Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 304178 | Landschappelijk element

Beukendreef Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek 2-6 (Evergem)
De toegangsdreef naar het kasteel ten Bosch te Wippelgem bestaat uit minstens drie generatie opgaande beuken. In totaal is er plaats voor 42 bomen waarvan er op het moment van de inventarisatie 12 bomen zijn weggenomen. Van de 30 bomen in opstand zijn er nog 13 bomen die resteren uit de eerste generatie. De 17 jongere bomen zijn in verschillende campagnes ingeplant, de jongste inboet werd met bruine beuk uitgevoerd.


ID: 130871 | Landschappelijk element

Lindenlaan

Lindenlaan, Marktplein (Evergem)
De Lindenlaan bestaat uit een pas vernieuwd marktgedeelte aansluitend bij de rotonde met twee lijnaanplantingen en een gedeelte met vier lijnaanplantingen.


ID: 34406 | Bouwkundig element

Goed ten Broodhende

Singel 1 (Evergem)
Reeds vermeld in de 16de en de 17de eeuw, eertijds vierkant omwald en toegankelijk via een dreefje (zie 18de- en 19de-eeuwse kaarten), op 17de-eeuwse kaart met poort.


ID: 34419 | Bouwkundig element

Hoeve De Werfstruyck

Spiegelstraat 2 (Evergem)
Tijdens het Ancien Régime toebehorend aan de abdij van Loos (bij Rijsel) en reeds vanouds met een dreef, thans populierendreef, verbonden met Volpenswege (zie 18de-eeuwse kaarten). Hoeve met losse bestanddelen, vernieuwd in de 19de eeuw.


ID: 34429 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldhoek 34 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf. Een populierendreef leidt naar de bakstenen witgeschilderde imposante toegangspoort met twee hoge vierkante pijlers met dekplaat, voor- en achteraan gestut door afgeschuinde steunberen en geflankeerd door lagere muurtjes met dito steunberen; recent ijzeren hek. Ten noorden, mooi boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak.


ID: 33914 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Het Vurstje

Vurstjen 2-4 (Evergem)
Het kasteel Het Vurstje is een buitenhuis van circa 1850, gelegen in een park in landschappelijke stijl met grillige overbrugde vijver, siervazen, tuinpaviljoen en ijskelder. Identieke voor- en achtergevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, belijnd door omlopende puilijst en entablement. Neerhof met losstaande bestanddelen, opklimmend tot eind 18de, begin 19de eeuw.


ID: 33915 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Evergem

Vurstjen 25, 33 (Evergem)
Het Kasteel van Evergem kent een boeiende geschiedenis die opklimt tot de middeleeuwen en nauw verbonden is met het ontstaan en de geschiedenis van de gemeente Evergem. Het kasteel in zijn huidige vorm is opgetrokken omstreeks 1913 in beaux-artsstijl. Het gebouw met zijn opvallend en onregelmatig volume telt twee bouwlagen boven een souterrain en wordt afgedekt door mansardedaken, verrijkt met oeils-de-boeuf en dakkapellen. Een hoge vierkante traptoren van vijf geledingen op de noordelijk hoek domineert het geheel. De omgrachting is heden aan twee zijden gedempt. In het park zijn nog waardevolle architecturale tuinelementen en ruime dienstgebouwen in eclectische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw aanwezig.


ID: 135119 | Landschappelijk geheel

Kongoberg

Galmaarden, Tollembeek, Vollezele (Galmaarden), Nieuwenhove, Waarbeke (Geraardsbergen), Denderwindeke (Ninove)
De Kongoberg (hoogte 105 meter boven zeespiegel) ligt ten zuiden van het gehucht Nieuwenhove en ten westen van de weg Denderwindeke-Vollezele. Tussen de Dender- en Markvallei liggen heuvelruggen die tevens als waterscheiding dienen. Tot in de eerste helft van de 18de eeuw was de Kongoberg bebost. Het Molenbos is hiervan een laatste restant. Ten oosten van Hof ten Berg lag reeds op het einde van de 18de eeuw een koutercomplex. De perceelsrandbegroeiingen zijn intussen grotendeels verdwenen. De beide vierkantshoeven Hof ten Berg en Hof te Leisbroek dateren uit de 18de eeuw.


ID: 135122 | Landschappelijk geheel

Moerbekebos, Raspaillebos, Karkoolbos en omgeving

Galmaarden (Galmaarden), Grimminge, Moerbeke, Onkerzele, Zandbergen (Geraardsbergen)
Het boscomplex, gevormd door het Raspaillebos, Moerbekebos en Karkoolbos, ligt op een heuvelrug te Geraardsbergen en Galmaarden. Het gebied vormt een relict van het Kolenwoud en wordt doorsneden door een kasseiweg, de Bosberg.


ID: 135118 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Steenhault en omgeving

Vollezele (Galmaarden), Oetingen (Gooik), Denderwindeke (Ninove)
Het kasteel van Steenhault ligt ten zuiden van het gehucht Steenhout, tussen Denderwindeke en Vollezele. Het grote domein omvat een park, een neerhof, een waterkasteel en een kasteelhoeve. De omgeving van het kasteel werd ingericht als een landschappelijk park met een langwerpige vijver die aansluit op de waterpartij rond het kasteel. Het zuidelijk deel van dit ongeveer 200 hectare groot domein wordt ingenomen door het Steenhoutbos. In de sterk heuvelende omgeving liggen talrijke gesloten vierkantshoeven.