Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 36410 | Bouwkundig element

Hoeve

Sallemeulekouter 8 (Merelbeke)
Circa 90 meter diep gelegen hoeve uit 1877 bereikbaar via een zandweg. Erftoegang met ijzeren hek tussen twee gewitte, ronde bakstenen hekpijlers met vierkante hardstenen dekplaat. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak; jaartal 1877 op de hardstenen sluitsteen van de voordeur. Ten zuidwesten: bakstenen dwarsschuur met wagenhuis links en stallen rechts, onder zadeldak; jaartal 1869 in zandstenen gevelsteen.


ID: 36557 | Bouwkundig element

Hoeve met stokerij en opslagplaatsen

Scheldekaai 12 (Merelbeke)
Belangrijk landelijk bedrijfscomplex uit het midden van de 19de eeuw, ingeplant aan een aanlegkaai van de Schelde. Ommuurd boerenerf met losstaande gebouwen en ijzeren toegangshek. Gewitte bakstenen bedrijfsvleugel op het voorerf onder zadeldak, met links vierkante schoorsteen van de vroegere stokerij.


ID: 36415 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Sint-Elooistraat 5 (Merelbeke)
Voormalige tweegezinswoning, heden boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak, waarschijnlijk uit begin 19de eeuw.


ID: 36481 | Bouwkundig element

Hoeve Hollebeke

Steenstraat 61 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, in oorsprong waarschijnlijk uit het begin van de 19de eeuw. Twee overhoekse vierkante bakstenen hekpijlers bij het begin van de toegangsweg. Boerenwoning herbouwd in 190. Verder nog dwarsschuur, gedeeltelijk houten wagenhuis, verbouwde paardenstallen met varkenskoten en achterin gelegen bakhuisje.


ID: 36418 | Bouwkundig element

Hof ter Heide

Van Laetestraat 2 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen uit de 18de eeuw. Eenvoudig ijzeren toegangshek aan twee gemetste, overhoekse gewitte bakstenen hekpijlers met baksteendecoratie en hardstenen dekplaat. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën met zadeldak. Lange bedrijfsvleugel bestaande uit een lage dwarsschuur en stallen aan de westelijke erfzijde. Aan de oostelijke erfzijde: een overgroeide aardappelkuil, kleinere 19de-eeuwse bedrijfsgebouwen met stallen en remise, en bakhuis.


ID: 36485 | Bouwkundig element

Hof ter Vate

Vatestraat 21 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt vroeger omgracht, heden deels omhaagd en afgeboord door notelaars. Lang zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis, zijdelings met gewitte puntgevel palend aan de straat. Huis van één bouwlaag en acht traveeën met twee aansluitende traveeën van de paardenstal, grotendeels daterend uit eind 19de eeuw doch sporen wijzend op een ouder boerenhuis.


ID: 36421 | Bouwkundig element

Hof ter Welle

Wafelstraat 7 (Merelbeke)
Hoeve van het gesloten type met gedeeltelijk geplaveid en gekasseid rechthoekig binnenerf. Midden aan de straatkant geopend door middel van een ijzeren toegangshek tussen het bakhuis links en een gewitte omheiningsmuur rechts. Linker zijpuntgevel met schijnvoegen en jaarankers 1759.


ID: 36423 | Bouwkundig element

Hoeve met boerenburgerhuis

Waterstraat 74-76 (Merelbeke)
Hoeve gesitueerd tussen de rechter Schelde-oever en de Gaversesteenweg. Noordelijke walgracht gedempt. Alleenstaand, onderkelderd zuid georiënteerd boerenburgerhuis, heden een tweegezinswoning van twee bouwlagen en zeven traveeën, onder zadeldak met klokkenstoel; vergroting of vervanging uit tweede helft 19de eeuw van een oudere woning. Dienstgebouwen in U-vorm ten westen.


ID: 36486 | Bouwkundig element

Hoeve

Zonneveld 41 (Merelbeke)
Voorheen hoeve van het semigesloten type. Heden afzonderlijk zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onder steil zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, maar met recentere aanpassingen. Ten zuidwesten: L-vormige bedrijfsvleugel met dwarsschuur en stallen aan de straat.


ID: 46888 | Bouwkundig element

Hoeve Craytenborch

Bergsken 2-4 (Merksplas)
Oude, reeds in 1584 vermelde hoevesite, aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw.