Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 78659 | Bouwkundig element

Sint-Christoffelhoeve

Dammesteenweg 1 (Damme)
Imposante hoeve opklimmend tot de 16de eeuw, gelegen in het historisch stadscentrum aan de brug over de Damse Vaart. De Sint-Christoffelhoeve is één van de weinige stadshoeves, gelegen binnen de 17de-eeuwse vestinggordel rond Damme. De hoeve stond eertijds in voor de bevoorrading van de bevolking bij langdurig beleg van de stad. Wellicht zogenaamd naar de Kleine Brugse Poort of de Kristoffelpoort, heropgebouwd in 1448 op de rechteroever van de Reie.


ID: 78872 | Bouwkundig element

Hoeve

Dammesteenweg 3 (Damme)
Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, de enige woning aan de westzijde van de straat. Boerenhuis van het langgestrekte type met stal van twee traveeën + boerenhuis van drie traveeën + schuur + wagenhuis, met achter de woning een haaks ingeplant bakhuis.


ID: 78661 | Bouwkundig element

Schellemolen

Damse Vaart West 3 (Damme)
De Schellemolen is een stenen beltmolen met doorgang, die in 1867 als koren- en oliemolen werd opgetrokken op de plaats waar in 1865 een houten staakmolen was omgewaaid. Reeds in 1438 was er sprake van een staakmolen op deze plek, voordien van een watermolen, die reeds in 1267 als banmolen wordt vermeld. 


ID: 78663 | Bouwkundig element

Hoeve

Damse Vaart West 5 (Damme)
Minimaal opklimmend tot de 18de eeuw; hoeve reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen van 1845. Vrijstaand woonhuis langsheen de straat met stalgebouw aan de noordoostzijde en klein bijgebouwtje aan de zuidwestzijde van het erf. Witgeschilderde en verankerde bakstenen gebouwen op gepekte plint.


ID: 78664 | Bouwkundig element

Hoeve d'Oude Schaapskooi

Damse Vaart West 6 (Damme)
Hoeve met 20ste-eeuws woonhuis en losstaande schuur met schaapstal uit eind 18de-begin 19de eeuw aan de westzijde van het erf. Eertijds behorend bij de "Sint-Christoffelhoeve". Schuur heropgebouwd in 1970 wegens vervallen toestand.


ID: 78665 | Bouwkundig element

Boerenwoningen

Damse Vaart West 9 (Damme)
Haaks op de straat ingeplante boerenwoningen met voortuintje, opgetrokken volgens kadaster in 1910. Gecementeerde en verankerde éénlagige baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nok haaks op de straat; Vlaamse pannen).


ID: 78754 | Bouwkundig element

Vissershof

Damse Vaart-Noord 44 (Damme)
Losstaand gebouw van drie brede traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, gelegen op de dijk langs de Damse Vaart. Werd in 1934 door Roger Roels gebouwd, een kok uit Hoeke, wat misschien wijst op een oorspronkelijke functie als restaurant. Beschilderde baksteenbouw met rechthoekige vensteropeningen.


ID: 78755 | Bouwkundig element

Hoeve Zwarte Sluyze

Damse Vaart-Noord 45-46 (Damme)
De Zwarte Sluis ligt in de meest oostelijke punt van het grondgebied van Hoeke, op de grens met Lapscheure; bovengronds is niets meer zichtbaar. Ze werd oorspronkelijk door de Watering van Reygaertsvliet in 1589 aangelegd ter vervanging van de meer zuidwaarts gelegen Hoekesluis. Hoeve met losstaande bestanddelen, zijnde boerenstalhuis en haaks daarop de schuur, gelegen rond een onverhard erf. Vrij lange erfoprit vanaf de straat, waarlangs de boomgaard. Als site reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778), huidige gebouwen dateren van de 19de en 20ste eeuw.


ID: 78670 | Bouwkundig element

Herberg Le Rêve

Damse Vaart-Zuid 12 (Damme)
Deels teruggaand op de voormalige 19de-eeuwse herberg "De Vlaamsche Leeuw". De voormalige herberg wordt circa 1864-1865 gebouwd voor Jacobus Blauwet. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. In het interbellum, wanneer Damme als toeristisch oord opbloeit en de behoefte aan logiesmogelijkheden groeit, wordt de herberg uitgebreid met één bouwlaag en wordt de begane grond aangepast.


ID: 78797 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Damweg 14 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit twee evenwijdige vleugels, zijnde witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde stal en bakstenen schuur met geïncorporeerd drieledig wagenhuis en stal; voor het woonhuis een witgekalkt bakhuis/zomerkeuken. Site aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1845). Erftoegang geflankeerd door twee grote linden.