Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 130956 | Landschappelijk element

Twee geknotte welkomstlinden

Voordestraat 9 (Deinze)
Twee gekandelaarde welkomstbomen van zomerlinde markeren een verlaten erftoegang.


ID: 130961 | Landschappelijk element

Gekandelaarde welkomstlinde

Westhoek 29 (Deinze)
Een oude zomerlinde markeert de erftoegang. Het betreft hier een traditioneel gekandelaarde boom waarbij het periodiek snoeien van de boom nuttig was voor het aanmaken van brand- en geriefhout. Meestal gebeurde de snoei in de zomerperiode en werd bovendien het loof als veevoeding geoogst.


ID: 131583 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Zeverenkouter 5 (Deinze)
Twee opgaande welkomstlinden flankeren de erftoegang langs de Kouterstraat.


ID: 48162 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Gentsesteenweg 120 (Dendermonde)
Eclectisch landhuis, in 1925 als buitenverblijf gebouwd. De woning werd samen met een conciërgewoning opgetrokken naar de plannen van architect Carlos Malfait. Volledig omgracht domein, afgescheiden van de straat door een haag, toegankelijk via een ijzeren hek. Verdiepte tuin met geometrische vijver, een veelheid aan exotische bomen en een prieeltje. Villa van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien en zinken mansardedak. Aan de straat palende voormalige conciërgewoning met inbegrip van paardenstal en remise.


ID: 48545 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede met linden

Hekkenhoek, Hekkestraat (Dendermonde)
Kapel ingeplant op een driehoekig perceeltje beschaduwd door twee linden, gebouwd in 1936 op de plaats van de fundering van een oudere kapel die bij de Franse Omwenteling circa 1790 niet gespaard bleef. Eénbeukig gebouwtje met halfronde sluiting onder afgewolfd zadeldak met kunststof. Sobere baksteenbouw op een hardstenen en gecementeerde plint.


ID: 48748 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Linde met boomkapel en Mariabeeldje

Hertstraat (Dendermonde)
Op splitsing van wegen staat een linde als kapelboom, met daarin een boomkapelletje en Mariabeeldje. Gewit houten kastje versmallend naar onder toe en bovenaan met stompe hoek onder zadeldak, vormgeving typisch voor de jaren 1950-1960.


ID: 48621 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Hofstraat 7, 7A (Dendermonde)
Oude pastorie vernield eind 16de eeuw. In 1608 nam de Gentse priester-dichter en pastoor Justus de Harduwijn zijn intrek in de nieuwe pastorie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. De pastorie werd in het derde kwart van de 18de eeuw vergroot en verbouwd. Ingeplant in een uitgestrekte beboomde tuin, aan de straatzijde afgesloten door een lage bakstenen muur, en een segmentboogvormige deur in geblokte arduinen omlijsting, gedateerd 1758, met gebogen waterlijst. Links opzij, inrijpoort tussen bakstenen pijlers met een arduinen dekplaat met bolbekroning.


ID: 48602 | Bouwkundig element

Sint-Aldegondekapel, omgeven door linden

Kapelweg (Dendermonde)
Merkwaardige portiekkapel omringd door twee maal vier linden en volgens de literatuur gebouwd in 1838. Haaks op de straat ingeplante kapel op een rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen boven een gecementeerde plint. Portiek steunend op vier pijlers, twee vrijstaand en twee uitspringend tegenover het hoofdvolume.


ID: 48891 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met leilindes

Karel Hofmanstraat (Dendermonde)
Sobere georiënteerde wegkapel uit 1875 op rechthoekige plattegrond onder zadeldak, aan de straatzijde door vier getrouwde linden beschaduwd. Opgericht in rode baksteen op gepikte plint, verlevendigd met gesinterde baksteen verwerkt in de aflijnende baksteenfries met dropmotief.


ID: 48857 | Bouwkundig element

Spaans hof

Mespelarestraat 104, Singelweg 3 (Dendermonde)
In 1643 gaf Jean Goubau opdracht tot het bouwen van een huis ter ere van Sint-Aldegondis, als verblijfplaats voor de pelgrims die te Mespelare op bedevaart kwamen. Hij kocht daartoe een terrein aan, dat nadien met een dreefje tegenover de kerk met het dorpsplein in verbinding werd gesteld. De alleenstaande woning op L-vormige plattegrond telt twee bouwlagen onder overstekende en geknikte pannen bedaking: de voorste vleugel onder zadeldak met aandak rechts en links overgaand in schilddak van de dwarsvleugel.