Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 18703 | Bouwkundig element

N.V. Ateliers Mahy Frères

Sloepstraat 3 (Gent)
In 1869 opgericht door Ghislain Mahy ter vervanging van zijn constructiewerkhuizen in Fontaine L'Eveque. Constructie van industriële verwarmingsketels, gebinten voor elektrische loskranen, water- en petroleumtanks en gas-, droog- en kookketels, onder meer in verschillende Gentse textielfabrieken levering van stoomketels.


ID: 18715 | Bouwkundig element

Sint-Juliaaninstituut

Stropkaai 38 (Gent)
Gesticht voor zwakzinnige kinderen opgericht in 1901 door de broeders van Liefde. Bakstenen complex gebouw met eclectische inslag van twee bouwlagen met H-vormige plattegrond, kleine ommuurde voortuin in twee gedeeld door een poortgebouw van één verdieping, ruime rechthoekige tuin aan de achterzijde aan drie zijden door vleugels afgesloten.


ID: 18721 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Het Strop van de Broeders van Liefde

Stropstraat 119 (Gent)
Het provincialaat, gebouwd in 1897, is een imposant gebouw in neoclassicistische stijl achter een hoge muur met geaccentueerde poort en overdekte doorgang. De kapel is een goed voorbeeld van een kloosterkerk in neostijl uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De bijhorende binnentuin, aangelegd in landschapsstijl met onder meer een vijver, trompetboom, een beeldengroep en een Lourdesgrot, dateert vermoedelijk uit de aanlegfase van het Sint-Vincentiushuis of provincialaat.


ID: 26083 | Bouwkundig element

Tooghuis

Vrijdagmarkt 49 (Gent)
Tooghuis, van waaruit het volk werd toegesproken bij belangrijke gebeurtenissen. Diephuis met vier traveeën, drie bouwlagen en schilddak met bepleisterde lijstgevel uit tweede helft 18de eeuw, doch met oudere kern. Uitgewerkte barokke deuromlijsting van arduin daterend van 1637 en vleugeldeur met Mariabeeld en sculpturale versiering in barokstijl.


ID: 18778 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Windmolenstraat 28 (Gent)
Half vrijstaand klein burgerhuis, type dorpswoning van één bouwlaag met voortuintje. Breedhuis met dubbelhuisopstand en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), volgens kadastergegevens daterend van 1883.


ID: 26172 | Bouwkundig element

Sint-Lievenscollege

Zilverenberg 1 (Gent)
Gebouwencomplex gerangschikt rondom een langgerekte, onregelmatige rechthoekige binnenplaats, gevat tussen Zilverenberg, Kalvermarkt, Volmolenstraat en Nieuwbrugkaai, en bestaande uit een 18de-eeuwse herenwoning, een bakstenen neogotische vleugel uit 1881 en naoorlogse gebouwen waaronder een kapel uit 1965 naar ontwerp van Marc Dessauvage.


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.


ID: 88665 | Bouwkundig element

Manneke Pis

Markt (Geraardsbergen)
Huidig beeldje, volgens V. Fris uit de 18de eeuw, stond eertijds bovenaan de Brugstraat, in 1835 verplaatst voor het stadhuis.


ID: 8482 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Oudeberg

Oudeberg (Geraardsbergen)
Neobarokke kapel, gelegen op het hoogste punt van de Oudeberg.


ID: 216621 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken met Heilig Hartbeeld

Pachtersstraat (Geraardsbergen)
Oorlogsgedenkteken, opgericht in 1920, gelegen op de flank van de Oudenberg, uitkijkend over de stad. Het ontwerp werd toevertrouwd aan de Gentse beeldhouwer Oscar Sinia in samenwerking met de eveneens Gentse architect Valentin Vaerwyck.