoning, mogelijk van oudere datum maar bij kadaster pas geregistreerd in 1930 als eigendom van Maria Lambrecht. Vrijstaand dubbelhuis in bepleisterde baksteenbouw onder zadeldak in kunstleien, schuin ten opzichte van de rooilijn georiënteerd.


ID: 89505 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Rijksweg 169 (Wielsbeke)
Neoclassicistische burgerwoning, geregistreerd bij kadaster in 1922 als gehele herbouwing in opdracht van landbouwster Marguerite Lauwers, van een ouder volume dat opklom tot circa 1830 (zie primitief kadasterplan).