Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 130868 | Landschappelijk element

Twee paardenkastanjes als welkomstbomen Kastanjehof

Antwerpse Heirweg 2A (Eeklo)
Bij de erftoegang staan twee opgaande paardenkastanjes. De soortkeuze is atypisch, omdat er traditioneel inheemse soorten zoals linde en eik worden gekozen voor het gebruik als welkomstboom. De bomen zijn beeldbepalend in het straatbeeld, bij de rechtse paardenkastanje zien we in de kruin het resultaat van een zware takbreuk en is de stam bijgevolg niet meer doorgaand.


ID: 306179 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Balgerhoeke (Eeklo)
Op het plein in Balgerhoeke staat een vredesboom, aangeplant na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde heeft een omtrek van 2m86 en een totale hoogte van 19 m. De kroon is teruggesnoeid.


ID: 50797 | Bouwkundig element

Congregatiezaal voor de arbeiders

Kaaistraat 32 (Eeklo)
Katholieke werkmanskring. Voormalige Sint-Jozefkring, vroeger ook "Het Gildenhuis" genoemd, thans wijkcentrum De Kring, gelegen in binnenblok met toegang aan de Kaaistraat 32.


ID: 130823 | Landschappelijk element

Bruine beuk bij Congregatiezaal voor arbeiders

Kaaistraat 32 (Eeklo)
De bruine beuk bevindt zich in de tuin van het wijkcentrum De Kring, gelegen in een binnenblok met toegang aan de Kaaistraat. Het wijkcentrum werd oorspronkelijk opgericht als congregatiezaal voor de arbeiders te Eeklo. De bruine beuk in de binnentuin is mogelijk nog een relict van de vroegere tuin bij het herenhuis van de familie Van Waesberghe.


ID: 300773 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Aaigemdries

Aaigemdries 7, Landries 5 (Erpe-Mere)
De Aaigemdries binnen het gelijknamig gehucht te Erpe-Mere is een goed bewaard relict van een gemene en/of gemeentelijke weidegrond ten voordele van de ingezetenen van de gemeente en/of van het gehucht. Deze driessite is vermoedelijk ontstaan tijdens de eerste ontginningen in de middeleeuwen. De landelijke bebouwing rond de “Dries” is steeds sterk bepalend geweest voor zijn oorspronkelijk en huidig karakter en verhoogt in sterke mate de eigenheid van de dries. De nog bewaarde hoeves bevinden zich aan de Landries (nummer 5) en de Aaigemdries (nummer 7). In de onmiddellijke nabijheid van de hoeve Aaigemdries 7 staat, tussen drie linden, een calvarie.


ID: 131631 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Erpedorp (Erpe-Mere)
Op het plein voor de Sint-Martinuskerk werd een jonge opgaande linde aangeplant als vrijheidsboom ter vervanging van een ouder exemplaar dat mogelijk al op de Ferrariskaart (1770-1778) ingetekend staat.


ID: 13011 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oude Pastorie en omgeving

Essendonk 3 (Essen)
Van het omgrachte en ommuurde gebouwencomplex rest nog het noordelijk deel. Het is toegankelijk via een boogbrug aan de oostzijde. In de zuidoosthoek bevindt zich een polygonaal torentje onder een naaldspits van leien. Het park bij de Oude Pastorij wordt gekenmerkt door hoge opgaande begroeiing van verschillende boomsoorten in de nabijheid van de walgracht of langs de rand van de grasvelden. Bij de ingang staan vier gekandelaarde lindes.


ID: 301915 | Landschappelijk element

Acacia als welkomstboom

Gentweg 12 (Evergem)
Bij de toegang tot een herenhuis staat in de hoek van de voortuin een acacia met imposante stamomtrek. De opgaande boom werd aangeplant als wachter of welkomstboom. De boom vertoeft in de veteraanfase.


ID: 304203 | Landschappelijk element

Toegangsdreef met opgaande beuken Goed ten Broeke

Heffink (Evergem)
Een toegangsdreef van opgaande beuken, met een lengte van 784 meter, is aangelegd naar het Goed ten Broeke. De dreef is mede door zijn lengte en de ligging in het landschap beeldbepalend.


ID: 33925 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe met beboomd kapelhof en ommegang

Kapelhof (Evergem)
Rondom de diocesane bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid van Stoepe bevindt zich een beboomd kapelhof met ommegang van vijftien bakstenen kapelletjes met de mysteries van Onze-Lieve-Vrouw in terracotta; geschonken na een miraculeuze genezing door J. Van Kerckvoorde in 1731. Bedevaartkerkje opklimmend tot de eerste helft van de 15de eeuw; meermaals vergroot en aangepast.