872 resultaten
ID: 59782 | Bouwkundig element
Jan Persijnstraat 1 (Kortrijk)
In 1913 herbouwen van een deel van het huis in opdracht van P. Vercruysse-Bonnike naar ontwerp van Joseph Demeere (Kortrijk). Volgens plan rechts één brede poorttravee meer. Neo-Vlaamserenaissance, zie rode baksteenbouw met sierankers, stenen kruis- en kloosterkozijnen, dakvenster met trapgevel verfraaid met fialen.
ID: 59857 | Bouwkundig element
Koning Leopold III-laan 2 (Kortrijk)
Villa in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd op Franki-palen naar ontwerp van Luc Viérin van circa 1947, met interieur in neo-Vlaamse-renaissance.
ID: 60855 | Bouwkundig element
Koninklijkestraat 33 (Kortrijk)
Rijk burgerhuis gedateerd 1905, zie cartouche, opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl, zie verankerde trapgevel, kruisvensters, korfboogfries en cartouches. Torenachtig uitgewerkte deurtravee gemarkeerd door houten erker die refereert aan de middeleeuwse houtbouw.
ID: 60932 | Bouwkundig element
Markekerkstraat 30 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1910, zie cartouche, in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Dubbelhuis, inspringende ten opzichte van de rooilijn en aan de straat afgezet door muurtje met smeedijzeren hek.
ID: 60661 | Bouwkundig element
Meensesteenweg 299 (Kortrijk)
Opvallende burgerwoning van circa 1900; rode baksteenbouw op arduinen sokkel met bossage, verfraaid door gele baksteen.
ID: 60662 | Bouwkundig element
Meensesteenweg 301 (Kortrijk)
Herenhuis van circa 1900 in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met drie dakkapellen.
ID: 59947 | Bouwkundig element
Meersstraat (Kortrijk)
Opslagruimte van circa 1900. Baksteenbouw aansluitend bij de neo-Vlaamse-renaissance zie centrale versneden puntgevel met overhoeks topstuk. Spaarvelden afgelijnd door pilasters, verbonden door arduinen lateien. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk. Behouden schrijnwerk.
ID: 59987 | Bouwkundig element
Min. Vanden Peereboomlaan 60 (Kortrijk)
Burgerhuis van circa 1900, de enige woning die de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. Bakstenen lijstgevel aansluitend bij de traditionele neo-Vlaamse-renaissancestijl.
ID: 59949 | Bouwkundig element
Minister Liebaertlaan 1, 1B (Kortrijk)
Voormalige textielfabriek De Stoop. De site van de voormalige textielfabriek ligt parallel aan de Minister Liebaertlaan. Zij is toegankelijk via de voormalige burelen (nu restaurant) gelegen aan de Minister Liebaertlaan. In het westen paalt de fabriek aan het domein van de middelbare school Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelen (zogenaamd "'t Fort"). In het noorden paalt het voormalige fabrieksterrein aan de rechteroever van de Leie. Ten zuidoosten paalt het aan de tuinen van de privé-woningen in de Gentsestraat, waar zich tevens de voormalige directeurswoning bevindt. Op oude stadsplannen is merkbaar dat de ligging van het fabriekspand zich situeert vlak naast de binnenzijde van de oude stadswallen, die verdwenen in het midden van de 19de eeuw. Onder de weg die langs de fabriek loopt bevindt zich nog steeds de 19de-eeuwse riolering.
ID: 59954 | Bouwkundig element
Minister Liebaertlaan 10 (Kortrijk)
Herenhuis van 1912, naar ontwerp van Tanghe. Onderkelderde rode baksteenbouw in neo-Vlaamse-renaissancestijl met typerend middenrisaliet oplopend in puntgevel met imposant arduinen topstuk. Brede rechthoekige vensters, onder meer drielichten op de bovenverdieping, en met boogveld onder druiplijst. Poorttravee gemarkeerd door arduinen balkon. In 1928, verhogen van poorttravee naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).