Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1199 resultaten


ID: 60521 | Bouwkundig element

Herenhuis Les Ombreuses

Bellegemsestraat 80 (Kortrijk)
Woning opgetrokken in 1871 als een huis met stallingen. In 1931 wordt het volume opgedeeld. De dienstwoning of conciërgewoning met wagenhuis en stallingen wordt een afzonderlijk volume. In 1987 worden beide volumes opnieuw samengevoegd.


ID: 59443 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Deerlijksestraat 16 (Kortrijk)
Deerlijksestraat nr. 16. Omwald landhuis met lange erfoprit, reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart (op Ferrariskaart onduidelijk, vermoedelijk wel aangeduid). In oorsprong jachtpaviljoen van één bouwlaag. In 1894: bouw van afsluitingsmuur aan straatzijde met smeedijzeren poort. In 1908 laat de Kortrijkse industrieel C. Destoop-De Poortere een huisje voor de huisbewaarder-tuinier bouwen.


ID: 59504 | Bouwkundig element

Hovenierswoning met koetshuis

Doorniksewijk 146 (Kortrijk)
Hovenierswoning in neo-Vlaamserenaissancestijl met koetshuis en aansluitend ijzeren hek volgens bouwplan opgetrokken in 1873, naar ontwerp van Leopold De Geyne.


ID: 59521 | Bouwkundig element

Stadslaboratorium

Filips van de Elzaslaan 35 (Kortrijk)
Voormalig stadslaboratorium. Van circa 1937 tot 1967 deed het gebouw dienst als stedelijke meisjesschool. Thans herbergt het gebouw de stedelijke jeugddienst. Imposante gevel, opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl en gedateerd Anno 1911, zie cartouches.


ID: 59551 | Bouwkundig element

Personeelswoningen

Gentsesteenweg 121-123 (Kortrijk)
Drie woningen respectievelijk van de huisbewaarder, tuinman en koetsier. Nummer 121-123. Eenvoudige bakstenen lijstgevels afgelijnd door overhoekse muizentandfries. Links aanpalend lager paviljoen voor de conciërge van 1877.


ID: 59662 | Bouwkundig element

Stadhuis van Kortrijk

Grote Markt 54 (Kortrijk)
Huidig gebouwencomplex in verschillende fases tot stand gekomen en gegroepeerd rond twee binnenkoeren. Het complex wordt heden begrensd door de Grote Markt (ten zuiden), de Rijselsestraat (ten zuiden), de Leiestraat (ten oosten) en de Papenstraat (ten westen).


ID: 59782 | Bouwkundig element

Burgerhuis met winkel

Jan Persijnstraat 1 (Kortrijk)
In 1913 herbouwen van een deel van het huis in opdracht van P. Vercruysse-Bonnike naar ontwerp van Joseph Demeere (Kortrijk). Volgens plan rechts één brede poorttravee meer. Neo-Vlaamserenaissance, zie rode baksteenbouw met sierankers, stenen kruis- en kloosterkozijnen, dakvenster met trapgevel verfraaid met fialen.


ID: 74743 | Bouwkundig element

Site van N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral

Kapel ter Bede 119-121, Luipaardstraat 4-10 (Kortrijk)
Site van de voormalige N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral, met bewaarde droogloodsen, opgevat als een beeldbepalend volume van twaalf parallelle beuken en gebouwd in 1928. Aansluitend ten oosten poortgebouw, overdekte brug en fabrieksschoorsteen. Verder zijn er nog restanten van de machinekamer en de voorbewerkingsruimte en opslagplaats voor klei, beide daterend van 1923 naar ontwerp van W. Vercoutere. De site omvat eveneens woningen, meer bepaald een conciërgewoning, een baanwachtershuisje en twee directeurswoningen.


ID: 60911 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.


ID: 60863 | Bouwkundig element

Hoeve 't Brouwershof

Kooigemsestraat 12 (Kortrijk)
Beeldbepalende hoeve gelegen ten noordoosten van de dorpskern. Niettegenstaande wordt ze omgeven door velden waardoor ze een baken vormt in het landschap. Heden hoeve met gesloten opstelling bestaande uit boerenhuis, poortgebouw, schuur, stallingen en opslagplaats voor biertonnen, gegroepeerd rondom gekasseide binnenkoer. Ten noorden en zuiden populieren.