Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

925 resultaten


ID: 24322 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen

Kortwagenstraat 36, 36C (Ledegem)
Sobere wederopbouwhoeve, teruggaand op regionale hoevebouw, van 1921, zie jaartal in gevelveld van schuur; tabaksast wellicht uit de jaren 1940. Dwarsschuur van tien traveeën met wagenhuis.


ID: 24328 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Kortwagenstraat 89 (Ledegem)
Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een deels begrint erf; boerenhuis, stalling en dwarsschuur respectievelijk ten noorden, oosten en zuiden; erftoegang ten noordoosten.


ID: 24394 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Sint-Jansplein 17 (Ledegem)
Georiënteerde basilicale kerk ter vervanging van de classicistische zaalkerk; ten zuiden oorlogsmonument voor de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk een kapel, die in 1213 gesticht werd door Willem van Rollegem en zijn echtgenote, en omstreeks 1640 werd uitgebreid.


ID: 24372 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Slypsstraat 18 (Ledegem)
Heropgebouwde hoeve, op de plaats van op de Atlas der Buurtwegen van 1844 aangeduide hoeve. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 24382 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van 1920

Stationsstraat 132-138 (Ledegem)
Eenheidsbebouwing, in 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect E. Apers. Dubbelhuis van drie traveeën + voormalige poorttravee + links afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak.


ID: 305580 | Bouwkundig element

Villa in regionalistische stijl

Jules Vandenbemptlaan 20 (Leuven)
De villa in regionalistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer André Van Dormael werd gebouwd volgens een bouwaanvraag uit 1956. Het ontwerp voor de woning werd aangeleverd door architect Paul Van Dormael. Paul Van Dormael, mogelijk familie van de bouwheer, was de zoon van Theo Van Dormael. Vader en zoon waren erg actief in Heverlee zoals onder andere ook in de achterliggende Kardinaal Mercierlaan, waar ze ook zelf woonden.


ID: 305589 | Bouwkundig element

Villa Putzeys

Jules Vandenbemptlaan 55 (Leuven)
De villa in regionalistische stijl, met opvallende neoclassicistische elementen, werd gebouwd in opdracht van professor P. Putzeys, met grote waarschijnlijkheid verbonden aan de Leuvense universiteit, en volgens een bouwaanvraag van 1931 naar ontwerp van de Leuvense ingenieur-architect Emile Goethals.


ID: 305592 | Bouwkundig element

Villa in regionalistische stijl

Jules Vandenbemptlaan 65 (Leuven)
De villa in regionalistische stijl werd gebouwd voor Werner Janssen naar een goedgekeurde bouwaanvraag uit 1933 opgemaakt door architect Paul Van Dormael, zoon van Theo Van Dormael. Vader en zoon waren erg actieve architecten in Heverlee waaronder in de Jules Vandenbemptlaan alsook in de parallel lopende Kardinaal Mercierlaan. Met deze monumentale villa uit 1933 sluit Paul Van Dormael nog erg aan bij het werk van zijn vader Theo Van Dormael. Beiden gingen in eerste instantie vaak samen te werk. De realisaties uit deze periode stonden sterk onder invloed van een historiserende architectuurstijl, al dan niet met regionalistische en cottagekenmerken.


ID: 305593 | Bouwkundig element

Villa in regionalistische stijl

Jules Vandenbemptlaan 71 (Leuven)
De villa in regionalistische stijl werd gebouwd voor Jean Dabin, professor verbonden aan de Leuvense universiteit, volgens een bouwaanvraag uit 1932 ontworpen door architect Lucien Spéder.


ID: 305607 | Bouwkundig element

Villa in regionalistische stijl

Kardinaal Mercierlaan 91 (Leuven)
Deze villa in regionalistische stijl werd opgetrokken volgens een bouwaanvraag uit 1955, naar een ontwerp van de architect Charles Defalque. De opdrachtgever was René Wieërs. Defalque (1904-1974), een architect uit Waals-Brabant, was actief in Vlaanderen en Brussel, waaronder ook in het Leuvense. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een vereenvoudigd modernisme en art deco. De villa in de Kardinaal Mercierlaan is meer neotraditioneel van stijl.