Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1876 resultaten


ID: 304181 | Landschappelijk element

Amerikaanse eikendreef Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
Ten zuiden van de kasteelsite, omringd met de kasteelgrachten, is de platanendreef verlengd met een dreefaanplanting van Amerikaanse eiken. Deze dreef sluit het parkbos af aan de westzijde en eindigt bij de monumentale zichtdreef met opgaande beuken.


ID: 304182 | Landschappelijk element

Zichtas met opgaande beuken Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
Een brede monumentale zichtas is aangelegd ten zuiden van de kasteelsite die omringd is met kasteelgrachten en loopt door het parkbos tot aan de straat met de naam Droogte, de zuidgrens van het park. Het is een zicht dat vanuit het kasteel door het park verloopt tot in het landschap geflankeerd door bomenrijen van opgaande gewone beuken. De bomenrijen zijn reeds sterk uitgedund, de resterende bomen hebben omtrekken van meer dan 3 meter en met uitzondering van twee enorme beuken is het zuidelijke deel van deze zichtas niet meer beboomd.


ID: 304184 | Landschappelijk element

Bosdreven met tamme kastanje en zomereik Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
Ten oosten van de brede zichtas is het parkbos voorzien van een sterredreef met centraal een cirkelvormig plein. De nog resterende dreven zijn beplant met zomereik en tamme kastanje. Een zwaar ontwikkelde tamme kastanje met een omtrek van 427 cm (2016) doet vermoeden dat deze boom tot de oudste generatie behoort van aanplantingen in de bosdreven.


ID: 33848 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek 2-6 (Evergem)
Kasteel met U-vormige aanleg volledig heropgebouwd circa 1892. Bepleisterd kasteel van twee bouwlagen onder mansardedaken. Volledig omgracht park en parkbos met kruisvormig drevenpatroon en zichtas richting zuidwesten. Beukendreef met ijzeren toegangspoort en hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning. In het park: vierkante duiventoren met 1623 in de zuidgevel, paardenstallen en hovenierswoning en verder langgestrekte kasteelhoeve in neotraditionele stijl, vermoedelijk heropgebouwd eind 19de eeuw; wagenhuis en stallen uit dezelfde periode. Buiten de walgrachten, bevinden zich een met bomen beplante ijskelder, een serre van circa 1900 en een ommuurde moestuin.


ID: 304178 | Landschappelijk element

Beukendreef Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek 2-6 (Evergem)
De toegangsdreef naar het kasteel ten Bosch te Wippelgem bestaat uit minstens drie generatie opgaande beuken. In totaal is er plaats voor 42 bomen waarvan er op het moment van de inventarisatie 12 bomen zijn weggenomen. Van de 30 bomen in opstand zijn er nog 13 bomen die resteren uit de eerste generatie. De 17 jongere bomen zijn in verschillende campagnes ingeplant, de jongste inboet werd met bruine beuk uitgevoerd.


ID: 130871 | Landschappelijk element

Lindenlaan

Lindenlaan, Marktplein (Evergem)
De Lindenlaan bestaat uit een pas vernieuwd marktgedeelte aansluitend bij de rotonde met twee lijnaanplantingen en een gedeelte met vier lijnaanplantingen.


ID: 34406 | Bouwkundig element

Goed ten Broodhende

Singel 1 (Evergem)
Reeds vermeld in de 16de en de 17de eeuw, eertijds vierkant omwald en toegankelijk via een dreefje (zie 18de- en 19de-eeuwse kaarten), op 17de-eeuwse kaart met poort.


ID: 34419 | Bouwkundig element

Hoeve De Werfstruyck

Spiegelstraat 2 (Evergem)
Tijdens het Ancien Régime toebehorend aan de abdij van Loos (bij Rijsel) en reeds vanouds met een dreef, thans populierendreef, verbonden met Volpenswege (zie 18de-eeuwse kaarten). Hoeve met losse bestanddelen, vernieuwd in de 19de eeuw.


ID: 34429 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldhoek 34 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf. Een populierendreef leidt naar de bakstenen witgeschilderde imposante toegangspoort met twee hoge vierkante pijlers met dekplaat, voor- en achteraan gestut door afgeschuinde steunberen en geflankeerd door lagere muurtjes met dito steunberen; recent ijzeren hek. Ten noorden, mooi boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak.


ID: 33914 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Het Vurstje

Vurstjen 2-4 (Evergem)
Het kasteel Het Vurstje is een buitenhuis van circa 1850, gelegen in een park in landschappelijke stijl met grillige overbrugde vijver, siervazen, tuinpaviljoen en ijskelder. Identieke voor- en achtergevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, belijnd door omlopende puilijst en entablement. Neerhof met losstaande bestanddelen, opklimmend tot eind 18de, begin 19de eeuw.