1206 resultaten
ID: 134052 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oxdonkstraat 168 (Kapelle-op-den-Bos)
Omgracht 'hof van plaisantie', dat vermoedelijk afstamt van een hoogmiddeleeuws jachtpaviljoen. Verbouwing van het landhuis met dienstgebouw in 1901, en iets later uitgebreid tot gesloten complex. In 1936 krijgt het landhuis het huidige uitzicht. Tuinierswoning buiten de ringgracht, ten westen van het domein. Schuilkelder in de zuidoostelijke hoek van het park, wellicht van kort voor de Tweede Wereldoorlog. Omgeven door park in landschappelijke stijl van 87,5 are, aangelegd rond 1900.
ID: 13362 | Bouwkundig element
Kapelsestraat 196 (Kapellen)
Neotraditioneel kasteel van 1898, omgeven door groot en mooi beboomd park met vijvers en dreven.
ID: 135016 | Landschappelijk geheel
Kasterlee (Kasterlee), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout)
De gebouwen van de voormalige priorij van Corsendonk gaan terug tot de eerste helft van de 16de en de 17de eeuw. De priorij zelf gaat terug tot 1398. Het molenhuis, de gracht rond het domein, de vijver en het drevenpatroon zijn nog goed bewaard. Het centrale gedeelte van het gebied en een deel van de valleien van de Wamp en de Rodenloop kregen hun huidige vorm door de landbouwactiviteiten in de 19de eeuw. De variatie in abiotische condities binnen het gebied is groot en dat uit zich in vegetatie en landschap. De Tikkebroeken, in de vallei van de Rodenloop, wordt gekenmerkt door een typische beekdalvegetatie.
ID: 300742 | Landschappelijk element
Goorseweg (Kasterlee)
Ten zuiden van de landduin ‘de Hoge Mouw’ op de heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart liggen twee kleine waterplassen. Aan hun hoekige vorm te zien, gaat het niet om natuurlijke vennen, maar zijn ze antropogeen van oorsprong. In de volksmond worden ze ‘duivelskuilen’ genoemd, verwijzend naar zogenaamde aloude heidense praktijken uit ‘pre-christelijke’ culturen die zich om en bij deze kuilen zouden hebben voorgedaan.
ID: 47335 | Bouwkundig element
Hof ter Heidedreef 1 (Kasterlee)
Alleenstaand landhuis van 1909, van vier traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking met opengewerkte dakruiter in eclectische stijl met art-nouveau-inslag. Omliggend park met zeshoekig tuinpaviljoentje, vijver en tuinbrug.
ID: 47380 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Watermolenstraat 6 (Kasterlee)
Watermolen van het type onderslagmolen, tot 1976 gelegen op de Aa, sedertdien op een aftakking. De tot op heden oudst gekende vermelding van de molen klimt op tot 1526. De watermolen bevindt zich op een eilandje tussen de twee rivierarmen van de Aa. De woelkom aan de onderloop is nog aanwezig en de omgeving van de watermolen heeft zijn landelijk karakter met akkers en grasland bewaard.
ID: 135391 | Landschappelijk geheel
Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.
ID: 308416 | Landschappelijk element
Paddestraat (Kluisbergen)
Centraal in het natuurgebied ‘Het Paddenbroek’ bevindt zich een stervormig waternetwerk, een relict van een begin 20ste-eeuws, industrieel waterbekken, aangelegd naast de voormalige textielververij ‘La Moderne’ in Berchem.
ID: 58839 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sparrendreef 1A-B (Knokke-Heist)
Monumentale villa in regionalistische stijl, gebouwd in 1928 naar ontwerp (1924) van architect Mario Knauer (1879-1948) en uitgevoerd door aannemer F. Desmidt met omgevende tuin die in zuidoostelijke richting 'uitwaaiert' in het golfterrein. Het ontwerp is gebaseerd op het principe van een jachtslot en het villacomplex omvat toegang, poortgebouw, erekoer, dienstvleugels, 'corps de logis' en twee zijvleugels. De verschillende volumes zijn gelegen rond een gekasseide binnenkoer met aangelegde bloemperken en onderling verbonden door een hoge tuinmuur. Aan zuidoostelijke zijde leidt een trappenbordes naar een gazon met cirkelvormige vijver met fontein in de vorm van een zonnewijzer, naar ontwerp van de Brusselse kunstenaar Thianche.
ID: 208681 | Bouwkundig element
Moerewegel 37 (Koekelare)
Hoeve met boerenhuis met jaarankers "1772". Nieuw woonhuis uit het derde kwart van de 20ste eeuw is gebouwd aan de straat. Uitbreiding met nieuwe loodsen in de jaren 1970 en 1980.