Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 42152 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethgasthuis

Brusselsestraat 63, 63A-B (Leuven)
Het Sint-Elizabethgasthuis is de oudste hospitaalstichting in Leuven, aanvankelijk gelegen nabij de Sint-Jacobskerk. Het complex bevat gebouwen van de 13de tot de 18de eeuw, met binnenin enkele belangwekkende 18de-eeuwse interieurs.


ID: 42255 | Bouwkundig element

Herenhuis

Charles Deberiotstraat 1-3 (Leuven)
Deze voormalige patriciërswoning maakt deel uit van een groot klooster- en schoolcomplex, het Sancta Maria Instituut, en vormt een sterk beeldbepalend geheel.


ID: 42139 | Bouwkundig element

Klooster der miniemen

Diestsestraat 161-163, Jan-Pieter Minckelersstraat 14 (Leuven)
Met zijn voormalige kapel, kloostergebouw en scholencomplex neemt het miniemeninstituut heden een omvangrijk terrein in, begrensd door de Diestsestraat, de Jan-Pieter Minckelersstraat en de Nerviërsstraat.


ID: 200681 | Bouwkundig element

Klooster der montfortanen en secretariaat

Diestsevest 117-119 (Leuven)
Voor de gedeeltelijke wederopbouw in 1946 van het kloostergebouw hield E. Stassin de moderne baksteenstijl van de aanpalende kerk aan. Het voormalige secretariaat werd eveneens in een voortgezette baksteenstijl ontworpen.


ID: 302614 | Bouwkundig element

Eclectische bebouwing Erasme Ruelensvest en Leo Dartelaan

Erasme Ruelensvest 127-154, 156-169, Leo Dartelaan 1-27 (Leuven)
Homogene rijbebouwing aan de Erasme Ruelensvest opgetrokken tussen circa 1900 en 1935 in diverse eclectische neostijlen; Leo Dartelaan vanaf 1918 bebouwd met deels vrijstaande, deels aaneengesloten eclectische burgerwoningen met voortuintjes.


ID: 305558 | Bouwkundig element

Sint-Albertuscollege

Geldenaaksebaan 277 (Leuven)
Het Sint-Albertuscollege werd in 1936 opgetrokken in opdracht van de orde van de karmelieten. De site, pas in gebruik genomen in 1949, omvatte reeds van bij de bouw een verdeling in klooster- en onderwijsgebouwen, gericht op het huisvesten en het onderwijzen van leden van de orde. De gebouwen uit het interbellum worden gekenmerkt door een historiserende bouwstijl met neoromaanse stijlkenmerken. Dit is typerend voor de kloosterarchitectuur in het Leuvense van en bijgevolg mogelijk naar ontwerp van Theo Van Dormael. In de jaren 1960 werd een uitbreiding in expo-stijl toegevoegd ten noordwesten van de aanvankelijke kloostergebouwen. Ten gevolge van de recuperatie van bouwonderdelen, waaronder ‘glulam’-dakspanten, afkomstig van de Wereldtentoonstelling van 1958 ontstond stilistisch een groot contrast tussen beide gebouwen.


ID: 305569 | Bouwkundig element

School- en kloostergebouwen Don Bosco

Groenveldstraat 44-46 (Leuven)
De kern van de kloosterschool Don Bosco is een weeshuis dat werd opgetrokken in 1895 in opdracht van de Reguliere Oblaten van de Heilige Benedictus. Nadien werd het complex uitgebreid, parallel met het groeiende aantal functies, bewoners en gebruikers. De kenmerkende rode bakstenen vleugels van de huidige school, die de hoek van de Groenveldstraat vormen, werden grotendeels opgetrokken naar een ontwerp van de architect Jozef de Waele. Deze vleugel in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1895 is het oudste en het meest karakteristieke onderdeel van de site.


ID: 302560 | Bouwkundig element

Sint-Geertruidabdij en omgeving

Halfmaartstraat, Karel van Lotharingenstraat, Mechelsestraat, Sint-Geertruiabdij, Vaartstraat (Leuven)
De site van de voormalige Sint-Geertruiabdij beslaat een rechthoek van circa 150 op 120 meter, ingesloten door de Mechelsestraat, de Halfmaartstraat, de Vaartstraat, de Karel van Lotharingenstraat en de Dijle.


ID: 126779 | Bouwkundig element

Sint-Geertruiabdij met tuin

Halfmaartstraat 6, Sint-Geertruiabdij 4-7, 8-10, 11 (Leuven)
De site van de voormalige Sint-Geertruiabdij bevindt zich ten zuiden en ten oosten van de Sint-Geertruikerk, langsheen de oevers van de Dijle. Het huidige gebouwenbestand is voornamelijk het resultaat van de restauratie en nieuwbouw.


ID: 42137 | Bouwkundig element

Klooster der Ierse minderbroeders of Iers College

Janseniusstraat 1 (Leuven)
College van de Ierse franciscanen in Leuven, heden The Leuven Institute for Ireland in Europe. De voormalige collegegebouwen dateren uit het tweede kwart van de 17de eeuw, met verbouwingen uit het midden van de 18de eeuw. Een deel van de gebouwen dateert uit de 19de eeuw.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.