Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

903 resultaten


ID: 40091 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Jozef Vermaesenplein (Londerzeel)
Kerk met gotische koor van 1463, aanpassing en vergroting van het schip in classicistische stijl in 1786, waardoor het uitzicht tot op heden werd bepaald.


ID: 40110 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint Genoveva

Steenhuffeldorp 16A (Londerzeel)
Tijdens verschillende bouwcampagnes opgetrokken kerk met toren van zandsteen met romaanse kern van de 12de eeuw, 15de-eeuws koor en neoclassicistisch schip van 1826 vergroot in 1909.


ID: 42632 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Dorpskring 28 (Lubbeek)
Pseudo-basiliek heropgebouwd in de periode 1770-1777 met bewaarde ingebouwde laatgotische 16de-eeuwse toren, vergroot en aangepast in 1854, aan zuidzijde omkaderd door het hooggelegen kerkhof omsloten met hoge steunmuren.


ID: 22568 | Bouwkundig element

Kasteel van Loye

Loyestraat 1-2 (Lummen)
Reeds vermeld in 1429. Waterkasteel met sterk heterogeen uitzicht door de verschillende verbouwingen tijdens de 16de, 17de, 18de en 19de eeuw.


ID: 22604 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus

Zelemsebaan 1 (Lummen)
Kerk op het kruispunt Tessenderlobaan-Zelemsebaan met koor georiënteerd naar het oosten.


ID: 28114 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Essestraat 1 (Maarkedal)
Dorpskerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde met georiënteerd koor afwijkend naar het zuiden op rechthoekig perceel aan hoek Essestraat, ruimte overeenstemmend met het vroeger kerkhof. Huidige kerk kende drie grote bouwfasen, de oudere bouwevolutie is evenwel slechts fragmentarisch bekend.


ID: 27852 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Britius

Etikhovestraat (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk afwijkend naar het noorden, voorheen met kerkhofmuur voor de kerk, heden ten oosten en ten zuidoosten aanpalend ommuurd kerkhof. De plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kerk van zes traveeën met vierkante westtoren en rond traptorentje in zijn noordoksel; middenbeuk uitlopend in even breed koor van twee traveeën met halfronde sluiting.


ID: 27944 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius en kerkhof

Maarkeweg (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof; voorheen een kleiner ovaalvormig kerkhof vergroot in 1786 en in 1892 vernieuwde kerkhofmuur en toegangshekken. Bouw van de huidige classicistische kerk in 1774 na sloop van de bouwvallige kruiskerk waarvan de laatgotische kruisingstoren van circa 1510-1525 behouden bleef naast de nieuwe bouw.


ID: 86171 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Hamontweg 112B (Maaseik)
De huidige parochiekerk is de oorspronkelijke munsterkerk van het kapittel van Aldeneik, oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd op de plaats van de kloosterkerk van Harlindis en Relindis. In het plantsoen ten noordoosten twee verplaatste grafkruisen.


ID: 72343 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Dionysius

Kerkplein 1 (Maaseik)
De kerk van Opoeteren was een vrij late stichting van de graven van Loon, waarschijnlijk uit de 12de eeuw. In zijn huidige vorm een neogotische kruisbasiliek, waarvan de plattegrond een driebeukig schip van vier traveeën beschrijft, met voorstaande westtoren.