2943 resultaten
ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.
ID: 38170 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastoriestraat 3 (Deinze)
Neogotisch getint alleenstaand huis van 1913 van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken met grote boomrijke tuin, van de straat afgesloten door een laag bakstenen muurtje en schuin geplaatste hekpijlers, links met nis met heiligenbeeldje. In de tuin is een lindenprieel aangeplant.
ID: 38169 | Bouwkundig element
Pastoriestraat 5 (Deinze)
Parochiekerk, ingeplant in ommuurd en omhaagd kerkhof. Pseudobasilicale kruiskerk circa 1731 nagenoeg volledig heropgebouwd met een driebeukig schip van drie traveeën met iets uitspringend transept, vierkante westtoren op de zuidwesthoek, koor met rechte afsluiting. Oudste gedeelten uit breuksteen in noordelijke transeptarm en koor kunnen opklimmen tot de eerste helft van de 13de eeuw. De stenen kapelletjes van de ommegang van de Bebloede Kolom, gesticht in 1724, werden in 1933 vervangen door vijf staties in hardsteen door Oscar Sinia. Op het kerkhof een collectie graftekens uit de 20ste eeuw.
ID: 127086 | Bouwkundig element
Sint-Hubertstraat (Deinze)
Begraafplaats, kadastraal geregistreerd in 1903. Traditioneel aangelegde en ommuurde begraafplaats met kruisstructuur en op de kruising een sokkel, mogelijk de aanzet voor een calvarie. Op de begraafplaats bevinden zich beelden van George Minne en de Deinzense expressionistische kunstenaar Antoon Van Parys, evenals een Frans ereperk.
ID: 38314 | Bouwkundig element
Stroomkesstraat 11 (Deinze)
Parochiekerk met omringend ommuurd kerkhof, gebouwd in 1857 in neoromaanse stijl naar ontwerp van Jan August Clarysse ter vervanging van de oude bouwvallige en te klein geworden nog deels romaanse kerk.
ID: 38330 | Bouwkundig element
Stroomkesstraat 7 (Deinze)
Alleenstaande dorpswoning met ommuurd voortuintje en ijzeren hek, uitziend op het kerkhof; naar verluidt voorheen kruidenierswinkeltje. Witgekalkte voorgevel van vijf traveeën onder rechts afgewolfd dak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 38331 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tabakstraat 2 (Deinze)
Alleenstaand huis met ommuurde tuin en ijzeren hek tussen overhoekse hekpijlers. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architect Hoste, op een gevelsteentje boven de deur gedateerd 1895. In de beboomde achtertuin, stalletje en bakhuis gebouwd in 1904 en zogenaamde celgevangenis, een bakstenen gebouwtje met twee celdeuren uit de 19de eeuw, naar verluidt in gebruik tot 1910.
ID: 35516 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Veldestraat 48 (Deinze)
Neoclassicistisch kasteel van eind 17de eeuw in mooi aangelegd omwald park naar Engels model. Kasteelpark toegankelijk via ijzeren hek tussen veelhoekige bepleisterde hekpijlers met bolbekroning. Verschillende aanhorigheden waaronder twee wagenhuizen, een schuur, een merkwaardig gebouwtje aan de vijver, vermoedelijk bakhuis en hondenhok. Eenvoudige oranjerie ten noorden in moestuin, in de eerste helft van de 19de eeuw tegen de ovale omheiningsmuur aangebouwd.
ID: 38345 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zeverenkerkstraat 1 (Deinze)
Gekalkt bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, opgetrokken in 1751, ten zuiden van de kerk in een ruime, beboomde tuin met lindenprieel.
ID: 38344 | Bouwkundig element
Zeverenkerkstraat 1A (Deinze)
Gelegen te midden van een deels met bakstenen en deels met betonplaten ommuurd kerkhof met graftekens, met toegang tussen vierkante bakstenen pijlers. Huidige bakstenen kerk gebouwd in 1861-62 naar ontwerp van Charles 't Kindt ter vervanging van het oude, tot de 14de eeuw teruggaand kerkje dat in 1860 afgebroken werd. De in 1918 opgeblazen toren werd na de oorlog heropgebouwd.