Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1046 resultaten


ID: 33427 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Laar

Appensvoordestraat 92-94 (Lievegem)
Dubbel onderkelderd kasteel van 1800-1810 in neoclassicistische stijl van twee bouwlagen hoog onder schilddak met dakkapellen, gelegen in een mooi park in landschappelijke stijl voorzien van walgrachten, toegangsdreef met beuken en een grote vijver met drie eilandjes. In het park: ijskelder, vroegere stallen en hovenierswoning en voormalige gedeeltelijk ommuurde moestuin; boven de walgracht, vervallen neogotisch paviljoentje uit eind 19de eeuw.


ID: 33498 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Appensvoorde

Koning Leopoldstraat 25-28, 29, Waalken 1 (Lievegem)
Kasteel Appensvoorde werd gebouwd omstreeks 1772 en verbouwd tot het huidige neoclassicistisch kasteeltje in 1844 naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het kasteel en de bijgebouwen zijn ingeplant in een park in landschappelijke stijl met overbrugde vijver, langs de straatkant afgesloten door een muur en hekken.


ID: 33504 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Oude Wal

Koning Leopoldstraat 46 (Lievegem)
Landhuis in neoclassicistische stijl, gelegen in een bomenrijk park in landschappelijke stijl met ommuurde moestuin, wagenhuis, vijver en ijskelder. Kasteel uit het derde kwart van de 18de eeuw, vergroot, verhoogd en voorzien van de huidige ordonnantie met de zuilenorde, fronton en vensteromlijstingen in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 33277 | Bouwkundig element

Rij boerenarbeiderswoningen

Leest 49-51 (Lievegem)
Achterin gelegen rij boerenarbeidershuisjes met moestuin, elk twee traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 33701 | Bouwkundig element

Paardenstallen en koetshuis van Durmenkasteel

Peperhoek 2 (Lievegem)
Paardenstallen en koetshuis van het verdwenen Durmenkasteel; opgericht in de zuidwesthoek van het kasteelpark aan de noordzijde van de vroegere moestuin, ten oosten afgesloten door bakstenen muur. Lang L-vormig gewit bakstenen gebouw van zeven traveeën onder pannen zadeldak en haaks afgewolfd dak, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 47475 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Achterste Moereind 16 (Lille)
Hoeve met waterput in omhaagde moestuin vooraan en boomgaard links; zeven traveeën en één bouwlaag onder rechts afgewolfd zadeldak, opklimmend tot midden 19de eeuw, op het kadaster ingetekend in 1858.


ID: 47419 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve De Schrans

Kerkstraat 79 (Lille)
Oudste burgerlijk gebouw van Lille. Destijds een riante woning met schuur en brouwerij. Achterin gelegen, omgracht L-vormig hoevecomplex toegankelijk via lindendreef.


ID: 13733 | Bouwkundig element

Hoeve Oliviers

Reynaertsstraat 15 (Lint)
Woonstalhuis (nok parallel aan de straat) met bakhuisje en moestuin aan oostzijde.


ID: 13735 | Bouwkundig element

Schranshoeve

Schranshoevelaan 73-75 (Lint)
Oorspronkelijk omwaterde hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan heden nog enkel het verbouwde woonstalhuis bewaard bleef.


ID: 13740 | Bouwkundig element

Hoeve Nauwelaerts

Zevenhuizenstraat 57 (Lint)
Oorspronkelijk langgestrekte hoeve (nok parallel aan de straat) met moestuin aan westzijde.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.