20952 resultaten
ID: 31721 | Bouwkundig element
Steenweg 334 (Alken)
Langgestrekte hoeve uit het laatste kwart van de 18de - eerste helft van de 19de eeuw, in de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid met achterliggende dienstgebouwen en een losstaand dienstgebouw aan straatzijde.
ID: 31722 | Bouwkundig element
Steenweg 352 (Alken)
Hoeve met losstaande bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw, de gebouwen rondom een rechthoekig erf achter de vleugel aan straatzijde. Deze omvat het woonhuis en de inrijpoort.
ID: 31723 | Bouwkundig element
Steenweg 361-363 (Alken)
Gesloten hoeve uit tweede helft 19de eeuw, met merkwaardige schikking.
ID: 31725 | Bouwkundig element
Vliegstraat 35 (Alken)
De in de kern 18de-eeuwse resterende vleugel van de voormalige gesloten vakwerkhoeve is gelegen in de Vliegstraat, in het oude gehucht Roodstaart in het kwartier Hemelsveld.
ID: 31726 | Bouwkundig element
Vliegstraat 89 (Alken)
Gesloten hoeve, in kern opklimmend tot 1741, gedeeltelijk versteend in 1914.
ID: 200381 | Bouwkundig element
Vliegstraat 93 (Alken)
Vierkantshoeve, volgens het kadaster omstreeks 1860 opgetrokken.
ID: 31728 | Bouwkundig element
Wolfstraat 57 (Alken)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit tweede helft 19de eeuw. Woonhuis ten noordwesten van het erf.
ID: 135144 | Landschappelijk geheel
Alveringem, Gijverinkhove, Hoogstade, Izenberge (Alveringem), Pollinkhove (Lo-Reninge)
Dit gebied ligt volledig op het plateau van Izenberge. Dankzij de vruchtbare kwartaire mantel is dit gebied sinds lang ontgonnen als landbouwland. Rond het brongebied van de Bampoelbeek ligt een grote komvormige depressie. In de depressie zijn geen gebouwen aanwezig. Elders in het gebied liggen heel wat waardevolle en gave hoevecomplexen met aansluitend daarop één of meerdere huisweiden. De rest van het landbouwland is voornamelijk onder akkerland gelegen. Langs weilanden en vlakbij hoeves treft men verspreid bomenrijen, houtkanten en hagen aan. De kerk van Gijverinkhove met kerkhof en de pastorie met ommuurde tuin vallen op in het landschap omdat ze op de hoogste stukken van de omgeving liggen en door de omgevende bomenrij.
ID: 135403 | Landschappelijk geheel
Alveringem (Alveringem), Diksmuide, Lampernisse, Oostkerke, Oudekapelle, Sint-Jacobs-Kapelle (Diksmuide), Eggewaartskapelle, Zoutenaaie (Veurne)
Dit gebied omvat de poldergebieden met graslanddepressie van de zogenaamde Kom van Lampernisse, de Vlavlakte en de aansluitende kleine dorpskernen van Lampernisse, Zoetenaaie, Oostkerke, Sint-Jacobskapelle en Oudekapelle. Het uitgestrekte gebied met sinds de middeleeuwen in gebruik genomen polders met reliëfrijke graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning, vertoont een grote variatie in poelgronden en geulgronden. De site van het Leenhof Ter Wissche en de verdwenen kerken van Oostkerke en Zoutenaaie vormen bijzondere sporen van (vroeg-)middeleeuwse bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven met walgracht voor. De polder is doorsneden door talrijke vaarten en grachten. De Oude Zeedijk vormt een opvallend middeleeuws dijkrelict. De panoramische zichten bieden weidse vergezichten.
ID: 16123 | Bouwkundig element
Abeelestraat 1 (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van de gebouwen, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw (circa 1680 volgens bewoners). Boerenhuis met oude kern, te oordelen naar de scherpe dakhelling en muurvlechtingen in de zijgevels van opkamer.