Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 48632 | Bouwkundig element

Hoeve

Lambroeckstraat 102-104 (Dendermonde)
Hoeve, volgens kadastergegevens opklimmend tot 1881, wanneer het woonhuis wordt opgetrokken. In 1886 en 1914 wordt het volume met aanbouwen vergroot. De site wordt in 1948 samengevoegd met de stallen ten noorden die aanvankelijk hoorde bij een aanpalende hoeve uit 1879.


ID: 48633 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Lambroeckstraat 120 (Dendermonde)
Boerenburgerhuis met achtergelegen hoevegebouwen. Op het primitief kadasterplan van 1817 wordt een hoeve met losse bestanddelen afgebeeld. In 1841 worden de hoevegebouwen verbouwd en het woonhuis herbouwd. In 1868 vindt een vergroting plaats en in 1907 wordt het woonhuis opnieuw gedeeltelijk herbouwd.


ID: 48774 | Bouwkundig element

Hoeve Hevaertshof

Lange Dijkstraat 40 (Dendermonde)
Deels aaneensluitende hoevegebouwen in U-vorm rondom rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt en centrale linde; aan de straatzijde afgesloten door een bakstenen muur onderbroken door een toegangshek aan hoge hekpijlers met dekplaat. Stal met inscriptie: T.J. Heyvaert 1858. Minstens sinds begin 19de eeuw bestaande hoeve vergroot in 1862.


ID: 48603 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegonde met ommuurd kerkhof

Mespelarestraat (Dendermonde)
Parochiekerk, gelegen aan de noordzijde van het dorpspleintje. De éénbeukige kruiskerk gaat terug op een romaans zaalkerkje waarvan de oudste delen, beuk en koortje, zouden opklimmen tot het laatste kwart van de 12de eeuw. Als aanvankelijke parochiale begraafplaats, naar middeleeuwse traditie op een areaal rondom de kerk aangelegd, behield het kerkhof de ovale vorm die bij dorpskerken gebruikelijk was. Het kerkhof is begrensd door een lage bak- en natuurstenen muur.


ID: 48857 | Bouwkundig element

Spaans hof

Mespelarestraat 104, Singelweg 3 (Dendermonde)
In 1643 gaf Jean Goubau opdracht tot het bouwen van een huis ter ere van Sint-Aldegondis, als verblijfplaats voor de pelgrims die te Mespelare op bedevaart kwamen. Hij kocht daartoe een terrein aan, dat nadien met een dreefje tegenover de kerk met het dorpsplein in verbinding werd gesteld. De alleenstaande woning op L-vormige plattegrond telt twee bouwlagen onder overstekende en geknikte pannen bedaking: de voorste vleugel onder zadeldak met aandak rechts en links overgaand in schilddak van de dwarsvleugel.


ID: 48860 | Bouwkundig element

Hoevecomplex

Migrostraat 123 (Dendermonde)
Hoeve, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. De semigesloten hoeve omvat in U-vorm opgestelde bakstenen gebouwen onder rode pannen zadeldaken: ten zuidoosten de boerenwoning, ten noordoosten de dwarsschuur en ten zuidwesten de stallen die schuin ingeplant zijn aan de straat. De erftoegang is afgesloten door een breed houten ingangshek, links aan een zware, vierkante bakstenen hekpijler met piramidale bekroning. De woning klimt minstens op tot de tweede helft van de 18de eeuw en bewaart reminiscenties aan de houtbouw of resten van een oudere houten constructie.


ID: 48980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis J. Van Mossevelde met tuin

Ouburg 10 (Dendermonde)
Dokterswoning met kasteelallures in neoclassicistische stijl uit 1832. De monumentale villa bevindt zich op een ommuurd terrein met aan de straatzijde een gesmeed ijzeren hekwerk met poort, en met aan Ouburg een aangelegde voortuin met een waardevol bomenbestand. Het hoofdgebouw met dubbelhuisopstand telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De woning wordt aan weerszij begrensd door een haaks naar achter gelegen vleugel van twee bouwlagen met bekronende balusterborstwering.


ID: 48981 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis R. Van Mossevelde met tuin

Ouburg 9 (Dendermonde)
Dit monumentaal herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen in neoclassicistische stijl van 1870 is centraal ingeplant in een uitgestrekt park voorzien van romantische tuinelementen zoals onder meer de achtvormige vijver met gesmeed ijzeren bruggetje en Mariagrot. Schuin achter de villa in de zuidoosthoek van de tuin is een voormalig koetshuis uit eind 19de eeuw bewaard. In het interbellum werden in de tuin schoolgebouwen opgericht in opdracht van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie, die ten oosten grenzen aan het koetshuis.


ID: 48658 | Bouwkundig element

Villa

Oudegemse baan 24 (Dendermonde)
Dieper gelegen villa uit 1932 in beboomde tuin, toegankelijk via een sierlijke smeedijzeren poort tussen bakstenen pijlers, met een aansluitend decoratief hek op laag muurtje, voorzien van signeringsplaatje De Grez/ smederij/ Aalst. Dubbelhuis van drie traveeën en één hoge bouwlaag onder leien bedaking met windvaan. Eclectisch getint bijgebouw ten zuiden op L-vormige plattegrond, naar verluidt verbouwing van midden 19de-eeuws koetshuis.


ID: 48681 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oudegemstraat 20 (Dendermonde)
Hoevetje met losse bestanddelen, in kern daterend uit de 19de eeuw en volgens de gegevens uit het kadasterarchief circa 1901 grondig verbouwd of heropgebouwd.