Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 132379 | Landschappelijk element

Knotwilg

Grijzegraaf (Voeren)
De oude knotwilg staat op de perceelsgrens langs de weg. De omvangrijke boom, met een omtrek van 439 cm, is een van de dikste van de regio. De kraakwilg heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 132380 | Landschappelijk element

Houtkant langs de Voerbeek

Grijzegraaf, Moleke, Mulleke (Voeren)
De gemengde houtkant staat langs de oever van de Voerbeek. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout en knotbomen van schietwilg, hakhout van zwarte els, eenstijlige meidoorn, knotbomen van gele bindwilg, kraakwilg, opgaande Canadapopulieren, hakhout van gewone robinia, knotbomen van gewone es, boswilg en gewone hazelaar. Het hakhout van schietwilg heeft een omtrek tot meer dan 300 cm, de geknotte schietwilgen hebben een omtrek van meer dan 400 cm. Het hakhout van zwarte els heeft een omtrek tot meer dan 600 cm.


ID: 132376 | Landschappelijk element

Opgaande eiken als hoekboom

Grijzegraaf 27 (Voeren)
De opgaande eiken staan in de kadastrale perceelhoeken van een erf. De hoekbomen hebben mooie representatieve groeivormen en zijn beeldbepalend.


ID: 131474 | Landschappelijk element

Knotes op perceelsgrens

Hagelstein (Voeren)
De beeldbepalende knotes in het gehucht Hagelstein is het resultaat van een oude beheersvorm. De boom markeert de grens tussen twee weidepercelen en is waarschijnlijk een restant van een houtkant. Met zijn omvang van 4,60 m (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2013) behoort deze knotes zeker tot de oudste van ons land. Door de hoge leeftijd van deze knotboom kan er vrijwel zeker van uit gegaan worden dat het om autochtoon genetisch materiaal gaat.


ID: 131762 | Landschappelijk element

Gemengde kaphaag

Hagelstein (Voeren)
De oude uitgedunde kaphaag staat op de perceelsgrens van een bos en een weiland. De kaphaag bestaat hoofdzakelijk uit geknotte haagbeuken. Er is een bijmening met onder andere gewone hazelaar, boswilg, opgaande zomereik en hulst. Meidoorn is aanwezig als veekeringshaag.


ID: 131763 | Landschappelijk element

Houtkant bij weidepoel

Hagelstein (Voeren)
De gemengde houtkant is aangeplant bij de oever van een poel in een weiland. De soortensamenstelling bestaat uit gewone hazelaar, opgaande gewone es, meidoorn en een schietwilg.


ID: 131764 | Landschappelijk element

Houtkant bij weidepoel

Hagelstein (Voeren)
De gemengde houtkant is aangeplant bij de oever van een poel in een weiland. De soortensamenstelling bestaat uit knotzomereiken, schietwilg, gewone es, meidoorn en een grote hakhoutstoof van amandelwilg.


ID: 131765 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant bij weidepoel

Hagelstein (Voeren)
De gemengde houtkant is aangeplant bij de oever van een poel in een weiland. De soortensamenstelling bestaat uit geknotte schietwilg, gewone es, meidoorn en gele bindwilg.


ID: 131766 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Hagelstein, Reesberg (Voeren)
Historische houtkant die reeds in de 18e eeuw werd gedocumenteerd en aangeduid is op de kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1771-1778. Op alle latere 19de eeuwse kaarten staat op de perceelsgrens van graslanden (of hoogstamboomgaarden) op deze plaats een lijnvormige beplanting gekarteerd. De huidige toestand is een relict van een kaphaag bestaande uit gewone haagbeuk (Carpinus betulus). De kaphaag had de functie brand-, ambachts,- bouw-, geriefhout of loofvoedering te produceren.


ID: 131767 | Landschappelijk element

Oude kaphaag van haagbeuk

Hagelstein (Voeren)
De oude kaphaag van haagbeuk staat op de perceelsgrens van landbouwpercelen. Deze beplante perceelsgrens gaat reeds terug op de Kabinetskaart van de Ferraris. Op latere 19de en 20ste eeuwse kaarten is hier steeds een lijnvormige houtig landschapselement aanwezig. De kaphaag is aangeplant met als functie de productie van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.