Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19048 resultaten


ID: 44521 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dries 47 (Buggenhout)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak, gebouwd in 1881 en uitgebreid tot zijn huidig volume en uitzicht in 1904 door P. Moortgat, koster te Opdorp.


ID: 44524 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dries 51 (Buggenhout)
Ontpleisterd bakstenen burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met oudere kern, in de rechter zijpuntgevel door middel van muurankers 1818 gedateerd. Volgens het kadasterarchief in zijn huidige vorm uitgebreid in 1861. Rechts typische afgeronde hoek met ezelsoor en aansluitende lagere vleugel met brede korfboogpoort.


ID: 44514 | Bouwkundig element

Burgerhuis en magazijn

Dries 8-9 (Buggenhout)
Een begin 19de-eeuws langgestrekt gebouw werd in 1884 verbouwd tot het huidige burgerhuis met twee bouwlagen en kenmerkende dubbelhuisopstand en eigentijdse architecturale kenmerken. De rechtervleugel werd gebouwd als bureel in 1909 en is speelser uitgewerkt met een fraaie eclectische voorpuntgevel. Rechts van de ijzeren poort tussen vierkante gemetste pijlers op arduinen sokkel met schamppaaltjes werd eveneens circa 1910 het magazijn opgetrokken in dezelfde rode baksteen met zwarte banden.


ID: 44605 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Bosteels

Hanenstraat 2, Kerkstraat 92-94 (Buggenhout)
De hoek van de Kerkstraat met de huidige Hanenstraat aan de rand van de dorpskom van Buggenhout wordt sinds het midden van de 19de eeuw gedomineerd door de brouwerijgebouwen van de familie Bosteels.


ID: 44533 | Bouwkundig element

Burgerhuis en maalderij Van den Bossche

Houtenmolenstraat 14-16 (Buggenhout)
De woning is een mooi voorbeeld van een statisch neoclassicistisch burgerhuis uit het einde van de 19de eeuw. Het telt vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak vooraan en een schilddak met ijzeren vorstkam en windwijzer boven de latere uitbreiding achteraan. Het voormalige maalderijgebouw, ingeplant aan de straat links van het woonhuis, is een langgestrekt bakstenen gebouw van zes traveeën onder een pannen zadeldak en werd samen met het woonhuis ontpleisterd.


ID: 88608 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Houtenmolenstraat 27 (Buggenhout)
Ver achterin gelegen woning met links ervan een aardeweg leidend naar een cirkelvormige omgrachte site, de oude banmolensite, opgericht door de heer van Opdorp in 1676. Volgens het kadasterarchief werd een bestaand huis in 1897 vernieuwd. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Kleurrijk parement van witte geglazuurde tegels verrijkt met speklagen van groene en gele tegels.


ID: 44575 | Bouwkundig element

Schaliënhuis

Kerkstraat 68 (Buggenhout)
Schaliënhuis, ingeplant op de hoek met de Schoolstraat. Volgens literatuur gebouwd in 1773 in opdracht van Jan Baptist Claessens, griffier van de heerlijkheid Buggenhout-Grimbergen en volgens overlevering naar ontwerp van bouwmeester Judocus Sibens (Nieuwenrode), die in 1776 de plannen voor de pastorie leverde. Woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder aangepast breed zadeldak.


ID: 44582 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kloosterstraat 20 (Buggenhout)
Vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door ijzeren, art deco hekwerk tussen bakstenen pijlers, op bakstenen voet met arduinen dekplaat, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1878 op de plaats van een vroeger huis van 1840, in 1893 achteraan uitgebreid door de toenmalige eigenaar G. Van Belle.


ID: 44584 | Bouwkundig element

Ensemble van vier rijhuizen

Maalderijstraat 10-16 (Buggenhout)
Art-deco-ensemble van vier rijhuizen, gebouwd in 1936. Per twee gekoppelde woningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak, opgetrokken uit veelkleurige baksteen op een plint van hardsteenplaten.


ID: 44586 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Maalderijstraat 40 (Buggenhout)
Woning van de voormalige stoommaalderij Meert, opgericht in 1902 door Adolf Meert bij de hoeve en kippenkwekerij die hij eind 19de eeuw gekocht had. In 1927 liet hij het nog bestaande burgerhuis op het binnenerf optrekken. Woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pseudomansardedak met leien en dakvensters.