Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 39080 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof Tasseniers

Damstraat 4 (Galmaarden)
Voormalig landgoed van de abdij van Vorst die het in 1164 van de abdij Sint-Winoksbergen had gekocht. Hoeve met geplaveid erf, gekasseide toegangsdreef met populieren en volledig omgeven door een meidoornhaag.


ID: 308980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pauwelhoeve en omgeving

Geraardsbergsestraat, Kapelledreef, Paulusstraat (Galmaarden)
De omgeving van de Pauwelhoeve, ook wel Somershoeve of Paulushoeve genaamd, wordt gekenmerkt door oude boomgaarden, meidoornhagen, voetwegen en de Sint-Pauluskapel en kosterswoning.


ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhout

Kasteelstraat 32-36, 36A (Galmaarden)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.


ID: 39141 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stoeterij Haras de Vollezeele en omgeving

Repingestraat 24 (Galmaarden)
Aan de straatzijde, eclectisch pittoreske villa van de eigenaar uit 1906. Het uitgestrekte gekasseid erf wordt geflankeerd door stal- en schuurvleugels die met hun variërende typologie en vormgeving een enig bewaard voorbeeld vormen van een grote, commerciële stoeterij van eind 19de-begin 20ste eeuw. Rondom het complex liggen uitgestrekte graslanden en ten zuiden is een historische voetweg deels bewaard.


ID: 39130 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Leisbroeck

Repingestraat 89-93 (Galmaarden)
Gesloten hoeve met gebouwen daterend uit 18de, 19de en 20ste eeuw. Mooie ligging in een diepte, bij een met bomen afgebakende beek en aan het eind van een dreef.


ID: 39117 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolencomplex Wielant

Vollezelestraat 32 (Galmaarden)
Reeds vermeld in 1474, heden hoeve met aanhorigheden uit 18de en 19de eeuw. Boerenhuis met anderhalve verdieping en een zadeldak. Voor de molen is de woelkom bewaard. Rondom de molen bestaat de vallei uit percelen gras- en weiland. De voetweg op de rechteroever van de Mark werd verhard en is nog steeds in gebruik.


ID: 76614 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolensite Driscartmolen

Watermolenstraat 18 (Galmaarden)
Verlaten watermolen met prettig ensemble van gebouwen uit 18de doch vooral 19de eeuw. Molen en molenaarshuis met oudere maar verhoogde en aangepaste kern en bewaarde spuikom. Rondom weilanden met bomenrijen en relicten van historische voetwegen.


ID: 135212 | Landschappelijk geheel

Scheldevallei tussen Welden en Gavere

Asper, Dikkelvenne, Gavere (Gavere), Zingem (Kruisem), Heurne, Mater, Welden (Oudenaarde), Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem (Zwalm)
Dit gebied bevindt zich tussen Welden (Oudenaarde) in het zuiden, Zingem in het westen, Meilegem (Zwalm) in het oosten en Dikkelvenne (Gavere) en Gavere in het noorden. Nagenoeg het volledige deel ten westen van de Schelde behoort tot het alluviale deel van de Scheldevallei. In dit meersenlandschap bevinden zich nog enkele afgesneden meanders. Aan de rechteroever behoren er delen van het gebied tot het Zuid-Vlaams heuvelland (zandleemsteek). Vooral tussen Gavere en Dikkelvenne is de oostelijke steilrand erg uitgesproken. De kouter te Welden ligt op een zandige opduiking. De Scheldevallei wordt gekenmerkt door kleine reliëfverschillen, dit zijn oeverwallen en zandige ruggen of opduikingen.


ID: 135239 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein Baudries en omgeving

Dikkelvenne (Gavere)
Het kasteeldomein Baudries werd al in de 14de eeuw vermeld als leen van de heerlijkheid Gavere. In de 19de eeuw werd de kerk van Dikkelvenne herbouwd op grond van het kasteeldomein. Na het sneuvelen van de zoon van de graaf in WO I, worden in 1921 twee monumenten tegen de voorgevel van de kerkmuur aangebracht. De hoofdingang van het kasteel is gelegen in de Kerkstraat die oorspronkelijk beplant was met een rij olmen die later vervangen werden door een dubbele rij beuken. Rondom het kasteeldomein ligt een uitgebreid park met grasperken, mooie exotische boomsoorten en coniferen. Enkel het kasteel en de rechterbijgebouwen worden nu nog door de slotgracht omringd. Rond het park ligt een bos en in het noorden en oosten wordt het kasteeldomein begrensd door de valleien van de Dikvijversbeek en de Boeversbeek. Deze valleien zijn deels ingericht als grasland en liggen deels onder bos.


ID: 135388 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Munkbosbeek met het kasteeldomein van Beerlegem

Dikkelvenne (Gavere), Balegem, Scheldewindeke (Oosterzele), Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Beerlegem, Dikkele, Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
De kleinschalige vallei van de Munkbosbeek loopt centraal door dit gebied. Aan de rand van de vallei bevinden zich de kleinschalige dorpskernen van Paulatem, Beerlegem en Dikkele. Paulatem en Beerlegem bevinden zich op de overgang van de vallei en de hoger gelegen koutergronden. Dikkele bevindt zich meer in de vallei van de Munkbosbeek. Het kasteeldomein van Beerlegem is in de vallei van de Munkbosbeek, net stroomafwaarts Beerlegem, uitgebouwd. De oostelijke grens wordt gevormd door de Munkboshoeven met omgevend landschap, gelegen in het open gebied tussen de Munkbosbeek en de Schaapsveldbeek. Aan deze laatste beek grenst het Spiegeldriesbos, een restant van het vroegere Munkbos.