Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1423 resultaten


ID: 52007 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Waere

Brugse baan 143-145 (Gistel)
Kasteeldomein Ter Waere of "Château de la Waere" met park en restant van moestuin, kasteel, conciërgerie, koetshuis, nutsgebouwen.


ID: 52025 | Bouwkundig element

Landhuis uit de 19de eeuw

Dullaertweg 58 (Gistel)
19de-eeuws landhuis gelegen in park met hoogstammige bomen. Domineert het erg open polderlandschap tussen Moerdijkstraat en Nieuwland.


ID: 52072 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Eclectisch kasteel met siertuin

Nieuwpoortse Steenweg 1 (Gistel)
Eclectisch 'kasteeltje' in een beboomde tuin, uit het begin van de 20ste eeuw. Typerende afwisseling van rode en gele baksteen, centrale portaalerker uitlopend op toren en hoekarkeltjes met leien spits. Hekpijlers uitgevoerd in bijpassende architecturale vormentaal, smeedijzeren hek.


ID: 52143 | Bouwkundig element

Kasteel Le bon vouloir

Provincieweg 174 (Gistel)
Kasteeltje Le bon vouloir, kenmerkende eclectische architectuur uit het laatste kwart van de 19de eeuw, zie de geprononceerde baksteenarchitectuur, de trapgevels, de dakvlakken met motieven en de gekartelde gootlijst. Achterliggende nutsgebouwen onder meer voormalig koetshuis.


ID: 52109 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met park en moestuin

Warandestraat 79-81 (Gistel)
Landhuis, met park en moestuin. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), op het primitief plan van het kadaster (1835) aangeduid met de huidige volumes. Verbonden met de Brugsebaan en het kasteel "De la Waere" (Brugsebaan) door een dreef van beuken- en kastanjebomen, die de Warandestraat kruist. Dicht bij het park, bakstenen hekpijlers en arduinen schamppalen. Rechts bij het woonhuis aansluitende stalling, schuur en voormalig koetshuis. Aan de achterzijde, bij het koetshuis aansluitende conciërgewoning. Aan de achterzijde, haaks op het woonhuis geaxeerd laag 'washuis'. Ten westen aansluitende serre en moestuin.


ID: 52112 | Bouwkundig element

Kasteel Montjoie

Zevekoteheirweg 89-91 (Gistel)
Als (park)site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en 19de-eeuws kaartmateriaal. Het zou eind 18de eeuw gebouwd zijn voor de Engelse familie Batlet. Na de Eerste Wereldoorlog zou het afgebrand en herbouwd zijn.


ID: 135104 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Velpe tussen Dalemse molen en Kortenaken

Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek-Zuurbemde (Glabbeek), Hoeleden, Kersbeek-Miskom, Kortenaken, Ransberg (Kortenaken), Vissenaken (Tienen)
De Velp stroomt in de Demer nabij Halen en vloeit voor een deel evenwijdig met de Begijnenbeek en de Grote Gete. In de vallei zijn nog heel wat eeuwenoude landschapsstructuren zoals kleine percelen met knotwilgenrijen en houtkanten te bemerken. De Velp is de rivier die het water van zandlemig Hageland afvoert. In de vallei zijn nog enkele mooie watermolensites. In de tweede helft van de 19de eeuw werden op tal van plaatsen in het alluvium van de Velp de beemden omgezet in bos- of populieraanplantingen. Voorheen bestonden nog grote delen van de vallei uit open uitgestrekte beemden.


ID: 300807 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Attenrode

Torenstraat 62 (Glabbeek)
Eclectisch landhuis, opklimmend tot het einde van de 19de eeuw en vroege 20ste eeuw onder het eigenaarschap van baron Karel de Turck de Kersbeeck. Het landhuis is voorzien van een dienstvleugel en wordt omgeven door een informele aanleg van circa 1,5 hectare, namelijk een open ruimte met vijver en hoogstammige randbeplanting.


ID: 300812 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Zuurbemde

Zuurbemde 35 (Glabbeek)
Landhuis uit 1858 met hoefijzervormig grondplan omgeven door park in landschappelijke, 'arcadische' stijl, vanaf 1850 aangelegd over 9 hectare; na 1900 versnippering van het domein en vernietiging van de westelijke helft van de parkaanleg; restanten van originele beplanting. IJskelder, mogelijk opgetrokken in 1850-1860.


ID: 213993 | Bouwkundig element

Kasteel Kervijn met Mariagrot

Kerkstraat 38-40 (Gooik)
Neotraditioneel landhuis daterend van 1865-1867, gelegen in een nu verkaveld domein. Op de hoek van de Kasteelstraat en de Kerkstraat, oorspronkelijk deel van het domein, bevindt zich een Mariagrot, die dateert van 1871 en werd gebouwd door barones Maria Peers de Nieuwburgh. Links hiervan bak- en zandstenen hekpijlers.